• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana serwa i pompy

Marek1992

Początkujący
Punktów
0
Czesc,

dziś wymieniałem pompę i serwo. Mam pytanie czy muszę odpowietrzac każde koło? Jechałem i zablokowało mi hamulce podczas jazdy próbnej.

Proszę o pomoc.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Tak. Musisz odpowietrzyć każde koło zaczynając od tego co jest najdalej od pompy.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
No raczej trzeba przecież wymieniales pompę a to znaczy że rozpinales układ a to się wiąże z odpowietrzaniem całego układu..

Pojechałeś na próbę bez odpowietrzonych hamulców?

Marek1992

Początkujący
Punktów
0
Tak, kawałeczek pojechałem, ale zablokowały mi się hamulce. Temat zostawiłem do jutra, bo zrobiło się już ciemno.

Mordor

Gaduła
Punktów
21
Kawałeczek ja pierrrrr........
Mam nadzieje ze na ulice nie wyjeżdzasz tylko u siebie po placu bo komuś krzywdę zrobisz

Marek1992

Początkujący
Punktów
0
Dosłownie wyjechalem od siebie z garażu, spokojnie :)

Marek1992

Początkujący
Punktów
0
Odpowietrzone. Mam pytanie, bo nie takiego efektu chciałem. Chciałbym aby hamulec reagował od razu po wciśnięciu pedalu- chce efektu aby samochód no mówiąc kolokwialnie stawał dęba. Jak osiągnąć taki efekt ?

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
Przewody hamulcowe elastyczne zmień na takie w oplocie stalowym czy nierdzewnym trochę zmniejszy to efekt miękkiego pedzia

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
"gumowate" hamulce to niestety cechą niektórych samochodów. Tego nie przeskoczysz bo musiałbyś wymienić cały układ.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Tak. Musisz odpowietrzyć każde koło zaczynając od tego co jest najdalej od pompy.

No raczej trzeba przecież wymieniales pompę a to znaczy że rozpinales układ a to się wiąże z odpowietrzaniem całego układu..

Pojechałeś na próbę bez odpowietrzonych hamulców?
Widać jacy z was mechanicy.
Jeden drugiego wprowadza w błąd.
Jakim cudem słup płynu w zamkniętym przewodzie miał się zapowietrzyć.
Inaczej, powietrzne siedzi tylko tuż przy pompie, dalej go nie ma bo nie ruszaliśmy odpowietrznika.
Zalewamy płynem pompę przed montażem ruszając tłokiem by nie była pusta co ludzie często nie robią. Montujemy zbiorniczek, przykręcamy przewody do pompy, zalewamy płynem, luzujemy przewody, czekamy aż zacznie kapać.
Na zakręconych przewodach pompujemy pedałem hamulca i luzując po kolei uwalniamy powietrze.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Widać jacy z was mechanicy.
Jeden drugiego wprowadza w błąd.
Jakim cudem słup płynu w zamkniętym przewodzie miał się zapowietrzyć.
Inaczej, powietrzne siedzi tylko tuż przy pompie, dalej go nie ma bo nie ruszaliśmy odpowietrznika.
Zalewamy płynem pompę przed montażem ruszając tłokiem by nie była pusta co ludzie często nie robią. Montujemy zbiorniczek, przykręcamy przewody do pompy, zalewamy płynem, luzujemy przewody, czekamy aż zacznie kapać.
Na zakręconych przewodach pompujemy pedałem hamulca i luzując po kolei uwalniamy powietrze.
powodzenia...

czyli twierdzisz, że z przewodów nic nie wykapało?

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
A ja to przepraszam krispar że się wogole odzywałem/ pisałem w tym temacie nic niewiem nie mam o tym pojęcia .... przepraszam z całego serca.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
powodzenia...

czyli twierdzisz, że z przewodów nic nie wykapało?
Ofszem wykąpało lecz tylko przy pompie i w każdym przewodzie ok centrymenta, pozbywając się powietrza jak wcześniej pisałem.

Powodzenia, hmm.

Dlaczego przy rozszczelnienieniu układu hamulcowego, hydrauliczny układ sprzęgła nadal działa i nie trzeba go odpowietrzać?
Automatyczne połączenie postów:

Czesc,

dziś wymieniałem pompę i serwo. Mam pytanie czy muszę odpowietrzac każde koło? Jechałem i zablokowało mi hamulce podczas jazdy próbnej.
Za długi bolec w serwie, napiera na tłok pompy, zaciski stają dęba po przejechaniu paru km.

Ostatnia edycja:

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Dlaczego przy rozszczelnienieniu układu hamulcowego, hydrauliczny układ sprzęgła nadal działa i nie trzeba go odpowietrzać?
A czemu miałby nie działać jak to całkiem oddzielne układy?
Ofszem wykąpało lecz tylko przy pompie i w każdym przewodzie ok centrymenta, pozbywając się powietrza jak wcześniej pisałem.
No i ten "centymetr powietrza" przepchnie dalej to nie szkodzi wcale, najwyżej trzeba będzie geja wciskać dwa razy zanim zacznie hamować xd

Do góry Bottom