• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

W204 2.1cdi Om651.913 136km zaciera się na tłoku

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Korby były nowe ? Nie chce mi się całości czytać

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
A sprawdzałeś dysze czy dobrze rozpylają? Chodzi mi o te ot schładzania denka tłoka. Może zaworek w którejś się wiesza i sika jak ze strzykawki i nie trzyma ciśnienia. Powinny puszczać dopiero przy pewnym ciśnieniu, nie pamiętam jakim.

szwarcu1

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kalisz
Zawór jest nowy, tak jak i zawór regulujący ciśnienie oleju. Panweki nowe, tłoki nowe, głowica po remoncie, nowa pompa oleju, nowa podstawa filtra i chłodniczka oleju. Wtryski zakodowane i skalibrowane.

Wszystkie części zweryfikowane po VIN / numerze bloku, etc. Wszystko pasuje.

Auto podpięte było pod SD i wszystko wydaje się być w porządku - wtryski także. W trakcie testów na kompie, wszystko zachowuje się tak jak powinno.

Tak się zachowuje ciśnienie po rozgrzaniu silnika.

Stoi jak wryte czy to na postoju czy to w trakcie jazdy - 1.7bar

Ostatnia edycja:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Miałem b. podobnie kiedyś w W201 2.0 benzyna,pompa oleju była do wymiany,przytarła się przez dostawanie się benzyny do oleju.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Zawór jest nowy, tak jak i zawór regulujący ciśnienie oleju. Panweki nowe, tłoki nowe, głowica po remoncie, nowa pompa oleju, nowa podstawa filtra i chłodniczka oleju. Wtryski zakodowane i skalibrowane.

Wszystkie części zweryfikowane po VIN / numerze bloku, etc. Wszystko pasuje.

Auto podpięte było pod SD i wszystko wydaje się być w porządku - wtryski także. W trakcie testów na kompie, wszystko zachowuje się tak jak powinno.

Tak się zachowuje ciśnienie po rozgrzaniu silnika.

Stoi jak wryte czy to na postoju czy to w trakcie jazdy - 1.7bar
Chodzi o to czy sprawdzałeś drożność tych dysz. Pisałeś że je demontowałeś więc powinno się je sprawdzić choćby sprężonym powietrzem. Znaczyłeś je i zamontowałeś w te same miejsca czy jak leci? Jeśli jedna jest padnięta a zamieniłeś je miejscami to wiadomo czemu zatarł inny gar niż na początku. Miałem tak raz w starszym modelu 611 jedna była zapchana i tłok się zatarł. Co do ciśnienia to inna bajka, myślę że winien jest zawór nadciśnieniowy, nowy nie znaczy że dobry.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
952
Miasto
Manchester
Co by musiało się dziać w silniku żeby dysze zablokować ?

Jeżeli dobrze rozumiem autora, zimny silnik - ciśnienie dobija do 3 barów wraz z obrotami, później po rozgrzany juz tylko dobija do 1.7 bara bez wzgledu na obroty ... ?

Skoro komputer steruje ciśnieniem to tak może jest poprawnie, a dopiero pod obciążeniem dostaje ciśnienie ? Bo filmik kręcony na postoju zapewne z wybierakiem na parkingu ?

Lub suma pasowan luzow w silniku na więcej nie pozwala.

Ja widzę dwa wyjścia.

Dorwać taki silnik gdzieś u kogos, manometr zapiąć i w drogę. Sprawdzić jak to się zachowuje. Jest taki typ, pardi mercedes na youtubie. Zadzwonić i odpłatnie dogadać się żeby podpial manometr z czujnikiem temperatury i nagrał filmik. Wtedy wyjdzie szydło z worka.

Lub

Puścić to tak jak jest na drogę, tez z manometrem i komputerem co by temp. Sprawdzać. Zrobić ja wiem z 200 - 400 km i obserwować. będzie dobrze, albo nie będzie.

Wtedy rozebrać to jeszcze raz i sprawdzić pasowania wszystkie tak jak bozia przykazala.

Inaczej to będzie saga na kolejne 7 stron. Z serii wszystko działa, ale nie działa...

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Ten silnik jest jak obsrany juz papier toaletowy haha jednorazowy. Szpitale jak mialy karetki sprintera z tymi silnikami to juz dawno w hucie sa.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
952
Miasto
Manchester
https://www.ms-motorservice.com/pl/technipedia/post/uszkodzenia-tlokow-i-ich-przyczyny/

Praca na sucho, zatarcia i wżery wskutek zalania paliwem

• Praca silnika na zbyt bogatej mieszance
  • Zakłócenia spalania (braki iskry)
  • Niedostateczne sprężanie
  • Uszkodzony układ rozruchu zimnego silnika
  • Rozcieńczenie oleju przez paliwo

lub

Otarcia przy sworzniu tłokowym

• Zbyt ścisłe pasowanie sworznia tłokowego
  • Zatarcie w główce korbowodu (niedostateczne smarowanie przy rozruchu)
  • Błędy montażu korbowodu pasowanego na gorąco

• Lubię to!
Punktów: Wjs

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
52
A może po prostu jest delikatnie pęknięty blok gdzieś przy magistrali olejowej i po zagrzaniu ciśnienie spada, bo spiernicza tamtędy

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Tak może być,gdzieś obiło mi się o uszy,że zdarza się,iż blok w tych silnikach potrafi pęknąć,w sumie to miałem już kiedyś zadac to samo pytanie,ale nie miałem pewności czy chodzi o te silniki.

annmaco

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Bielsko-Biała
Ja bym obwiniał lejące wtryski delphi. Wystarczy że nie będą kalibrowane i zaczną za duże dawki podawać. Jak były oryginalne wtryski które nie przeszły testu i silnych się tłuk to Mercedes swego czasu wymieniał takie silniki na gwarancji

A co do samego ciśnienia oleju to jest zawór olejowy w bloku który piszczą olej pod tłoki i jak jest cały czas otwarty to nie będzie ciśnienia... miałem przypadek że gościu go wykręcił i zaślepił otwór efekt był taki że zatar silnik

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom