• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypadanie zapłonów Passat 2.0TSI

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Jeżeli chodzi o bogatą mieszankę to może być nie właściwy odczyt z przepływomierza(widzi dużo powietrza i daje więcej paliwa co powoduje wzbogaconą mieszankę po odczycie z sondy), ale patrząc na błąd podciśnienia to on może powodować wypadanie zapłonów. Dzisiaj miałem Passata 1.8T benzyna z wypadaniem zapłonów i okazało się że walnięty zawór odmy.

tu jeszcze masz błąd podciśnienia turbo które powoduje bogatą mieszankę(za mało powietrza do paliwa) sprawdź podciśnienia na zaworze turbo(gruszka czy pracuje i zmienia geometrie łopat)

Ostatnia edycja:

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Czyli
Jeżeli chodzi o bogatą mieszankę to może być nie właściwy odczyt z przepływomierza(widzi dużo powietrza i daje więcej paliwa co powoduje wzbogaconą mieszankę po odczycie z sondy), ale patrząc na błąd podciśnienia to on może powodować wypadanie zapłonów. Dzisiaj miałem Passata 1.8T benzyna z wypadaniem zapłonów i okazało się że walnięty zawór odmy.

tu jeszcze masz błąd podciśnienia turbo które powoduje bogatą mieszankę(za mało powietrza do paliwa) sprawdź podciśnienia na zaworze turbo(gruszka czy pracuje i zmienia geometrie łopat)
W pierwszym błędzie prawdopodobnie może winę mieć przepływomierz?

Podłączyłem dziś kompa błędy wszystkie te same oprócz czujnika oleju.
Auto po skasowaniu błędów zaczęło delikatnie kopcic na czarno - gruszka w turbo pracuje są luzy dość mocne na tym sworzniu w turbo

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Kopcenie na czarno daje efekt przecieku powietrza, mało powietrza do paliwa.
Sprawdź szczelność układu dolotowego od filtra do turbo.

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Układ jest szczelny. Jutro wjeżdżam na diagnozę do serwisu w Bydgoszczy zobaczymy co stwierdza! Dam znać! Pozdrawiam

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a gruszka jest cała? bo widziałem już takie co całe ze sztangą latały, nawet zamieściłem film naYT

Ostatnia edycja:

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Serwis po 4 h Diagnozy stwierdził; sprawdzili ustawienie Rozrządu i jest oki.
Pojawiło się znów wypadanie zapłonu drugi cylinder i tutaj poszli dalej- odma wymieniona było przez chwilę ok, zaczęli iść w kierunku wtrysku drugiego bądź pompy wysokiego ciśnienia paliwa? Na tą diagnozę mam przyjechać w przyszły czwartek

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
SANOK
Miałem już golfika z resztkami gruszki wkońcu konstrukcja taka sama jak w skodzie.Woda się dostaje od góry do wnętrza i gnije.

xiofarii

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Zabrze
Z tą gruszką to jeszcze nie widziałem takiego czegoś, ładnie przegnite...co do wypadania zapłonów, ile km zrobiłeś od wymiany? może dalej cały zasyfiony resztkami oleju? mi po wymianie odmy zapłon dalej wypadał przez ok. 100 - 150 km.

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Kolego napewno ponad 350 km już jest zrobione od wymiany. Objawów wypadania zapłonu nie ma jako tako silnik pracuje równo niestety serwis stwierdził że jest błąd od wypadania.
W dodatku wcześniej jak wypadały zapłony był ewidentny spadek mocy aktuaknie pomimo że check się pali moc ma cały czas pełna. Jak wypadał zaplon silnik kleplotał na wolnych obrotach, szarpal itd.
Teraz jedyny objaw to że nie chce nieraz odpalić bez dodania gazu..wciśnię się pedał gazu odpali odrazu

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a adaptację przepustnicy robiłeś?
sprawdź jeszcze w kompie potencjometr pedału czy działa prawidłowo

xiofarii

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Zabrze
To że byl błąd to nic takiego, podczas jak jeździleś z zasyfionym kol.mógł się pojawić, jak mówisz że chodzi płynniej to idzie ku dobremu, jakbyś miał VCDS lub inny programik którym można podglądać bloki pomiarowe to wejdź w blok 14-15 i tam w czasie rzeczywistym zobaczysz wypadanie (missfire counter), zalączas i jeździsz i obserwujesz.

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Ok masz dużo racji kolego, po wymianie odmy jest napewno lepiej - nie faluja obroty trzyma równe, nie ma wypadania zapłonu ( nie słychać tego po pracy silnika) ale niestety coś ja nadal boli stąd pozostałe błędy, zauważyłem, że naoewno dzieje się gorzej z autem przy niskim stanie paliwa wtedy ja delikatnie mówiąc "wali" koledzy a pisał ktoś wcześniej o tej pompie paliwa, że występował w Scirocco błąd za bogatej mieszanki a dopiero po jej wymianie problem ustąpił może w tym kierunku warto iść niż wtrysku drugiego?

xiofarii

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Zabrze
a jakie ciśnienie generuje pompa?trzeba sprawdzić jak się zachowuje na jałowym a jak pod obciążeniem i wtedy można zabrać się wymianę, bo idąc tą drogą wymienisz pół auta a może nic to nie dać.

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Dzisiaj pojechałem autem do Bydgoszczy i prawie bym nim nie wrócił. Nalapal błędów i wariował totalnie - Wypadanie zapłonu słyszalne, gasł na wolnych obrotach np.dojezdzajac do świateł, po odpaleniu z gazem jakoś jechał ale co około 15 km wyrzucił błąd odnośnie ciśnienia oleju jedz do 4000 obrotów. Po ponownym odpaleniu silnik chodził na trzy gary. Przy przyspieszaniu od 1000 obrotów do około 2500 dziwna praca silnika- metaliczny klekot jakas tragedia. Dopiero na czwartek mam umówiona wizytę w Aso

xiofarii

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Zabrze
a to do tej bydgoszczy jechałeś do innego warsztatu ale nie dojechałeś? Cuda wianki, pewnie ktoś to źle poskładał przy remoncie...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Już raz pisałem ze silniki TSI ciężko sie gazuje

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Dziś serwis doszedł że wtrysk drugi jest uszkodzony na poniedziałek będzie wymieniony i zobaczymy co będzie się działo dalej..może chociaż część błędów -usterek ustąpi.- za bogata mieszanka, ciśnienie paliwa,wypadanie zaplonow

Patryko02

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Piła
Witam. Wtrysk drugi wymienili i oczywiście brak rezultatów wręcz nie mogą jej teraz wyregulowac tak mi powiedziano. Obstawiaja teraz pompę paliwa w baku - ciśnienie 2 bary? Powiedzieli ze powinna mieć od 4 wzwyż

Do góry Bottom