• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zarobki mechaników

lukasz mechanik

Bywalec
Punktów
5
Miasto
.
To byś wiedział że od councilu mieszkanie się wynajmuje tylko tyle że od miasta a nie od landlorda, i wcale nie musisz mieć niskich zarobków żeby takie mieszkanie dostać!!! Ja mieszkam i pracuje w Szkocji 8 lat także też wiem co mówię i nie lubię takich chorych docinek, bo ten post został chyba napisany w celach informacyjnych a nie po to żeby urządzać jakieś głupie gadki typu ja jestem lepszy bo ......

Marcinglasgow

SuperMechanior
Punktów
31
Oczywiscie mazenie wiekszosci polakow na wyspie mieszkanie z cansilu po 8 latach. Chłopaku nie obsmieszaj sie

annmaco

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Bielsko-Biała
wracając do meritum .... praca mechanika nas tylko interesuje, ja wcześniej rozpisałem koszty żeby uświadomić kolegom z kraju, że to wcale nie jest taka kraina mlekiem i miodem płynąca jak się pracuje legalnie. W sumie to jak dla mnie jest porównywalnie jak w Polsce z mechaniką. Rodacy zawsze mówią że za drogo i czy mogą zapłacić później a reszta to nie mam reguły...są bo i tak jesteśmy tańsi od lokalnych... a zmierzam do tego drodzy koledzy, skoro macie fach w ręku, szacunek do ludzi, dobrą księgową, i naprawdę lubicie to robić to nie ma sensu wyjeżdżać :) bo poza krajem zawsze będziemy "tymi obcymi" niezależnie od tego jak długo tu jesteśmy :p Ja obecnie planuje powrót, i nie jest to łatwe bo na odległość szukam jakiegoś lokum do pracy plus przewóz gratów etc.

lukasz mechanik

Bywalec
Punktów
5
Miasto
.
Kolego annmaco zgadzam się z tobą że to nie jest kraina mlekiem i miodem płynąca, trzeba ciężko zapier.....dalac żeby się czegoś dorobić. Ale z drugiej strony wcale nie jest tak źle, z mojego punktu widzenia jestem lepiej traktowany w pracy i w życiu codziennym przez Szkocką społeczność niż we własnym kraju Przez rodaków, gdzie każdy próbuje drugiego wykorzystać i wyd....ymać na kasę!!! Powiedz czy to ku.....rwa normalne?

A już najgorsze ze na wyspach często się spotyka polaczków, pseudo cwaniaczków którzy ani be ani me po angielsku, zapier....dalają na tych wszystkich fabrykach bez możliwości awansu a te buraki najwięcej się mądrzą i wszystko najlepiej wiedzą.

lukasz mechanik

Bywalec
Punktów
5
Miasto
.
mieszkam i pracuje ponad 4 lata w UK! wiem o czym mówię.....

pytanie czy Ty pracujesz jako mechanik u siebie lub u kogoś legalnie,czy w fabryce/magazynie a auta naprawiasz pod domem w wolnej chwili za pół ceny?
Pracuje w serwisie suzuki, legalnie w szkockiej firmie(nigdy w życiu nie będę pracował za granicą u Polaka!!!), nigdy nie praktykowalem napraw za pół ceny-bo niby dlaczego mam to robić? Jestem mechanikiem z wykształcenia, więc jest to mój sposób na życie i nie widzę powodu żebym musiał dłubać po godzinach za pół ceny!

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Nie musisz za pol ceny, jak jestes dobry w tym co robisz dostaniesz tyle ile powiesz, no moze nie od kazdej osoby ale wiadomo ze za nim sie zaczyna ustala cene, nie pasuje - jak ostatnio ciapakowi mojemu sasiadowi to wyslalem go niech szuka sobie warsztatu co mu zrobia taniej i chodzi teraz zgaszony :D - ma zrobione za 2x taka kase jak mu powiedzialem.
Drugi raz nie bedzie sie targowal o ile bedzie mi sie chcialo w sobote robic.

A chaty tylko gratulowac tu gdzie mieszkam nizej jak pod 600 miesiecznie z wszystkimi oplatami nie dostaniesz, ale to nie szkocja :(

lukasz mechanik

Bywalec
Punktów
5
Miasto
.
Kolego JerryG1 w stu procentach się z tobą zgadzam, jak ktoś jest dobry w swoim fachu to i tak będzie miał klientów, a jak ktoś jest paprak i naprawia auta młotkiem i przecinakiem to niestety musi dużo zbijać z ceny żeby parę groszy zarobić lub dorobić, dla mnie moje zdrowie i rodzina jest ważniejsza od pracy więc albo zarabiam tyle ile chce albo wolę ten czas spędzić z rodziną. Po drugie narzędzia i sprzęt warsztatowy w UK też nie należy do najtańszych więc za psie pieniądze nie będę nawet narzędzi brudził :p a co do chaty to właśnie jest Szkocja po pierwsze wynajęcie mieszkania jest dużo tańsze, a po drugie łatwiej jest dostać mieszkanie z councilu.

annmaco

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Bielsko-Biała
lukasz mechanik za suzuki i wykształcenie szacun :) co do pracy u Polaka to ja miałem dobrze, plus jak sie dowiedział że skończyłem technikum i pracowałem w kilku ASO to mnie pościć nie chciał, ale musiał bo bardzo chciałem na swoje iść :p

lukasz mechanik

Bywalec
Punktów
5
Miasto
.
Annmaco widocznie miałeś szczęście z tą pracą u Polaka, dla ciebie tez szacunek za odwagę otwierając biznes w obcym kraju. Pozdrawiam

dzimi

Gaduła
Punktów
10
Miasto
.
Ja mam 3000 do ręki umowa o prace od poniedziałku do piątku sobota wolne, można w kraju mieć kasę ?

lukasz mechanik

Bywalec
Punktów
5
Miasto
.
Wszystko fajnie dzimi tylko co to za pieniądze, zapłać za wynajem mieszkania, rachunki prąd gaz woda itd to już masz minimum 1500 zł.plus internet telewizja telefon itd i już się robi prawie dwa tysiące, to z wypłaty zostaje Ci tysiak spróbuj z rodziną dwójka dzieci + żona wyżyć za taką kwotę. Aha no i jeszcze bym zapomniał do samochodu też trzeba paliwo lać, no chyba że autobusem jeździsz.

lukasz mechanik

Bywalec
Punktów
5
Miasto
.
Ja w Polsce zarabialem dużo więcej niż ty i wyjechałem, także nie wiem czy masz się czym chwalić, że tak wyskoczyłeś że w Polsce też można zarobić i podajesz kwotę 3000 zł

Marcinglasgow

SuperMechanior
Punktów
31
Ja w Polsce zarabialem dużo więcej niż ty i wyjechałem, także nie wiem czy masz się czym chwalić, że tak wyskoczyłeś że w Polsce też można zarobić i podajesz kwotę 3000 zł

Za to ty masz czym sie chwalic Mieszkaniem z cansilu po tylu latach

Do góry Bottom