• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana oleju

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam
Jeszcze jeden przykład, korek w misce olejowej w Toyocie jest umieszczony z przodu miski. Kiedyś mnie uczono, bym swoją pracę wykonywał według najwyższej wiedzy i sumienia, dlatego między innymi używam wysysarki, by starego oleju zostało jak najmniej.

Pozdrawiam.

Załączniki

• M. Corolla.JPG
    M. Corolla.JPG
    77,1 KB · Wyświetleń: 102

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
jacku w tej tojocie nalezy raz na jakis czas miske sciagnac i ja wyczyscic bo zakleja sie smok np avensis 1.6p strasznie mala miska i bardzo czeste przypadki gnoju w misce..

A

autozibi

A ja Wam powiem tak . Robi się już zamęt kto czym i w jaki sposób wymienia ten olej .
Jedno wiem , że jak odkręcam korek to nie potrzebuję do tego maszyny za którą trzeba zapłacić .
Po drugie cofnijmy się parę latek wstecz , gdzie nie było wysysarek a oleje były dużo gorszej jakości .
I co ?? Silniki też nie pozacierały się i wszystko było z nimi w porządku .
Niestety jak będą producenci kombinować i z silnika o pojemności 1 lub 1.2 robić moce powyżej 100 - 120 km
i jeszcze więcej , to nie oszukujmy się . Żaden silnik tego nie wytrzyma czy olej będziemy wymieniać tak czy w inny sposób .

A jeżeli już mamy się prześcigać kto ile oleju wyciągnie z silnika to przecież zawsze można miskę olejową zdjąć
albo nawet silnik rozebrać i wtedy będzie zawsze świeży olej ....:p:p:D:D Nie popadajmy w skrajności .

Edzio

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Londyn
no dokladnie zgadzam sie z przedmowca autozibi. nie dajmy sie zwariowac nie popadajmy w paranoje podczas wymiany oleju,podchodzmy do sprawny profesjonalnie ale pamietajmy, ze nasze zdanie ksztaltuje opinie klienta, bo za jakis czas klient bedzie zyczyl sobie plukanie silnika 20litrami rozpuszczalnika i zdjecie miski i piaskowanie jej w cenie wymiany oleju. niech kazdy robi wedle uznania ale bez przesadyzmu, po to jest projektowany korek spustowy aby z niego korzystac, ot to moje zdanie

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
I tym optymistycznym akcentem zakończmy oszołomstwo , legendy i bzdury związane z wymianą oleju i płukankami.
Ja płukam ale tylko gardło a wysysałem specjalną gruszką kiedyś dawno temu tylko dzieciom z nosa.
:D:D:D:D:D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A po co bagnet ? moj pokazuje stan oleju i nawet dokladnie , niedlugo bedzie trzeba diagnostycznego przyzadu żeby otworzyć maske

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
jacku w tej tojocie nalezy raz na jakis czas miske sciagnac i ja wyczyscic bo zakleja sie smok np avensis 1.6p strasznie mala miska i bardzo czeste przypadki gnoju w misce..
Powiem Ci, że przy prawidłowej terminowej wymianie oleju nie miałem takich przypadków. Na dobrym syntetycznym oleju nigdy silnik w środku nawet się nie zażółcił, a co dopiero by miał się w misce zebrać jakiś gnój. Z doświadczenia wiem, że jak się nie zmienia długo oleju, to zrobi się z oleju nawet czarne masło, ale taki przypadek trafił mi się tylko raz.
Miskę od Nissana Maximy wymieniłem, ponieważ przerdzewiała ze starości. Wyssałem z niej olej wysysarką i ją zdjąłem i nie widać żadnego gnoju, a silnik ma przejechane ponad trzysta tysięcy.
Pozdrawiam.

Załączniki

• Miska olejowa.JPG
    Miska olejowa.JPG
    51,1 KB · Wyświetleń: 59

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Mateusek- wyjaśniam, bo zapewne wyobraziłeś sobie balansujący na dwukolumnowcu przechylony samochód :p faktycznie malo zrozumiale napisałem.....olej wymieniam podnosząc samochód na żabie 3.5T na 50cm w odpowiedną strone ,podstawiam kobyłki i wjeżdżam leżanką na kółkach, kuwetka i gotowe ;)

Ostatnia edycja:

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Jeszcze jeden przykład, dlaczego ja używam wysysarki i dlaczego uważam, że wylanie oleju korkiem nie jest najlepszą metodą w takich silnikach.
Miska olejowa od Fiata
Pozdrawiam.

Załączniki

• IMG_0839.JPG
    IMG_0839.JPG
    52 KB · Wyświetleń: 103
A

autozibi

Witam.
Jeszcze jeden przykład, dlaczego ja używam wysysarki i dlaczego uważam, że wylanie oleju korkiem nie jest najlepszą metodą w takich silnikach.
Miska olejowa od Fiata
Pozdrawiam.

I każdy z Was ma rację ....
Tylko jestem ciekawy czy konstruktorzy pojazdu , celowo tak umieścili te korki spustu oleju ?
Przecież w instrukcjach obsługi samochodu nie ma wpisu o obowiązku wymiany oleju za pomocą
korka spustu lub za pomocą odsysania .

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
I każdy z Was ma rację ....
Tylko jestem ciekawy czy konstruktorzy pojazdu , celowo tak umieścili te korki spustu oleju ?
Przecież w instrukcjach obsługi samochodu nie ma wpisu o obowiązku wymiany oleju za pomocą
korka spustu lub za pomocą odsysania .
Podejrzewam, że konstruktorzy wiedzą o urządzeniach do odsysania, a korki zrobili wyżej, by jednak ktoś kupował nową zawartość silnika :)
Ja wszystko robię kierując się zdrowym rozsądkiem, i mój zdrowy rozsądek mi podpowiada, że czym mniej starego syfu zostanie w silniku, tym lepiej.
A co do konstruktorów, wystarczy wymienić żarówkę w niektórych samochodach.
Pozdrawiam,

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
A zauważyliście że teraz korki spustowe nie posiadają magnesu.
Ja się ciesze że tak jest bo każdy ma prace narzekamy to źle tamto źle ale robota jest.
Jakby jeździły mercedesy 115 123 124 to niebyło by pracy dla wszystkich

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
A zauważyliście że teraz korki spustowe nie posiadają magnesu.
Ja się ciesze że tak jest bo każdy ma prace narzekamy to źle tamto źle ale robota jest.
Jakby jeździły mercedesy 115 123 124 to niebyło by pracy dla wszystkich
A kiedyś posiadały?
No oczywiście w silnikach.

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Ja pamiętam ale tylko w skrzyni , zresztą do dziś w mostach skrzyniach stosuje się magnesy bo tam nie ma wymuszonego obiegu przez filtr.
Nawet jeśli nie ma w korku są montowane magnesy wewnątrz skrzyni i oczyszcza się tylko podczas remontu.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dokładnie tak , a sieczka mogla byc bo byl dziadowski

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
A jak olej zostaje w misce to nowego dolać stary idzie w górę, jak zauważyłem;) i przez korek ucieka:p.

Do góry Bottom