• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wolę drożej ale lepiej

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Ja przy starych autach często tłumcze, że naprawa przewyższy jego wartość itp, ale jeżeli klient się zgadza na naprawę to robię tak, żeby wszystko co zlecił chodziło. Najgorsze w "trupkach" jest to, że często sami grzebią, albo jakieś garażowe Mietki. Nieraz po takim bałaganie ciężko się sprząta...

A

Anonymous123

To że ktoś ma stare auto warte parę zł to nie znaczy że nie zdaje sobie sprawy że pewne rzeczy kosztują.
Często sa to starsi ludzie wychowani w prl, gdzie co roku wkladaja do dowodu rejestracyjnego kilka złotych i kiedy naprawiaja swoje auto to znaczy ze juz naprawde tego wymaga. Większość napraw robią w garazach za 20 czy 50 zl przy czym wymiany części ograniczają do absolutnego minimum. Jak slyszy 200 zl za naprawę to lapie sie za serce i mowi ze to taki stary samochód i ze 200 zl to bardzo dużo i ze on nigdy nie robił tak drogich napraw. I nikt tu nie poniza użytkowników starszych aut ale jest w tym duzo prawdy ze oczekuja kosztów naprawy proporcjonalnych do wartości auta.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Cudownie byłoby, gdyby się sprawdzała zasada, że jak tanio naprawione, to kiepsko, a jak drogo, to super. Niestety zdarza się, że tanio wykonana naprawa jest super, a bardzo drogo wykonana naprawa jest wykonana fatalnie. Jakość wykonania usługi nie zależy od wielkości i wyglądu warsztatu, tylko od wiedzy i chęci mechanika i jego narzędzi. Dla przykładu dodam zdjęcie filtra kabiny włożonego w taki sposób do Astry w serwisie autoryzowanym Opla. Wyjąłem coś takiego.
Pozdrawiam.

Załączniki

• IMG_0903.jpg
    IMG_0903.jpg
    318,1 KB · Wyświetleń: 50

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Pomijając fakt ze konstruktorzy aut filtry kabinowe umiejscowiaja w takich miejscach tak, żeby łatwo było je włożyć to chyba by musiały być nadmuchiwane :D Np. Clio III.
Serwis... Rotacja pracownika i robota w pompie. A jak robisz sam na siebie i własną renomę to nie odwalisz takiej kaszany bo wiesz, ze klient już nie przyjedzie jeśli to się wyda. Ja praktycznie cala mechanikę robię sam. Mam dość czasem, ale wiem co zrobiłem i jak to zrobiłem. A przerobiłem już na warsztacie około 10 pomocników i tylko w 1 widziałem potencjał.

kamilston

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Waro wytłumaczyć cenę klientowi co z czego wynika, na siłe nigdy nie starałbym się obniżać ceny bo to nie ma sensu. Dobrze jest szanować pracę każdego.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Ten filtr to z Astry H, oryginalny ma sztywniejsze boczki, więc rodzi się pytanie skąd ASO Opla ma taki badziew. Mam dorobione takie rynienki z cienkiej blaszki i daje radę jakoś.

lucasz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
W przypadku starych złomów naprawa może często przekroczyć wartość auta, więc nie wiem czy drożej będzie tutaj lepiej. Ogólnie jestem zwolennikiem oryginalnych części, chociaż można też znaleźć dobrej jakości zamienniki.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Ten filtr to z Astry H, oryginalny ma sztywniejsze boczki, więc rodzi się pytanie skąd ASO Opla ma taki badziew. Mam dorobione takie rynienki z cienkiej blaszki i daje radę jakoś.
Witam.
To jest oryginalny filtr firmy GM jak widać na zdjęciu i ma sztywne boczki, tylko chęci lub umiejętności było za mało.
Pozdrawiam.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Nie dopatrzyłem dokładnie, przepraszam. Ciekawe jak On tego dokonał. Dziwimy się chwilami opisysywaniem nas "partacze i złodzieje" Miłego dnia.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Nie dopatrzyłem dokładnie, przepraszam. Ciekawe jak On tego dokonał. Dziwimy się chwilami opisysywaniem nas "partacze i złodzieje" Miłego dnia.
Witam.
Każdy z nas ma swoją historię pracy i wie czy jest partaczem, czy złodziejem, czy wręcz odwrotnie. Ja wiem, że nie jestem i moi klienci też wiedzą, ponieważ nikt mi nie powiedział, że jest niezadowolony z mojej pracy i ceny za usługę.
Pozdrawiam.

mintaka

SuperMechanior
Punktów
43
Miasto
Wejherowo
Witam.
Każdy z nas ma swoją historię pracy i wie czy jest partaczem, czy złodziejem, czy wręcz odwrotnie. Ja wiem, że nie jestem i moi klienci też wiedzą, ponieważ nikt mi nie powiedział, że jest niezadowolony z mojej pracy i ceny za usługę.
Pozdrawiam.
Nie zmienia to faktu,że może się trafić klient oszołom i narobić bigosu.

Do góry Bottom