• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zarobki mechaników

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Przy tylu stanowiskach to raczej VAT, teraz sporo klientów chce faktury i jak nie wystawiasz pełnej to w ogóle nie zarobisz

bodzio127

Gaduła
Punktów
5
Jasne. Czyli 150 i 34złVAT = 116 netto
Czyli zakup części oraz zwrot VATu z nich nie wyrowna nam straty VAT z roboczogodziny? Bo wiem że gdy zamawiamy duzo materiału (budowalnka) to wtedy bycie vatowcem ma jak najbardziej sens. A jak to w przypadku mechanikow wyglada? :)

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
A jaka jest różnica między paragonem a fakturą jeśli chodzi o koszta dla warsztatu ?
Bo kolega tutaj z jakimiś ryczałtami wyskakuje co rozumiem przez próbę ucieczki od VAT, niestety nie ma tak łatwo ;) dla klienta paragonowego to nie ma różnicy, dla firmy ma znaczenie i firma pojedzie szukać dalej bo 23% na ulicy nie leży jak można odliczyć
A co do odliczenia VAT to w budowlance usługa idzie na 8% VAT jak pamiętam i tam często więcej vatu z materiałów odpiszesz niż za robotę wydasz, w mechanice nie zyskasz na tym temacie

bodzio127

Gaduła
Punktów
5
Bo kolega tutaj z jakimiś ryczałtami wyskakuje co rozumiem przez próbę ucieczki od VAT, niestety nie ma tak łatwo ;) dla klienta paragonowego to nie ma różnicy, dla firmy ma znaczenie i firma pojedzie szukać dalej bo 23% na ulicy nie leży jak można odliczyć
Oczywiście, dla firmy chcącej obracać VAT ze tak się wyrażę to jestem nieopłacalny, mam świadomość tego :) Pytanie tylko czy mogę być bardzo stratny biorąc pod uwagę ze raczej wartość części zakupionych bedzie mniejsza niż roboczogodziny, a co za tym idzie więcej oddam państwu w VAT z roboczogodzin niz wroci do mnie z części. No i czy klient biznesowy/z firma to duży udział w klientelli porownujac do osób prywatnych?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Nawet z taką wiedzą i pogladamj nie bierz się za otwieranie firmy. Tak szybko jak wystartujesz, tak szybko się a plecy wyłożysz.

Mała lyzeczka a ciągle niż hohelka .

Chyba ze chcesz w PŁ wydać kasę i za 6 miechów lecieć na zachód kasę zarabiać.

VAT to podstawa teraz.
Kalkulacja z tyłka ze ho ho ...
Dobra księgowość to połowa sukcesu.

Idź to kogoś kumatego po poradę księgowa. Pozniej biznes plan taki na serio, a nie - mi się tak wydaje.

Ceny materiałów robocizna i czas jaki czeka się na wszystko teraz.

Rozumiem ze masz już ziemię swoją ? I na niej chcesz budować się ?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Myśli ze jest sprytniejszy od naszych rządzących i będzie na vatach zarabiał itp. Sobie wyliczył. Z budowlanki do mechaniki. Mokre sny. Bez hejtu w duzym warsztacie wszyscy chcą dowód naprawy. I Fv choćby na firmę szwagra sąsiada bo se odliczy.

bodzio127

Gaduła
Punktów
5
Ja wiem że moje wyliczenia nijak mają sie do rzeczywistości dlatego zwróciłem sie tutaj o opinie i ew jakąś porade. To nie jest biznesplan na ktorym opierałbym sie. Takie lużne wyliczenia mocno zaokrąglając. Bedąc w sytuacji gdzie faktycznie nam sie spina zespół, jest fajna atmosfera, pracownicy chca pracować, na jaką część tego co udalo mi sie wyliczyć można byłoby liczyc?
Automatyczne połączenie postów:

Licząc sprzedaż części klientom ok 30 - 35 tys zł to zwrot vat z tego tytuły wynosi ok 8 tys wobec 13500 okolo oddanych państwu z tytułu roboczogodzin. Czyli zostaje 13500 tys zysku ( do opodatkowania dla mnie w dalszym ciagu). Czyli to by już w miare rzeczywiscie wyglądało.

Ostatnia edycja:

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Jaki zwrot VATu ? działając zgodnie z prawem nie ma zwrotu VATu. Kupiłeś części za 30 tys netto. Sprzedałeś je za 40 tys netto. Robocizny sprzedałeś na 40 tys netto. Jak chcesz uzyskać zwrot VATu?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Wystąpić zawsze może :D

Cena czesci -1230 brutto
Cena robocizny- 1230 brutto.

Daje nam to - 2460 zł brutto na fakturze vat.
Kosztów i vatu w postaci czesci masz 1230 zł

Od 1230 pozostałego płacisz vat i dochodowy.

Czyli 230 zł idzie na vat, 19% na dochodowy. zostaje zarobku 810 zł.

Pomijam fakt zakupów materiałów innych, wynajmu, kosztów stałych itp. wtedy własnie ten vat się "zeruje"
ale jak go nie będziesz miał to normalnie płacisz i tyle.

Masz więcej kosztów jak zarobku - Dzień Dobry, my ze skarbówki, a co Pan za swiętego mikolaja robi co ? itp. itd.

Długa historia.

bodzio127

Gaduła
Punktów
5
Jaki zwrot VATu ? działając zgodnie z prawem nie ma zwrotu VATu. Kupiłeś części za 30 tys netto. Sprzedałeś je za 40 tys netto. Robocizny sprzedałeś na 40 tys netto. Jak chcesz uzyskać zwrot VATu?
Bo z czego się orientuje, to kupując częsci płacimy wartosć netto + VAT. Czyli będąc na vatowcem mozemy odliczyc koszt VAT z tego zakupu. Czyli wyjdzie nam różnica miedzy VATem ktory oddalismy w ramach roboczogodzin i tym ktory zostanie nam odliczony od sumy vatu jaką mamy ostatecznie zaplacic państwu. Nie będąc na VAT to cena roboczogodziny jest kwotą od ktorej nie oliczamy juz VAT ale tez nie odliczymy sobie od częsci ktore zakupiliśmy.
Mój dziadek tak pracował ze miał na tyle towaru/materiałów zakupionych że rekompensowały mu vat oddany z usług. W mechanice, raczej tak dobrze nie ma.
Jeśli coś pomyliłem to prosze mnie poprawić :)

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
O Boże. To tak działa jak nie wystawiasz paragonów a kupujesz na firmę. To jest tak zwane walenie na vacie za co można siedzieć. Za dużo patrzyłeś dla szefa na ręce

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Nie wiem jak ci prościej napisać.
Zakup części 30 tys. Sprzedaż 40 tys. netto. masz 10000,- netto zysku. Z tego bulisz 23% czyli w tym przypadku 2300,-
Usług wykonałeś na 40tys. netto. x23% wychodzi 9200,- Czyli razem masz 11,5 tys vatu do zapłaty.
Pomniejszasz ten VAT o Vat zawarty w fakturach kosztowych typu zakup narzędzi, vat zawarty w opłatach za prąd, gaz, paliwo (teraz jest to %)
Ogólnie to powinno się traktować pieniądze które zarobisz w kwocie netto.

bodzio127

Gaduła
Punktów
5
Nie wiem jak ci prościej napisać.
Zakup części 30 tys. Sprzedaż 40 tys. netto. masz 10000,- netto zysku. Z tego bulisz 23% czyli w tym przypadku 2300,-
Usług wykonałeś na 40tys. netto. x23% wychodzi 9200,- Czyli razem masz 11,5 tys vatu do zapłaty.
Pomniejszasz ten VAT o Vat zawarty w fakturach kosztowych typu zakup narzędzi, vat zawarty w opłatach za prąd, gaz, paliwo (teraz jest to %)
Ogólnie to powinno się traktować pieniądze które zarobisz w kwocie netto.
Tak samo to rozumiem. Tylko że myślałem że VAT z części ze sprzedaży dołączamy do VAT z usług, później odliczamy VAT z zakupionych części (kwota netto za część + vat, czyli de facto tak jakbyśmy finalnie zakupili części jedynie za kwotę netto bez VAT) i VAT z jakichś opłat czyli prąd itd.

A

Anonymous123

W skrócie. Jeśli jesteś płatnikiem VAT, to wszelkie obliczenia , biznesplany robisz w kwocie netto. VAT nie jest twój i kropka. VAT zakupiony razem z towarem jest twoją nadwyżką, ale juz po sprzedazy towaru nie masz nadwyżki tylko musisz zapłacić VAT jaki wyszedł z twojej marży. W branży samochodowej posługujemy się stawka podstawową więc po kupnie i sprzedaży części nie ma możliwości, aby VAT był do zwrotu, a zwracanie nadwyżek w przypadku naszej branży to kuszenie losu. Mając nawet duże nadwyżki wynikające np z zakupu jakiegoś sprzętu, nigdy nie zwracam tylko przenoszę i tak jest najlepiej.
Jeśli twój biznes plan bazuje głównie na zwrocie podatku, to powodzenia życzę.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Większość US jak widzi wniosek o zwrot VAT na konto to od razu idzie zobaczyć dlaczego ;) w tym temacie lepiej siedzieć cicho i patrzeć co miesiąc jak nadpłata maleje, na początku po zakupie sprzętu pewnie jakiś czas będziesz mieć taką sytuację, później zapomnij

bodzio127

Gaduła
Punktów
5
Większość US jak widzi wniosek o zwrot VAT na konto to od razu idzie zobaczyć dlaczego ;) w tym temacie lepiej siedzieć cicho i patrzeć co miesiąc jak nadpłata maleje, na początku po zakupie sprzętu pewnie jakiś czas będziesz mieć taką sytuację, później zapomnij
Też tak mi sie wydaje właśnie, że za dobrze by to wyglądało :D
Automatyczne połączenie postów:

W skrócie. Jeśli jesteś płatnikiem VAT, to wszelkie obliczenia , biznesplany robisz w kwocie netto. VAT nie jest twój i kropka. VAT zakupiony razem z towarem jest twoją nadwyżką, ale juz po sprzedazy towaru nie masz nadwyżki tylko musisz zapłacić VAT jaki wyszedł z twojej marży. W branży samochodowej posługujemy się stawka podstawową więc po kupnie i sprzedaży części nie ma możliwości, aby VAT był do zwrotu, a zwracanie nadwyżek w przypadku naszej branży to kuszenie losu. Mając nawet duże nadwyżki wynikające np z zakupu jakiegoś sprzętu, nigdy nie zwracam tylko przenoszę i tak jest najlepiej.
Jeśli twój biznes plan bazuje głównie na zwrocie podatku, to powodzenia życzę.
nie nie, jasne że nie. Tylko chciałem zrozumieć na jakiej zasadzie to działa oraz czy faktycznie mozemy ten VAT przy zakupie częsci odliczać.

eclipse10

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
Inowrocław
Witam, wracając do zarobków taki przykład ostatnio robiłem u mojego "pracodawcy" rozrząd kompletny w citroenie berlingo, czas jaki potrzebowałem na wymianę- 2,5 godziny(pewnie jeszcze za wolno) auto gotowe do wyjazdu na gotowo, kwota jaką Ja zarobiłem przez ten czas 2,5x20zł/h = 50 zł, cena u niego myślę około 400-500 zł m, więc wnioski nasuwają się same, czas stąd spier...
A gdy wspomnę ze za ten tydzień dobrze by było jakbyś dał jakąś premię bo jednak troche tych samochodów usprawnię, no to słyszę odpowiedź że kryzys i ciężko mu jest, za mało z siebie daje za dużo wymagam, i że postaw sie w mojej sytuacji. Takich przykladow jak wyzej mogę wyliczac bez końca dochodzę do wniosku że w Polsce nadal panuje przekonanie masz sie cieszyć że możesz pracować w zamian dostajesz jałmużne i najlepiej sie nie odzywac, na szczęście za dwa tygodnie już mnie tu nie będzie

Do góry Bottom