• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wyłącza się kompresor klimatyzacji

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Witam,
Samochód Renault Scenic II 1.9 dci. skrzynia manualna, klimatyzacja automatyczna.
Problem dotyczy klimatyzacji i wyniknął około 16-17 sierpnia podczas wyjazdu wakacyjnego.
Zaczęło się od tego, że klimatyzacja wyłączała się po kilku minutach pracy silnika na postoju a włączała po wciśnięciu pedału gazu, zdarzyło się, że niespodziewanie wyłączyła się podczas jazdy, wtedy albo sama się włączała albo wymusiłem to przyciskiem AC. Taka sytuacja trwała kilka dni. Dodam, że nie mam zastrzeżeń do temperatury cały czas chłodzi bardzo dobrze.
W chwili obecnej usterka objawia się następująco; po uruchomieniu silnika klimatyzacja włącza się gdyż cały czas jeżdżę z włączoną, silnik pracuje na biegu jałowym, wiatrak chłodnicy załącza się od razu wraz z uruchomieniem się kompresora, wciskam pedał gazu (nie ma znaczenia czy lekko zwiększając obroty na biegu jałowym do 1000 obr. czy 4000 obr.) klimatyzacja pracuje nadal. Dopiero gdy zdejmę nogę z pedału gazu obroty silnika ustabilizują się na 800 klima wyłącza się to znaczy na panelu nadal świeci się AC ale sprzęgło na kompresorze zostaje rozłączone wiatrak chłodnicy przestaje się kręcić i z kratek wentylacyjnych leci już zwykły nawiew. Po chwili może 5 sekundach słychać jak sprzęgło na kompresorze klika i klima znowu świetnie chłodzi aż do ponownego choćby minimalnego podwyższenia obrotów silnika.
Zdarza się też tak, że po rozłączeniu sprzęgło klika kilkukrotnie w odstępach kilkusekundowych i w końcu za którymś razem załapie albo wyłączam przycisk AC i ponownie go włączam. Wtedy sprzęgło łapie i klima chodzi.
W klimie wymieniłem chłodnicę gdyż była dziurawa, osuszacz Nissens, uszczelki. Klima została sprawdzona w warsztacie na szczelność i nabita czynnikiem. Nienagannie pracowała aż do drugiej połowy sierpnia kiedy to zaczęły się problemy.
Sprawdziłem kostkę na czujniku ciśnienia i popsikałem sprayem do poprawy połączeń elektrycznych.
Pytanie brzmi co się stało, że są takie cyrki.

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Wolne żarty.

Wolne żarty. Pewnie freon juz lata po okolicy

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Jedyna możliwość regulacji sprzęgła kompresora odbywa się poprzez dodanie bądź wyjęcie podkładek.
Nie ma możliwości regulacji cewki.
Czy z gazami wszystko ok. jeszcze nie wiem.
Sprubuję podmienić czujnik ciśnienia czynnika.
Podpięcie clipa będzie możliwe za kilka dni.
Zastanawia mnie jaki wpływ na wyłączenie sprężarki ma opisana sytuacja.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
zwykły tester do pokazania cisnienia i manometry ....ale bez testera takze bedzie gitara -jesli cewka załącza to po co ją regulować????
ale naj bedzie sprawdzić ile jest ! tak jak szachu napisał ;)

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Dziś rano gdy jest jeszcze chłodno sprawdziłem objawy na zimnym silniku i biegu jałowym.
Jest tak jak opisałem, sprężarka startuje od razu, wiatrak chodzi, klima mrozi.
Reaguje na włączanie i wyłączanie, na zmianę kierunku nawiewu i zamykanie obiegu.
Wciskam i trzymam gaz klima nadal pracuje bez zmian wszystko niby OK. do czasu aż puszczę gaz i silnik zejdzie z obrotów, wtedy sprzęgło kompresora rozłącza się a po chwili klika. Albo załączy się za pierwszym razem albo nie może załapać i tak sobie klika. Wtedy uruchomienie wymuszam dodaniem gazu albo przyciskiem AC.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
A co z temperatura silnika? Pytam z ciekawości bo miałem hundaya z podobnym objawem. Temp narastała zbyt mocno przez pęknięty cylinder i rozlaczalo klimę. Po chwili temp spadła klima dziala

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Temperatura silnika bez zastrzeżeń, płynu nie ubywa, nagrzewa się bez problemu, nie przegrzewa się, silnik zdrowy, ma moc, nie bierze oleju, nic nie kopci.
Termometr zewnętrzny też w porządku pokazuje temperaturę powietrza zgodną ze stanem faktycznym.
Termometr wewnętrzny też sprawny gdyż klima w trybie AUTO po schłodzeniu do zadanej temperatury zmniejsza siłę nadmuchu.

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Sprawdzę, ale czy to nie jest tak, że jak jest napięcie na cewce to sprzęgło trzyma a jak nie ma napięcia to sprzęgło rozłącza się i tym steruje komputer po zebraniu sygnałów z czujnika ciśnienia i termometru.

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Sprawdzę, ale czy to nie jest tak, że jak jest napięcie na cewce to sprzęgło trzyma a jak nie ma napięcia to sprzęgło rozłącza się i tym steruje komputer po zebraniu sygnałów z czujnika ciśnienia i termometru.
Tak jest. Ale jeśli przestaje chodzić a zasilanie jest, to albo za duza przerwa, słaba cewka albo kompresor daje taki opór ze sprzeglo nie daje rady. Dlatego pisalem o sprawdzeniu ciśnienia w układzie.

Do góry Bottom