• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zakup samochodu od mechanika z tego forum, który tego nie ujawnia

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
nie no teraz to rozumie :)
sprzedający wrzucił do samochodu chiński silnik:mad:
to co Ci mechanicy odpierdalają to woła o pomstę do nieba:D

Dziadostwo wstyd mechaniki co wy robita :D:D silniki przekładata skrzynie, rozrządu spiąć nie umita i jeszcze Polakowi patrjotowi z lgbt auto takiego klamora sprzedać chceta ciemnote wciskata i piniędze wołata ...kuzwa WSTYD ***:mad::hilarious:

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Panowie mam problem:bored:.

Kupiłem samochód od mechanika.
Co powinienem sprawdzić?
Jeżdżę nim już 10 lat, ale po przeczytaniu tematu dopadły mnie wątpliwość:shifty:

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Czy na silniku nie ma chińskich znaczków. Będziesz wiedział czy nie był wymieniany na chiński :D

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Doblo 1.6jtd 2015r. salon polska. Kupiliśmy na firmę w 2018. Jesteśmy drugim właścicielem. Przebieg w dniu kupna jakoś 70 tyś km.
Dzieki znajomemu z serwisu Fiata dowiedzieliśmy się ze w tym czasie auto miało robione: (nie pamiętam już przy jakich przebiegach, gdzieś mam spisane).
-wymiana ecu
-wymiana wału korbowego i panewek
-wymiana amortyzatorow
-wymiana miski olejowej
-wymiana sprzęgła z dmf
-wymiana przekładni kierowniczej

Także ten tego... Auto 3 lata, a historia bogata.
Odpukać u nas jedynie wymiany oleju, zmienione hamulce z przodu i ostatnia awaria UWAGA
- wypiął się króciec przewodu sprzegla przez co pedał znalazł się w podłodze.
Jak się okazało brakowało pół zawleczki, a ostatnie z lapami tam było Aso fiat proffesional :) na szczęście 20zl netto, 20 minut roboty i doblo dalej jeździ.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Silnika nie zmieniali. Fiat to chyba jedyne ASO co się w naprawy bawi xD

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ja tam już nigdy auta nie sprzedam...bo dupsko obsmarowane smalcem gwarantowane..poco sie afiszować:D

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Czy na silniku nie ma chińskich znaczków. Będziesz wiedział czy nie był wymieniany na chiński :D
na pokrywie silnika znaczek mazdy, pod pokrywą silnik i osprzęt forda.
Jednak "kurna"(cenzura) od mechanika:spiderman:

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Znajomy lepiej trafił. Kupił Forda galaxy, a pod maską miał 1.9 tdi z VW. To musiał być dobry mechanik.

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Silnika nie zmieniali. Fiat to chyba jedyne ASO co się w naprawy bawi xD
nie jedyne, w zeszłym roku do nowych "czterech zer" klient dostał 5cio litrowy baniak z olejem, w tym roku już rozbierali silnik chyba coś koło 40tys. przebiegu.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
Hehe, do niektórych silników powinni dawać beczkę 60l, żeby starczyło na okres gwarancji :D albo powinni robić miski olejowe tak, żeby między minimum a maximum na bagnecie wchodziło 10l :D

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Znajomy lepiej trafił. Kupił Forda galaxy, a pod maską miał 1.9 tdi z VW. To musiał być dobry mechanik.
to i tak miał szczęście, bo mógł mu włożyć chiński zamiennik 1.9tdi.

Hehe, do niektórych silników powinni dawać beczkę 60l, żeby starczyło na okres gwarancji :D albo powinni robić miski olejowe tak, żeby między minimum a maximum na bagnecie wchodziło 10l :D
ale ta 5l to już mu się skończyło po 3 miesiącach. Więc na okres gwarancji 60 mogło by braknąć, dlatego rozbierali silnik.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
nie no teraz to rozumie :)
sprzedający wrzucił do samochodu chiński silnik:mad:
to co Ci mechanicy odwalają to woła o pomstę do nieba:D
Na Kubie (wyspa Kuba) montaż chińskiego silnika dizla do klasyków to norma i nikt się o to nie przypierdala

Solaris też montuje chińskie silniki

Arni chodzi o tą Solaris żonę Cieślaka z blok ekipy?
Tej nie znam, chodzi o firmę Solaris bus&coach obecnie należąca do Hiszpańskiego koncernu CAF

Ta firma to bardzo dobry przykład na to że klienci chcą żeby auta były tanie bo na początku swojej działalności robili autobusy na wzór niemieckiego Neoplana a z biegiem lat rynek wymusił na nich oszczędności na materiałach

Ostatnia edycja:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
No pewnie,że lepiej jest kupić auto od starej babki,czy księdza,najlepiej od niewidomego całkiem,ja tylko raz w życiu kupiłem auto od mechanika,który miał je u siebie na kanale,wymieniał skrzynię biegów akurat,no i co? Polecił mi je,nie wyjeżdżone,kupiłem no i co? Kupić okularnika z przebiegiem 180 tyś km,nie bitego ,to była gratka,gwarantował mi ,ze to jest przebieg rzeczywisty,potem zaraz po zakupie siadł mi tylko altek ,potem swiece żarowe,to wszystko,elektromechanik zapytany ,czy jest w stanie po stopniu zużycia komutatora ocenić przebieg auta,powiedział mi,że on średnio wytrzymuje ok.200 tyś km,a ten altek jest oryginalny,nigdy nie rozbierany i odkręcany,nie kupię nigdy auta od księdza,starej babki,adwokata,komisanta,tylko jeśli coś,to, od mechanika,tylko na tym jednym aucie się nie,,przejechałem,,

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
No szczególnie jeśli mechanik jeździ autem klika lat wiadome jest że robi serwis w określonym czasie żeby potem nie było niepotrzebnych kosztów a jakiś dziadek czy starsza pani może nie być świadoma tego że trzeba robić to czy tamto przy aucie

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Właśnie o to chodzi,rdza jak rdza,wiadomo,ale silnika ,skrzyni i innych podzespołów przez 10 lat nawet nie dotknąłem,silniczek czyściutki w środku,poza tym ani jednej wady ukrytej,kolektor ssący zero nagaru,przed sprzedażą wymienił tylko skrzynię biegów,mnie to nie zraziło,gdyż wiedziałem,ze zaniedbania olejowe i te skrzynie lecą,a auta od nowości (salon )nie miał,oleje poprzednicy wymieniali tylko w silniku,ja nie wiem o co chodzi,moi znajomi wręcz chełpią się,że udało się im trafić auto od mechanika,a to,że być może ktoś ukrywa,że nim jest? To przez głupie stereotypy.Ja kiedyś pisałem,że trafiłem na kilu nieuczciwych(tylko gaziarze),teraz z perspektywy czasu stwierdzam,że to byli kondoniarze a nie mechanicy,już ani jednego z nich na,,rynku,,nie ma,paszli w p...iec.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Właśnie o to chodzi,rdza jak rdza,wiadomo,ale silnika ,skrzyni i innych podzespołów przez 10 lat nawet nie dotknąłem,silniczek czyściutki w środku,poza tym ani jednej wady ukrytej,kolektor ssący zero nagaru,przed sprzedażą wymienił tylko skrzynię biegów,mnie to nie zraziło,gdyż wiedziałem,ze zaniedbania olejowe i te skrzynie lecą,a auta od nowości (salon )nie miał,oleje poprzednicy wymieniali tylko w silniku,ja nie wiem o co chodzi,moi znajomi wręcz chełpią się,że udało się im trafić auto od mechanika,a to,że być może ktoś ukrywa,że nim jest? To przez głupie stereotypy.Ja kiedyś pisałem,że trafiłem na kilu nieuczciwych(tylko gaziarze),teraz z perspektywy czasu stwierdzam,że to byli kondoniarze a nie mechanicy,już ani jednego z nich na,,rynku,,nie ma,paszli w p...iec.
Takich jak ty klientów życzę jak najwięcej mechanikom :)

Do góry Bottom