• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypadanie zapłonów Passat 2.0TSI

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
To dość dużo policzyli, mnie kosztowała niecałe 160 zł, jaki masz kod silnika?

te cierpienia da się wyleczyć, to prawda, że niemcy się nie postarali, jest więcej rzeczy, które należy poprawić po fabryce w tym silniku, ale mało kto potrafi od strzała postawić trafną diagnozę jak już coś niedomaga, dziwi mnie tylko polityka VW, wkładają te same/podobne silniki jak audi, audi robi akcje serwisowe na niektóre spaprane podzespoły, a vw w moim przypadku ani jednej, a lista rzeczy, które im się nie udały jest długa i widać po etce jak te podzespoły przez lata poprawiali, ale to już inny temat...
330 zł cała odme zamówiłem...
Mój kod silnika to Ccza

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
zbyt bogata mieszanka u mnie na warsztacie ostatnio w sirocco 2.0 tfsi dopiero po wymianie pompy wysokiego ciśnienia temat się uspokoił. Nie ukrywam, że dopiero po podpowiedzi kolegi z serwisu;]

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Wiecie z czym się jeszcze spotkałem u mnie, z błędem wyrzuconym na komputerze auta odnośnie - ciśnienie oleju jedz do 4000 obrotów. Od czego to wyskakuje?

xiofarii

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Zabrze
A działo się to przed wymianą rozrządu i pompy oleju? Dziwne, że po tym wszystkim dzieją się takie cuda, jakąś gwarancje masz na pompę itp?

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Wszystkie części biorę z serwisu skody w Pile. Wymiana poza serwisem więc nje wiem jak to się ma do gwarancji
Niestety nie odpowiem czy działo to się przed wymiana rozrządu bo jak ja nabyłem Octavie to po 350 km przejechanych tym autem przeskoczyl rozrząd no i historia się zaczęła...

Ostatnia edycja:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
w sensie nie trzymała parametrów ciśnienia. Po wymianie jak ręką odjął. W serwisie ponoć razy kilka mieli takie przypadki....

xiofarii

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Zabrze
u mnie o dziwo takiego błędu nie ma, a na sondzie szerokopasmowej przy bucie pokazuje ok. 7.2-7.4 :p ( po chipie )

no to miałeś pecha, albo ktoś lał jakieś longlifey albo przebieg nie oryginalny, łańcuch nie rzęził ?

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
u mnie o dziwo takiego błędu nie ma, a na sondzie szerokopasmowej przy bucie pokazuje ok. 7.2-7.4 :p ( po chipie )

no to miałeś pecha, albo ktoś lał jakieś longlifey albo przebieg nie oryginalny, łańcuch nie rzęził ?
U mnie winę miał za rzadko olej zmieniany a podejrzewam raz nie sprawdzony i przytarly się walki..przebieg oryginalny książka serwisowa jest przeglądy były robione w serwisie Niemieckim są w historii. ;)
Jaka masz moc aktualnie?
Ja dziś założyłem nowa odme stara poszła na bok! Zobaczymy jakie będą tego efekty..

Ostatnia edycja:

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Odma wymieniona narazie brak błędów..
Lecz nadal co któreś odpalenie problem z uruchomieniem silnika odpali nie trzyma obrotów zgaśnie druga próba doda się gazu i chodzi równo.plus złapała znów błąd komunikat odnośnie oleju poniżej foto

Załączniki

• DSC_0589.JPG
    DSC_0589.JPG
    705,2 KB · Wyświetleń: 20
  • DSC_0589.JPG
    DSC_0589.JPG
    705,2 KB · Wyświetleń: 23

xiofarii

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Zabrze
wykresu nie mam, 240-260KM w tym przedziale mniej więcej sugerując się tym jak jeździ, co do odmy to masz praktycznie identyczną jak ja.

A co dokładnie oznacza ten błąd w instrukcji?zbyt niskie ciśnienie?ja bym tego nie lekceważył, albo coś z ciśnieniem oleju, albo czujnik.

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Dzisiaj po prawie tygodniu od wymiany odmy podłączyłem się pod kompa. Brak błędów odnośnie wypadania zapłonow!
Błędy które wyświetlil poniżej w foto.
Kolejna ciekawa zagadka

Ostatnia edycja:

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Załączam
Błąd odnośnie instalacji elektrycznej - wymiana ako na nowy dziś to zrobiłem

Załączniki

• received_1160710320634213.jpeg
    received_1160710320634213.jpeg
    80,3 KB · Wyświetleń: 35
  • received_1160710333967545.jpeg
    received_1160710333967545.jpeg
    79,6 KB · Wyświetleń: 30

xiofarii

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Zabrze
Łatwo poszło z wypadaniem, cieszy mnie to, co do foto to już widzę, proponuję podjechać do kogoś ogarniętego w silnikach tsi tfsi, który zrobi diagnostykę dynamiczną i wtedy może coś więcej to podpowie, bo same błędy mówią tylko o tym że coś z czujnikiem jest nie tak, a co dokładnie nie wiadomo, taki przykład, wyśqietlało mi bląd czujnika klap w kol.dolotowym, wymieniłbym czujnik i nic by to nie dało, dopiero kiedy diagnozowałem w/w czujnik w vcds'ie i jednocześnie recznie sterowalem klapkami okazalo się, że czujnik jest ok, a za usterkę odpowiadała nie wpięta właściwie wtyczka która sterowała tymi klapkami.

Ostatnia edycja:

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Znacie kogoś takiego w okolicy miast Piła - Poznań -Bydgoszcz- Toruń?
Błąd związany z turbo wskazuje ewidentnie na jego wymianę - słychać jak zaczyna delikatnie halasowac przy opadaniu z obrotów.
Mój mechanik zaproponował także wymianę czujnika spalania stukowego że może mieć wpływ na w/w błędy

Ostatnia edycja:

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
jak miałeś aku do bani i były duże spadki napięcia podczas rozruchu to komp wtedy mógł generować błędy,jeśli na nowym aku dzieje się to samo,to rzuciłbym dodatkową masę na silnik,spróbował jeśli to nie pomoże wtedy dopiero szedłbym dalej w las.

xiofarii

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Zabrze
Najlepiej zapal silnin, skasuj błędy i się przejedź od zimnego, rozgrzej go, but itp i nie gaś i wtedy sprawdź błędy

Do góry Bottom