• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana oleju

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.

Podczas mojej pracy, przy wymianie oleju często klienci zadają mi pytania: dlaczego ja wysysam olej wysysarką, a nie odkręcam korka w misce olejowej i nie spuszczam oleju. I wtedy odpowiadam, że w dużym procencie samochodów, korki w miskach olejowych są umieszczone w taki sposób, że ich odkręcenie nie powoduje wylania wszystkiego oleju i spora część starego oleju zostaje w misce i po nalaniu świeżego oleju miesza się z nim. Dzięki dokładnemu usuwaniu starego oleju z miski i stosowaniu oleju syntetycznego nie musimy płukać silnika przy wymianie oleju i silnik nawet po przebiegu milion kilometrów jest tak czysty, jak nowy.
Dla przykładu umieszczenie korka w misce olejowej Nissana.

Pozdrawiam.

Załączniki

• Miska olejowa m.JPG
    Miska olejowa m.JPG
    25,6 KB · Wyświetleń: 211
Ostatnia edycja:

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
i tak zawsze resztki starego oleju zostaną w układzie,nie we wszystkich autach da się zastosować wyssysarkę, a według mnie to czysto ekologiczne zagranie chodzi o to aby zużyty olej nie dostawał się do środowiska co może nastąpić przy tradycyjnej wymianie,choć i tak przy wymianie filtra zawsze coś kapnie chyba że wkład.

Piotr123456

SuperMechanior
Punktów
5
Ja zawsze po wymianie oleju przecinam filtr i rozbieram go na kawałki. Sprawdzam czy nie ma opiłków.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
i tak zawsze resztki starego oleju zostaną w układzie,nie we wszystkich autach da się zastosować wyssysarkę, a według mnie to czysto ekologiczne zagranie chodzi o to aby zużyty olej nie dostawał się do środowiska co może nastąpić przy tradycyjnej wymianie,choć i tak przy wymianie filtra zawsze coś kapnie chyba że wkład.
Witam.
Zgadzam się z Tobą, że resztki oleju zostają, ale w tym przypadku,( a nie jest to jedyny przypadek ) by olej sięgał do korka, a jeszcze nie miał prawa się wylać, do miski do ilości która została w misce po wyssaniu dolałem 0,4 litra oleju. To nie jest resztka :)
Powiem Ci, że nie miałem takiego przypadku, by nie dało się wyssać oleju wysysarką. Jak podczas wysysania od początku ciągnie powietrze bokiem, to odłączam sondę i wysysam całą rurą.
Pozdrawiam.

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
po to zrobiony jest korek zebynim spuszczac olej , zawsze mozna wlac trochu swiezego oleju jak korek nie wkrecony i jak zacznie leciec czysty to pewnosc jest ze wszystko wyszlo :)

donlukasz

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Bydgoszcz City
Są silniki z których wysysanie oleju jest nie polecane przez producenta, tylko drenarz. Jeśli korek jest wysoko wtedy używam wysysarki na koniec.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Wysysarkę mam od połowy lat dziewięćdziesiątych, ale jak jej nie miałem, to by swoją pracę wykonać jak najlepiej, do usunięcia resztek oleju z miski olejowej używałem strzykawki z rurką.
Pozdrawiam.

Załączniki

• IMG_0829.JPG
    IMG_0829.JPG
    22,3 KB · Wyświetleń: 81
A

autozibi

Witam.
Wysysarkę mam od połowy lat dziewięćdziesiątych, ale jak jej nie miałem, to by swoją pracę wykonać jak najlepiej, do usunięcia resztek oleju z miski olejowej używałem strzykawki z rurką.
Pozdrawiam.

A najlepsze jest to , że TY czy inni z nas dwoimy się i troimy jak lepiej z tym olejem jest . Czy korek odkręcać czy wysysać ?
Jak miałem praktyki w szkole średniej , to m.in. byłem w pewnym serwisie renomowanej marki(tak mi się wtedy wydawało) .
Mechanicy byli takie asy , że potrafili połowę oleju spuścić i do tego starego tą różnicę dolać nowego .
Tak teraz myślę szkoda , że wtedy telefonów komórkowych nie było z aparatami foto .

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
A najlepsze jest to , że TY czy inni z nas dwoimy się i troimy jak lepiej z tym olejem jest . Czy korek odkręcać czy wysysać ?
Jak miałem praktyki w szkole średniej , to m.in. byłem w pewnym serwisie renomowanej marki(tak mi się wtedy wydawało) .
Mechanicy byli takie asy , że potrafili połowę oleju spuścić i do tego starego tą różnicę dolać nowego .
Tak teraz myślę szkoda , że wtedy telefonów komórkowych nie było z aparatami foto .
Powiem Ci, że z piętnaście lat temu byłem na imieninach u dawnego kolegi i jak już trochę wypiliśmy, siedzący obok mnie zaproponował mi, czy bym od niego nie kupił kilku baniek 4 litrowych oleju Molila 5w50 po 50 zł. Ja mu powiedziałem, że za 50 złotych to jakiś lewy. A on bijąc się pięścią w piersi mówi do mnie, jak Boga kocham, olej jest prawdziwy, jak pracuję sześć lat w Hondzie, to jeszcze nikomu nie wymieniłem. Nie wiem ile jeszcze tam pracował, bo więcej go nie widziałem.

Ostatnia edycja:

deg

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Krosno

U mnie było to samo. Nic tylko nakręcić, albo zrobić foto. A wszyscy to mechanicy pierwsza klasa, zakład to samo. A tu takie wałki... dobrze, że człowiek wie, zobaczył to wszystko od środka. Unikać jak ognia markowych warsztatów.

Mateusz70

Początkujący
Punktów
1
mnie też teraz czeka wymiana oleju. Pojadę do warsztatu to mi wymienią

Maesc

SuperMechanior
Punktów
2
Ostatnio klient miał swoją teorie na temat wysysarki a odkrecenie korka. Jeśli sie od kreca korek to syf wyleci pędem oleju.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
A ja spuszczam olej tradycyjnie i zaryzykuję stwierdzenie, że równie skutecznie jak wysysarką ....zawsze przy wymianie oleju przechylam samochód na podnośniku na strone korka spustowego...i musi wszystko wylecieć :D

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Ludzie ale pitolicie:D
Pracuję w ASO Toyota i jakoś nikt wałków nie robi.
Spuszcza się olej , wymienia filtry , kasuje inspekcje zgodnie z procedurą.
Wypełnia się karty przeglądowe.
Klient jest dociekliwy i sam sprawdza więc nikt nie ryzykuje dla kilku srebrników.
Oczywiście olej wydawany jest z magazynu w pojemnikach i często są przelane więc zostaje np 0,5 l.
W ten sposób po kilku wymianach zostaje na jedną wymianę.
Nie piszcie głupot , wszędzie węszycie podstęp.

Edzio

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Londyn
wymieniac olej za pomoca wysysarki? a to dobree...ale zapewne sprawdza sie to w przydomowych warsztatch gdzie jest obrot max 2 samochodow dziennie w anglii takie cos nie przejdzie, tu gdzie pracuje wymiana oleju wyglada tak,na podnosnik auto,silnik w miare cieply,wylaczamy,podnosimy,odkrecamy korek, opuszczamy,odkrecamy filtr, podnosimy, zakrecamy korek, nowy filtr, nowy olej, 50 funtow, thanks bye. kwestia kilku minut.

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Co do wymiany oleju to nie warsztat jest winny tylko ludzie którzy tam pracują.
Ja już spotkałem się szczególnie w londynie z poklejonymi pospawanymi miskami ,korkami,
Powkrecane dziwne śruby zamiast korów a gość chce wymienić tylko olej.
Wtedy informujemy gościa o problemie i kosztach z wymiana uszkodzonych czesci Jednak gość chce wymienić tylko olej.Wysysarka nowy olej i SZEROKIEJ DROGI

Do góry Bottom