• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypadanie zapłonów Audi a6 2.4 BDW

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Podobno doszli gdzie popełnieniali błąd, zobaczymy. Szkoda mi Kubicy zmarnował sobie karierę trochę na własne życzenie. Ale i tak trzymam kciuki.

porborewicz07

Uczestnik
Punktów
0
Krispar - Nie mierz wsystkich swoją miarą !!!

Wydaje Ci się że bardzo pomagasz ?
Gdybasz i cwaniakujesz !!!
Nie podoba Ci się to sie nie udzielaj !!!

A reszcie Bardzo Dziękuję :)

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Bo znam się na ludziach i umiem wywnioskować z opisu jaką wiedzę posiada druga strona.
Cwaniakujesz to chyba ty gościu szukając leszcza na kajak, aby ktoś pokazał ci palcem usterkę.
Niestety tak się nie da na odległość, jeszcze w tym silniku i powinieneś o tym dobrze wiedzieć panie mechanior.
Na razie z twoich relacji nie zrobiłeś nic. Świece, cewki i kawałek kompa do błędów o wnioskach z parametrów cisza, sorry ciśnienie sprawdziłeś, gdzie jak by mocno odstępowało od reszty to by kulał. I co na wolnych przy próbie ciśnienia ok, a przy 4500-5000 obr. coś miało by się dziać niedobrego, bzdura. Przepraszam ładne zdjęcie świec z cewkami, a świece nie są nowe, podobno wymienione. No to jak to kolego jest nowe czy nie nowe, co szkoda kasy. Kupiło się piękne leciwe już Afdi, ale na naprawę żydzimy. Zasugerowałem coś, nie udało się trudno, ale jestem pewien że jak by było to, to na pewno byłaby cisza w eterze.
Jeszcze ten opis:
auto odzyskuje moc i przyspiesza na chwilę ,oczywiście podczas przyspieszania. Bo jak mu się odpuści to jedzie normalnie.

Masło maślane. Koniec tematu!!!!!!!!!!!!

porborewicz07

Uczestnik
Punktów
0
Cześć panowie !
Byłem autem w niemczech dwa tygodnie.
Na razie nic nie robię dalej bo nie mam czasu.
Póki co jak normalnie jeżdzę (spokojnie) to nie wywala mi wypadania zapłonów, tylko co jakiś czas wydajność katalizatora się pojawia.
Może faktycznie jak ktoś pisał wcześniej może to być jego wina ?

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
kochany kolego (hihihi) wymień go i zapomnisz o kłopocie
w tym roku już 3 wymieniałem wypadanie i wydajność identyczne błędy a do tego w jednym tryb awaryjny ....
1000 kosztuje naprawdę dobrej jakości

Punktów
0
Miasto
Kielce
Witam Wszystkich.
Mam podobny problem ze sporadycznym wypadaniem zapłonów na 6 cylindrze w audi BDW.
Przy tym nie ma żadnych błędów z komputera tylko lekkie trzęsienie budą i wypadanie zapłonów właśnie na 6 cylindrze widoczne na podglądzie na kompie. Auto ma instalację gazową i wypadanie na benzynie jest sporadyczne a nasila się na gazie. Na zimnym silniku feler nie występuje, natomiast jak uzyska temperaturę 90 stopni jest najbardziej odczuwalne. Czuć to tylko na wolnych obrotach a pod obciążeniem jest ok, przy czym samochód jest mniej dynamiczny i więcej pali.
Podmiana cewek i świec wskazała że są one dobre a problem jest z tym jednym 6 cylindrem.
Auto ma 177 tyś. km udokumentowane. Kupiłem go w Niemczech 6 lat temu z salonu ze stukającym rozrządem i rozrząd był robiony w całości na oryginalnych częściach przy 105 tyś. km. Jednocześnie w ramach akcji serwisowej wymienili mi wtedy w salonie cewki.
Parę miesięcy temu stwierdziłem olej w gniazdach świec (praktycznie całe cewki zalane) i wypadające zapłony na wszystkich cylindrach. Wymieniłem świece i cewki oraz uszczelki pokrywy zaworów i uszczelki gniazd cewek te pod kratownicą wałków rozrządu. Podmieniłem zawór odmy i dałem nową samą odmę a także wszystkie uszczelnienia jakie są kolektora ssącego tak, że wykluczam nieszczelność układu dolotowego. Dałem też nowe wtyczki cewek (stare miały urwane zatrzaski).
Po tych operacjach auto działa lepiej ale zostało sporadyczne wypadanie zapłonów na 6 cylindrze. Obczytałem się w necie i jest sporo takich przypadków z tym 6 cylindrem na różnych forach ale nigdzie nie ma rozwiązania.
Wczoraj byłem na pomiarach ciśnienia w cylindrach i mechanik stwierdził, że kolektor dolotowy wydaje dziwne odgłosy na drugim rzędzie cylindrów (cylindry od 4 do 6). Rzeczywiście jak się przysłuchałem to na wolnych obrotach słychać dziwny odgłos właśnie z rejonu 6 cylindra a po dodaniu gazu warkot. Czytałem o problemach z klapami wirowymi w tym kolektorze ale u mnie nie ma żadnych błędów natomiast dźwięk nie jest bardzo głośny - sam go nie wyczaiłem dopiero mechanik mi to wskazał.
Noszę się z zamiarem wysłania kolektora do firmy trudniącej się demontażem klapek i wycięciem ich z kompa.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Jak mi zapłacisz 500zł to ci naprawię. W życiu nie ma nic za darmo, nawet w dobie neta.
A tak na serio, frajerów szukasz spójrz w lustro.

porborewicz07

Uczestnik
Punktów
0
I znowu udziela się TYP ,którego w ogóle nie powinno ty być !!!

A może jest metoda na czyszczenie katalizatora ,podobna jak wypalanie DPF-a w Dieslu ?

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Nie, najlepiej sprzedawać wiedzę za darmo, do której człowiek dochodził latami.
A szczególnie takim laikom jak ty.

Kiedyś człowieczku to za naukę się płaciło, ale za młody gnój jesteś żeby to pamiętać. Ja z resztą też, ale zaczynałem od zamiatania podłogi, mycia cześci, a nie od samodzielnej naprawy przez neta nie mając pojęcia o tym, silnika V6.

Ciebie nie powinno tu być bo nie jesteś mechanikiem i nie drażnij mnie bo przeczytasz coś mocniejszego.

Do góry Bottom