• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zarobki mechaników

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Na dzien dzisiejszy utrzymanie 3-4 osobowej rodziny w PL na poziomie martwej wegetacji to koszt min 2,5 tys zl/mc,Jesli nie maja kredytu oczywiscie.Wiec nie dziwi mnie fakt,ze w Polsce coraz trudniej o dobrych pracownikow.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
No właśnie kolego rotten mnie szlak trafia jak przy płatności ZUS muszę płacić na fundusz pracy a raczej nierobów.
Tam są tacy co szukają pracy by jej nie znaleźć.
Jeśli pan kolega nie znajdzie pracownika w najbliższych tygodniach to możliwe że będę miał dobrego kandydata, kumpla, chłopaka siostry mojej, razem pracujemy, teraz w grudniu kończy nam się wypowiedzenie w firmie, pozwalniali nas tak trochę asekuracyjnie bo nie wiedzieli czy będzie dla nas praca od nowego roku ale nie wiem czy nam zaproponują lepsze warunki niż dotychczas, jeśli nie to ja już mam na oku warsztat pod Poznaniem ale kumpel nie także w razie co to przywiozę go :) problem w tym że on nie ma prawka i przez to jest trochę ode mnie zależny no i od komunikacji miejskiej :) w razie co to może się dogadacie w sprawie zakwaterowania a tym czasem pozdrawiam i szczęśliwszego nowego roku.
Odnośnie tego niedoboru mechaników i elektryków w Poznaniu to jestem trochę zaskoczony, tak to jest jak człowiek siedzi tyle lat w jednej firmie, to się nie orientuje w rynku pracy, to chyba jest zsumowanie się niżu demograficznego, emigracja i polikwidowane zawodówki co było chyba największym debilizmem.

tedie65

Początkujący
Punktów
7
Miasto
Poznań
Dokładnie kolego jak były zawodówki to ja zawsze miałem uczniów z każdego roku zawsze trzech i się wzajemnie zazębiali.
Jak by co to bądźmy w kontakcie.
Tez życzę wszystkiego dobrego na Nowy Rok.
A w nawiązaniu co do kolegi to najpierw chciał bym wiedzieć co umie :p

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Dokładnie kolego jak były zawodówki to ja zawsze miałem uczniów z każdego roku zawsze trzech i się wzajemnie zazębiali.
Jak by co to bądźmy w kontakcie.
Tez życzę wszystkiego dobrego na Nowy Rok.
A w nawiązaniu co do kolegi to najpierw chciał bym wiedzieć co umie :p
jest głównie mechanikiem i spawaczem, rozrządy, sprzęgła robi bez problemów, składa silniki, zawieszenia, hamulce, co sobie życzysz, ostatnie 5 lat pracujemy przy autobusach, przy busach VW T5 i Iveco daily, to na co dzień a czasami jakieś osobówki, gorzej u niego z elektryką ale to chyba normalne u mechaników, ja do tej pory poznałem tylko jednego który miał rękę do kabelków i obecnie ma swój warsztat na wyspach brytyjskich

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Witam
No właśnie kolego rotten mnie szlak trafia jak przy płatności ZUS muszę płacić na fundusz pracy a raczej nierobów.
Tam są tacy co szukają pracy by jej nie znaleźć.

Raczej tacy, co potrzebują ubezpieczenia. Jednak więcej jest wyzyskiwaczy zatrudniających na czarno niż tych, co choć na najniższą krajową są w stanie zarejestrować

Przez odpowiednia ilość pieniędzy rozumiem setki tysięcy zł. Jeśli nie masz tyle, daj sobie bracie spokój, bo w dobie kapitalizmu, zostaniesz pożarty przez państwo...

Trochę mnie ta wypowiedź irytuje. Skąd wziąć na start te setki tysięcy zł? Nie każdy ma bogatych rodziców lub przejmuje firme po tatusiu (nie chciałem tu nikogo urazić)
Znam wielu mechaników, którzy nie mieli setek tysięcy złotych na start. Inaczej, nie znam żadnego który miałby chociaż setkę (a znam ich sporo)!!! I wszyscy bardzo dobrze prosperują.

Dlatego za głupotę uważam zakładanie własnej "firmy" bez odpowiedniego kapitału, albo bez bardzo silnego pomysłu. Nie każdy z nas musi być szefem jak się utarło w naszych postsocjalistycznych świadomościach. Czasem zwyczajnie lepiej pracować dla kogoś, zarabiając lepiej, nie biorąc odpowiedzialności, nie obgryzając paznokci każdego 10-go miesiąca jak trzeba zus zapłacić itp.

To nie jest moim zdaniem dobre podejście. Trzeba próbować, to nic nie kosztuje. Ja spróbowałem i nie żałuję (i nie miałem nawet pół setki). Za 20 tys zł jakie dostałem z UP kupiłem wszystko potrzebne na start. Mam warsztat półtora roku i takie dwa i pół tysiąca, które na czarno mogłem zarobić pracując u kogoś (na UoP nie mozna liczyć na więcej niż 2000zł) zarabiam mając własną działalność i to bez przemęczania się (jedyne na czym oszczędzam to wynajem, warsztat mam na swojej działce). Wyprzedzając kolejne wypowiedzi przy wysokim ZUS'ie też nie będę mieć problemów.

A co do wymiany silnika... 500 zł to trochę za mało, ale jak ktoś nie jest pazerny to można czasem pomóc drugiej osobie schodząc trochę z ceny. Lecz ta opcja działa w dwie strony :p

tedie65

Początkujący
Punktów
7
Miasto
Poznań
Ok zatem bądźmy w kontakcie a zobaczymy jak sprawy się po kierują i u Was i u mnie. Na chwile obecną po Nowym Roku jakoś się przemęczę sam :) Najgorszy okres wiosna jak nadejdzie sezonowa wymiana opon i obsługa klimatyzacji :p wtedy robi się sajgon i czasami wstrzymuje obsługę mechaniczną.

Witam

Raczej tacy, co potrzebują ubezpieczenia. Jednak więcej jest wyzyskiwaczy zatrudniających na czarno niż tych, co choć na najniższą krajową są w stanie zarejestrować

No jak na czarno to nie ze mną takie numery a co jak się stanie wypadek przy pracy dajmy na to stłucze sobie paluszek. Albo wpadnie do kanału i sobie krzywdę zrobi ?

Coś mi moje odpowiedzi z cytatem nie wchodzą :(

Ostatnia edycja:

rotten

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mazury
Ja zaczynalem swoimi silami bez zastrzyku piniedzy bez dofinansowan spadkow prezentow i kredytow. Ciezko jest utrzymac jakosc uslug doceniajac pracownikow zatrudniajac ich legalnie i jeszcze rozwijac się i stanowiska pracy. Jak ktos wczesniej trafnie zauwazyl widac ze spoleczenstwo ubozeje.

tedie65

Początkujący
Punktów
7
Miasto
Poznań
Tak zgadza się ale ja stawiam że pracownik nie może na czarno być zatrudniony bo to prowadzi w kierunku kłopotów prędzej niż później.

rotten

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mazury
Tak TEDI65 dokladnie. Sa ludzie rozni, kiedys sytuacja prawna zmuszała mojego pracownika do "bycia bezrobotnym" szczerze mówiąc nie miałem w tym okresie z nim najmniejszych problemów. Człowiek który zawsze miał poczucie obowiązku itp. ale on jest ewenementem. Natomiast ogolnie przyjmijmy ze norma jest jak napisal TEDI65, wczesniej czy pozniej pracownik "na czarno" zrobi ci na szaro ;)

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Kolego Rotten mozesz powiedziec jak nazywa sie warsztat, badz na jakies ulicy sie znajduje ?;)

rotten

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mazury
Wyrzynacz dokladnie piecki warsztat jeden z wielu przy ul zwyciestwa ;) ten bez szyldu bo jak bym szyld postawil to ludzie zajezdzili by nas robota :pPP

A kolega pochwali sie lokalizacja ?? bo daje 95% ze sie znamy :p

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
A co z tym nowym obowiazkiem kas fiskalnych?? Wchodzi to od nowego roku czy nie wchodzi?Ponoc maja to miec wszyscy bez znaczenia na wysokosc zarobkow i bez znaczenia czy sprzedajesz czesci czy tylko same uslugi.

P

PogotowieSamochodoweUK

A zusy srusy też płacisz czy szara strefa i stąd zaniżanie cen?
Wplaci na konto za duzo kasy w danym roku i za 3 lata jak go przetrzepia bo juz nie bedzie kogo to zacznie placic ;) Zaczynajac od zaleglosci wstecznej hahaha

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Misiek-niezależnie od obrotu? I nawet przy jednoosobowej działalności i braku sprzedaży części? ;)

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Co do kas fiskalnych... Macie tu zatwierdzoną ustawę gdzie jasno jest napisane, że warsztaty samochodowe muszą fiskalizować sprzedaż

Kod:
http://www.finanse.mf.gov.pl/documents/766655/7564007/Rozporzadzenie_zwolnienia_2015-2016.pdf

Do góry Bottom