• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wzrost cen napraw?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
575
Miasto
Podkarpacie
Ale o to im chodzi by ludzie albo pracowali w korpo albo w państwówce . Niezależni przedsiębiorcy to dla nich zło .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ja klientom już mowie od razu ze naprawy skrzyń oscyluja w okolicach 10tys zł. Bo mam dość jakichś b klas jak dziś np żeby się nie łudzili bo później mam jeczenie na głowie. Zabrał obrażony bo przecież mówiłem że to możliwe sterownik uszkodzony okazało się zde trzeba zdjąć skrzynie a ja zacieram ręce i go pożegnałem
A tak z ciekawości zapytam ile trzeba u ciebie liczyć za naprawę skrzyni 5hp19 i AG04 VW ? Tak się orientuję bo jeszcze nie zarejestrowałem audic w automacie i nie wiem czy mnie stać :D pytam o koszt naprawy takiej w miarę konkretnej żeby dłuższy czas jeździć bez powrotu do ciebie ?
Automatyczne połączenie postów:

Ale dlaczego zło?
Mnie się wydaje że chodzi o powrót do komunizmu :) gdzie rząd trzymał łapę na przemyśle

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
5hp19 Montaż demontaż skrzyni 1000 naprawa 1500 (ceny minimum) podstawowe części które powinno się wymienic masz na zdjęciu plus olej ravenol z filtrem 400 plus konwerter 750 plus… sterownik bo wszystkie są zajechane regeneracja to koszt firmy zew za która nie chce gwarantować najtaniej to 1650 (maktrans) przesyłki do tego .wychodzi nam niecałe 7000 a napewno coś jeszcze się znajdzie w skrzyni nie licząc urwanych poduszek czy jakichś pierdol olej do dyfra itp. To są cześć bez marzy to sam sobie odpowiedz masz czarno na białym. Wiem
Ze to absurd. Ale dajesz na to jeszcze rok gwarancji i masz regularny tel od klienta coś podpytać

Załączniki

• E69A4947-3BCF-4B68-A119-92806422EB0B.png
    E69A4947-3BCF-4B68-A119-92806422EB0B.png
    551,7 KB · Wyświetleń: 53

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
5hp19 Montaż demontaż skrzyni 1000 naprawa 1500 (ceny minimum) podstawowe części które powinno się wymienic masz na zdjęciu plus olej ravenol z filtrem 400 plus konwerter 750 plus… sterownik bo wszystkie są zajechane regeneracja to koszt firmy zew za która nie chce gwarantować najtaniej to 1650 (maktrans) przesyłki do tego .wychodzi nam niecałe 7000 a napewno coś jeszcze się znajdzie w skrzyni nie licząc urwanych poduszek czy jakichś pierdol olej do dyfra itp. To są cześć bez marzy to sam sobie odpowiedz masz czarno na białym. Wiem
Ze to absurd. Ale dajesz na to jeszcze rok gwarancji i masz regularny tel od klienta coś podpytać
To akurat rozumiem i nie neguję, pracę ludzką trzeba docenić, komfort kosztuje a jazda automatem to jest komfort, takich remontów nie robi się co pochwila a samochody w manualu w dzisiejszych czasach też już nie są mniej awaryjne niż w automacie, w manualu jest sprzęgło z dwumasą, łożysko oporowe z wysprzeglikiem no i najgorszy szkodnik czyli kierowca automat myśli za kierowcę i nie pozwala na pewne szkodliwe zachowania

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
575
Miasto
Podkarpacie
@Misiek bo korpoludka mogą gnoić jak chcą , a niezależnego przedsiębiorcę nie , co najwyżej mogą mu podnieść podatki , ale też nie jakoś sporo bo zacznie stosować optymalizację podatkową :)

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Arnold panstwo musi partycypowac w zarzadzaniu gospodarką. Dazenie do prywatyzacji i odebranie panstwu wplywu na gospodarke to szkoła chicagowska.
Np Balcerowicz jest jej przedstawicielem.
Szkola chicagowska rozpieprzyla swojego czasu argentyne chile wenezuele
Prawie UK za margaret Thatcher tylko szybko tam obudzili sie.
Irak gospodarka dzieki temu.
U nas balcerowicz tak prywatyzowal ze gospodarki juz nie bylo.
Automatyczne połączenie postów:

No i oczywiście zajebiste bezrobocie wychodzi przy tym

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
To akurat rozumiem i nie neguję, pracę ludzką trzeba docenić, komfort kosztuje a jazda automatem to jest komfort, takich remontów nie robi się co pochwila a samochody w manualu w dzisiejszych czasach też już nie są mniej awaryjne niż w automacie, w manualu jest sprzęgło z dwumasą, łożysko oporowe z wysprzeglikiem no i najgorszy szkodnik czyli kierowca automat myśli za kierowcę i nie pozwala na pewne szkodliwe zachowania
Raczej nie będę już naprawiał tych skrzyń. Jeśli będziesz miał problem to chętnie pomogło coś poinstruuje i sam zrobisz ;)

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Jak tam rbh brutto w nowym roku polskiego ładu, bo nie wiem czy 200 zł to będzie już z VAT

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Jak tam rbh brutto w nowym roku polskiego ładu, bo nie wiem czy 200 zł to będzie już z VAT
U nas w firmie podnieśli ceny na myjni, najdroższa jest dezynfekcja naczepy że 100 zł zrobiło się 200, pozostałe usługi od 20-50% a to z tego względu że nikt nie chciał pracować na myjni, na warsztacie cena rbh bez zmian

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Tak obserwuję, że stawka rbh podskoczyła do ok. 150 zł netto w moich okolicach (mówię o typowej mechanice, nie elektronice itp.). Wiadomo. Zależy od warsztatu i jego możliwości, specjalizacji, wielkości. Duży warsztat z zatrudnieniem powiedzmy 4-5 ludzi ma zupełnie inny "przemiał" i związane z tym koszty niż mały garaż jedno- lub półtorastanowiskowy ;). Na pewno też łatwiej jest "manipulować" cennikiem zakładom stojącym na "światowym" poziomie, niż garażom używającym wyłącznie lewarka z Juli.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Mysle, ze dzisiaj lepiej nie przesadzać z cena za rbh.
Już zauważam migracje z innych warsztatów, mi np. szkoda klienta który płaci nie sprawia problemów tylko dlatego, ze ma chudszy porfel w ostatnich czasach

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
575
Miasto
Podkarpacie
Klienci typu "migrant" zawsze migrują i nic na to nie poradzisz . Nigdy nie trzymają się jednego warsztatu tylko szukają kto zrobi taniej a nie kto zrobi lepiej .

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
U mnie tez ceny poszły do góry i to sporo, klienci na ta chwilę nie marudzą bo przecież wszystko zdrożało. W sumie utrzymanie warsztatu wzrosło mi o jakieś 30% jak nie więcej.

Do góry Bottom