• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup samochodu od mechanika z tego forum, który tego nie ujawnia

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
osobiście też bym wolał kupic wyprane z fachowo umytym silnikiem niż brudasa

alle nie pisz mi proszę o serwisach w Bydgoszczy, bo mnie sie nóż w keszeni rostwiera.
szczególnie Exmot. o PSA nie wspomnę bo mi się na wymioty zbiera

przepraszam kolege najmocniej tylko pisze jak było .miejsce akcji czas i bohaterowie:D

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
również przepraszam, za emocjonalne te, no,.. odruchy.
generalnie mołotowem w exmot zachciało mi się rzucać

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Jeśli ci dwaj ze sobą nie są spokrewnieni to faktycznie mamy problem:bored: w Polsce, to się nazywa mania prześladowcza, to się leczy i na to są tabletki

Rkeyas

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
:D wielu z was wciąż nie kuma. Tu nie chodzi o to, że auto jest od mechanika. Z pocałowaniem ręki kupiłbym auto od mechanika. Ale gość udaje
przecież w papierach masz napisane od kogo kupujesz?
co ty jakiś jepnienty czy jaki???
przez telefon kupujesz samochód???
A gdzie ja napisałem? Że ja kupiłem auto? A w papierach w dowodzie ktoś ma "zawód mechanik"? A może by tak - przed wypowiedzeniem się - zrozuzmieć o co chodzi. Nie o to, że gość JEST mechanikiem, tylko, że to UKRYWA. Nie wiem, widzę, że dla wielu "z branży" to norma. Taki moralny, zawodowy standard. Coś zachachmęcić, ukryć, powiedzieć, że się kupiło dla siebie, a się nie kupiło, opowiedzieć, że to żony, a nie jest żony. Czy jest w okolicach Poznania ktoś z branży sprzedających auta uczciwy? Ja nie oczekuję, że ktoś mi krwią podpisze, że się nic nie zepsuje, ale jak wymieniał skrzynie lub silnik to powie. A najepiej pokaże faktury, kwity. Są tacy ludzie, co każdą fakturę od mechanika mają w teczce. Są takie auta że jest jak w przychodni - od zakupu 10 lat masz ku... zmianę żarówki wpisaną w zeszyt. Polecam generalnie panom mechanikom więcej szacunku dla szarego klienta mniej cwaniakowania i więcej pokory

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Polecam generalnie panom mechanikom więcej szacunku dla szarego klienta mniej cwaniakowania i więcej pokory
niee, błądzisz.
doradzam kupowanie aut w najbliższych okolicach.
po prostu nie warto zawracać sobie gitary szukaniem auta dalej niz możesz w 30 minut dojechać i spojrzeć w papiery.
i nie oczekuj histori fv na naprawy jak chcesz kupić od mechanika, sam se miał wystawiać

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Ale może on jest tym mechanikiem za granicą? Dalej nie czaje o co autorze Ci chodzi. Nawet jeśli robił auto na handel, to wolałbym osobiście kupić od mechanika który robił to sam, nie płacił za jakieś tam naprawy, niż od handlarza który jest strzał - ogrodnikiem i ciął koszty na wszystkim bo musiał mechanikowi za robotę dać, albo robił sam bez wiedzy. Ale przecież przed kupnem oglądasz auto, nie kupujesz w ciemno.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Czy jest w okolicach Poznania ktoś z branży sprzedających auta uczciwy?
Polecam komisy samochodowe w miejscowości Gniezno :D to jest zagłębie uczciwych ludzi,
Nie wiem, widzę, że dla wielu "z branży" to norma. Taki moralny, zawodowy standard. Coś zachachmęcić, ukryć, powiedzieć, że się kupiło dla siebie, a się nie kupiło, opowiedzieć, że to żony, a nie jest żony.
Tak jak mówisz, my tu wszyscy jesteśmy oszuści i krętacze i oczywiście pijący bo każdy pijak to złodziej :hungry:

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
W-wa ul. jagielońska też polecam, też zagłębie uczciwych

alle myślę że wszystkich uczciwych na łep bije Bodzentyn i okolice

Rkeyas

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
to auto jest z mojej bliskiej okolicy. jeszcze raz. bo błądzą komentujący. Dzwonię do gościa pytam o auto. Robię typowe rozpytanie o co kaman z autem. Słyszę, że gość pracuje za granicą, że przez wirusa nie może już tam wrócić a auto kupione i teraz w sumie to z pracą krucho, auto musi sprzedać. Nie jest handlarzem, z autem nic nie jest przekręcone, że nie kupił ani rozbitego, ani uszkodzonego. To wszystko może być prawda. Zakładam że to jest prawda. Tylko dlaczrgo, u licha, nie dodał: jestem mechanikiem, mogę panu palcem pokazać, co robiłem. Tylko spytany powiedział że "mechanik wymienił jedynie rzeczy eskploatacyjne". Jasne - nie mam ŻADNYCH podstaw, by mi się lampki zapaliły. Mam po prostu mu uwierzyć, kupić auto a za trzy miesiące odkryć jakieś drucarstwa, podmiankę, ch.wie co. Nie chodzi mi o to, że tak musi być, tylko jak spotykam się z klamstwem, przemilczeniem ważnej rzeczy. Wszyscy tak auta robicie/sprzedajecie? Bo jak ja sprzedaję auto, to nowy nabywca może ze mną do mojego mechanika jechać, swojego, na przegląd, na komputer. A przed sprzedażą naprawiam wszystko, co mogę, jak nie mogę, to piszę co jest co do joty. Tak trzy swoje auta stare sprzedałem i nikt nigdy do mnie z pretensją nie dzwonił

Ale może on jest tym mechanikiem za granicą? Dalej nie czaje o co autorze Ci chodzi. Nawet jeśli robił auto na handel, to wolałbym osobiście kupić od mechanika który robił to sam, nie płacił za jakieś tam naprawy, niż od handlarza który jest strzał - ogrodnikiem i ciął koszty na wszystkim bo musiał mechanikowi za robotę dać, albo robił sam bez wiedzy. Ale przecież przed kupnem oglądasz auto, nie kupujesz w ciemno.
a ja wolałbym kupić auto od mechanika w jego warsztacie, z otwrtą przyłbicą, Generalnie polecam w życiu szczerość i prawdomówność, one się bardzo sprawdzają

Bobtom

Gaduła
Punktów
11
Miasto
Warszawa
Jeśli już, to co za różnica czy to on zrobił druciarstwo czy inny mechanik ( nie będąc mechanikiem ktoś inny mógł mu spartolić) może chłop jest nieśmiały i nie lubi opowiadać o sobie... :))

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ja to kiedyś takiemu jednemu zaj...łem plombę w pysk, po tym jak się przejechałem 100 km żeby obejrzeć takie auto, co to miało być zadbane...a przynajmniej tak twierdził właściciel...:)
A jaki był skurw...syn zdziwiony...aż nie wiedział co powiedzieć...:)

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
dobre :woot:
aż wspomniał mi się pacjent który dzwonił, dopytywał o samochód bleble .....a na końcu pyta:
a czemu on taki drogi, bo w takiej cenie stoją roczniki 3-4 lata młodsze.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Czemu :) tabletki, leki psychotropowe pomagają tylko jest jeden warunek, nie wolno ich mieszać z alkoholem :hungry::depressed::wtf: bo wtedy efekt jest odwrotny :D
loo kuzwa...u mnie to nie przejdzie...u mnie zawsze byl i jest alkochol:)

Ja to kiedyś takiemu jednemu zaj...łem plombę w pysk, po tym jak się przejechałem 100 km żeby obejrzeć takie auto, co to miało być zadbane...a przynajmniej tak twierdził właściciel...:)
A jaki był skurw...syn zdziwiony...aż nie wiedział co powiedzieć...:)

Dał byś rade opowiedzieć tą historie w innym wątku co bylo nie tak z tym samochodem ze nie spelnil twoich oczekiwan???

Ciesze sie ze ja przed zakupem skody nie mialem takich problemow;)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Dał byś rade opowiedzieć tą historie w innym wątku co bylo nie tak z tym samochodem ze nie spelnil twoich oczekiwan???
E...to stare dzieje...ze 20 lat temu...:)
Było się młodym i napalonym i jeszcze wtedy się nie wiedziało, że z Radomia i okolic się aut nie kupuje...:) a szczególnie bełemek...:) i jak się okazało na miejscu to piła se wodę z chłodnicy...taka była spragniona...:)

Rkeyas

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
Generalnie to ustawiajcie się częściej w pozycji klienta. Pierwszy mechanik oj* *ał mnie na mechanizmie do podnoszenia szyby. Się pytam czy mam kupić czy kupi ile z robotą. Ustalamy, że kupi za X zł z robotą będzie Y zł. Przychodzę po odbiór 200 zł więcej. Czemu? Bo mechanizm był tylko droższy. To kwit? A . eee córka mi w kuchni na tym obrazek namalowała. Drugi mechanik stwierdził, że on mi zawieszenia nie naprawi, bo to nie jest skoda, bmw, tylko jakiś japończyk i jemu się nie chce bawić nawet za dopłatą. trzeci trzymał auto 3 tygodnie z wymianą tarcz jak się człowiek upominał to się obrażał że ma cały plac i jak mi się nie podoba to won. to po co brałeś i obiecywałeś za 3 dni. Czwarty mechanik nowozakupione auto trzymał cztery tygodnie - niech pan wszystko co się da zrobi. nic nie zrobił. nawet akumulatora nie sprawdził przyjechałem po auto stało jak oddałem bez żadnej śrubki zmienionej ale za tojuż z totalnie rozładowanym aku. Piąty mechanik przy prostej naprawie abs nie powiedział, że opony są wyraźnie shamowane - przez właśnię tę awarię. Założył opony, które biły na trasie i w dupie słowem, żeby to zmienić. szósty mechanik nie umiał nigdy powiedzieć ani za ile coś zrobi ani po robocie powiedzieć co i za ile robił. Się przychodziła i leżała kartka: Pan Ziemniak: 1230 zł. Na pytanie: co zmieniał: pan się i tak na tym nie zna co było do zmiany to zmieniłem. Kwity, części? Części leżą na kuie to teraz panu nie będę szukał. Jestem u ósmego mechanika pytam go czy to normalne, że tylne felgi po 40 km trasy na esce parzą, czy to normalne. tak to normalne. totalnie normalne. ale się po miesiącu okazało, że jednak nie normalne, coś tam się zebrało pod klockami ch...wie skąd, Dziewiąty mechanik wymienił wydech urwał sondę lambda. Jestem u dziesiątego - zadowolony w miarę. Plac ma pełen, ale ma też zeszyt i jest jak u lekarza. Przyjeżdża pan w piątek do 10 rano, auto do obioru po 16. i tak jest. To jak ufać mechanikom?

Do góry Bottom