Szumek72
Zweryfikowany Mechanik
myślę że lepiej oddać blok do sprawdzenia szczelności
to chyba wywali olej poprzez kanały olejowe które idą do głowicy, jest taki jeden główny ze sprężynką i powrotne naokoło cylindrówA co jak by zatkał kanał olejowy w bloku który zalila głowicę zalac blok gorącą woda i krecić wałem korbowym jakiś czas tak zwby utrzymać ciśnienie oleju jakiś czas. Jak pokaże sie w wodzie olej znowu to upewni tylko ze blok zdychł bo ani uszczelki ani głowicy nie bedzie. To tylko zamysł nigdy tego nie prubowałem ale jak bym miał taki to pewnie bym spróbował z ciekawości
I jeszcze wystarczyło by wypłukać cały układ :'( wodny z olejuI to przez ten jeden idzie ciśnienie. Reszta to powroty tamtędy nie pójdzie. Więc wystarczyło by zaślepić ten jeden
Trochę pierdologii i brak gwarancji sukcesu ale może a nuż coś by ujawniło
Arni sprawdzę jak tam jest chłodzony olej.I jeszcze wystarczyło by wypłukać cały układ :'( wodny z oleju
Chłodniczka oleju jest i ją wymieniłem na początku na nówkę nissensArni sprawdzę jak tam jest chłodzony olej.
To zostaje trafiony blok- mikro pęknięcie.Chłodniczka oleju jest i ją wymieniłem na początku na nówkę nissens
tylko nie mam pomysłu jak to zrobić
nie mamy czym, kumpel mówi żeby oddzielić skrzynię i wyjąć sam silnik, ktoś z was kiedyś to robił?
nie kumamglowice skrecasz plaska blacha na gruba gume, to samo z pompa wody zeby jej nie wystrzelic

Mozesz zrobic to na odwrot, jak masz olej w plynie a nie odwrotnie to raczej mikropekniecie odpada bo wtedy jest odwrotnie, masz plyn w oleju. Zaloz ta chlodniczke, zalej olejem i daj tam 4-5 bar podprzez miejsce na czujnik cisnienia. Pompe olejowa mozesz odkrecic, zaslepic kawalkiem blachy z guma, z gory taki sam kawalek blachy na kanal do glowicy i po zabiegu
Na szybkosci i bez demontazu silnika, tylko zrzucic glowice i pompe olejowa
A można by dać gumę między głowicę a blok ?Zamiast głowicy kawał blachy 5mm i guma pod toMozesz zrobic to na odwrot, jak masz olej w plynie a nie odwrotnie to raczej mikropekniecie odpada bo wtedy jest odwrotnie, masz plyn w oleju. Zaloz ta chlodniczke, zalej olejem i daj tam 4-5 bar podprzez miejsce na czujnik cisnienia. Pompe olejowa mozesz odkrecic, zaslepic kawalkiem blachy z guma, z gory taki sam kawalek blachy na kanal do glowicy i po zabiegu
![]()
Czy jeśli dmuchnę w otwór czujnika to nie wydmuchnie miarki oleju ?Zamiast głowicy kawał blachy 5mm i guma pod toMozesz zrobic to na odwrot, jak masz olej w plynie a nie odwrotnie to raczej mikropekniecie odpada bo wtedy jest odwrotnie, masz plyn w oleju. Zaloz ta chlodniczke, zalej olejem i daj tam 4-5 bar podprzez miejsce na czujnik cisnienia. Pompe olejowa mozesz odkrecic, zaslepic kawalkiem blachy z guma, z gory taki sam kawalek blachy na kanal do glowicy i po zabiegu
![]()
Właśnie tak.Czy już w fabryce dają uszczelki o różnej grubości?
a podrzucisz mi jakies materiały szkoleniowe o tym ? albo ktoś z forumowiczów ? bo na str. motofocusa opisali jak dobierać uszczelkę a muszę udowodnić gamoniom u mnie w pracy że tak jest ...Właśnie tak.