I ja dodam Coś od Siebie, mieszkam na Śląsku, wiadomo jaką mamy sytuację w kraju, pracy jest nie wiele, ale dla kogoś kto ma jakiś fach w ręku nie problem znaleźć.
Ja skończyłem technikum na profilu mechatronicznym, pomimo fajnego kierunku szkoła dała nie wiele. Do czego zmierzam, wiele musiałem nauczyć się i doszkolić na własną rękę, jednak jak by nie było pracę zawsze miałem.
Najlepszą jaką miałem czy najlepiej płatną to praca przy ciężarówkach i 12zł/h, niestety wszystko co dobre szybko się kończy. Obecnie pracuję jako mechanik z bardzo szerokim zakresem obowiązków i zarabiam 10zł/h. Dojeżdżam każdego dnia 20km w jedną stronę ponieważ ta sama praca na miejscu w gorszych warunkach to 8-9zł/h. Warsztat, w której obecnie pracuję to nowy budynek, wyposażony w podstawowe narzędzia i praca przy nowych autkach.
A tak na marginesie napiszę to z dużej litery, Cieszę się, że mam pracę w tym zawodzie i za takie pieniądze, bo nie tak dawno temu zrezygnowałem z własnej działalności jaką była myjnia. Ciężko zarobić na swoim, jak również u kogoś, nie łatwo być szefem, ale nadal myślę nad robotą na swoim chociaż popołudniami bo warsztat powstaje już drugi rok z każdego odłożonego grosza.