• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wibracje przy hamowaniu

pjastrzab1977

Gaduła
Punktów
3
Miasto
rzeszow
Witam
Otóż podczas ostrego hamowania samochod wpada w wibracje . im ostrzejsze hamowanie i z większych prędkości tym wibracje większe . Wibracje czuć przede wszystkim na karoserii nie na kierownicy.
Z tym problemem borykam się 2 rok . Przeważnie to się dzieje
przy prędkościach autostradowych przy jezdzie po mieście nie ma tego problemu. Do tej pory wymienione i sprawdzone zostało.
Tarcze klocki
1 wymiana komplet tył przód Textar bez zmian
2 wymiana po 10 tys. Tył przód ATE bez zmian

Opony
Wymiana opon komplet bez zmian
Wymiana całych kół na zimowe bez zmian.

Kilka razy na sprawdzeniu zawieszenia brak luzów.
Wyważanie kół też kilka razy

Objawy raz większe raz mniejsze (chyba zależne od załadowania i jaka długa podróż czy często hamowane.)
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o podanie.
Juz 3 mechaników rozkłada ręce.

pjastrzab1977

Gaduła
Punktów
3
Miasto
rzeszow
Sprawdzanie łożysk odbywało się ogólnie razem ze sprawdzaniem reszty zawieszeniam . Mechanik łapał za koło i sprawdzał luzy potem czy nie szumi i tyle.
Ja mogę coś tam zobaczyć przy samochodzie ale nie posiadam ani wiedzy ani narzędzi do prawdziwej diagnozy mechaniki dlatego samochody u mnie w domu naprawia się w warsztacie samochodowym.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Łożyska Piast sprawdza się chyba czujnikiem zegarowym a nie luz ręka czy szum. To chodzi o bicie

BartoszB

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Pewnie to słabo w temacie, ale może podpowiecie... Przy prędkości powyżej 100km/h mam drgania kierownicy (CRV 90). Podejrzewam tarcze...

Robertos 1979

Gaduła
Punktów
1
polecam sprawdzić geometrię też tak miałem że wszystkie tarcze i klocki w hondzie civic IX i nic dalej telepało przy hamowaniu z wyższych prędkości. Pomogło ustawienie geometrii.pzdr

Do góry Bottom