Kolego ja pracuję 25 lat, nie pytaj jakie mam obowiązki bo ty za nie byś chciał z co najmniej 8 000 zł. Uwierz mi wiedzę opłacisz jak sam na siebie pracujesz.
CAN instalacja w cenie podstawowej CAN L i H.
1. Rozruszniki z jelcza M11, PR110, MAN NL otwierasz i się wykładadasz.
Wiesz co to jest LTFT i STFT?? jak się to sprawdza i co to znaczy?????
2. Co to jest sonda UEGO i jak działa???
3. Jak działa sonda np. 1V I Jak się ma do diagnostyki i sterowania ECU silnika ( w jakich zakresach)
4. Webasto w samochodach osobowych i , to była ciężarowych (jak działa jak naprawić i co to jest???)
5. Jak wyregulować wtryskiwacze np. LPG i jakie???
Od 6 pytania zarobek 3000 zł
6. Co to jest ECAS, ABS i EBS? i jak działa
7. Co to jest MTS i jak działa??
8. Co to jest ATC i jak działA??
OD 9 pyt. 4000 zł...
9. obsługa programu KIBES
itd ... itp....
ja to wszystko muszę umieć za troszkę więcej jak ty masz ................ i jeszcze wiele innych obowiązków....
ad 1. Te typ rozrusznika pakują do 80 % dużych autek, mercedesy, man-y, neoplay, dafy, jeden kit i faktycznie ten kto nie robił tego wcześniej ma zero szans na powodzenie przy złożeniu takiego cuda, bo nie będzie wiedział wogóle co jest co
ad 4 znam od podszewki

, chociaż pamiętam pierwszy raz jak kierownik mnie zapytał w 2003 roku czy umiem naprawiać piece

, to tylko na niego popatrzyłem i pomyślałem: co ty nawiedzony jesteś??? ja mam być elektryk a nie zdun
ad. 6 ECAS - electronically controlled air suspension

zawieszenie pneumatyczne - pierwszego solarisa kalibrowałem całą noc w 2004 roku, to była pamiętna noc bo mi się nie udało, ale potem dorwałem dokumentacje do kalibracji i sie nauczyłem sam

ABS wiadomo, EBS electronic braking system czy cóś takiego, w sumie do tego wogóle nie podchodzę w solarisach bo nie mam kompa, ani schematów a bez tego nic nie zrobie
ad. 7 MTS to chyba sterowanie drzwi, ale u nas sie nie psuje, czasami tylko cewka do wymiany albo dławiki siłowników do regulacji
ad. 8 ATC - klima, ogólie to sterowanie nawiewami, ja to przerobiłem po swojemu, bo wariowały nagrzewnice, a teraz kierowca ma klawisz dwustopiowy i jest git
ad. 9 Kibes - fajny program, troche zacząłem w nim działać ale to w poprzedniej firmie, ale krótko po tym sie zwolnilem i teraz już nie mam dostepu do tego, a rzeczywiscie ktos kto umie to obsłużyć to jest kozak