• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zarobki mechaników

Marcin Glasgow

SuperMechanior
Punktów
16
No dobra. Przerabialem 3 polaczkow mechanikow. Pierwszy wylecial po 3 dniach jak sie z klijentem chcial dogadac ze mu zrobi taniej. drugi po 3 godzinach a 3 nawet godziny nie przesiedzial na warsztacie. Kazdy madry bo przecierz w Polsce to szef kupuje narzedzia wiec on w Szkocji nie bedzie swoich kupowac. ile to on nie zrobil i dlaczego skoro klijent zaplacil 450£ to on ma tylko 60. Tylko zaden duren nie pomyslal ze te 450 to z czesciami Debile. Alan Szkot ktory pracuje ze mna, nie mam z Nim zadnego problemu Swoje narzedzia stanowisko posprzatane i nie musi piwka w pracy se wypic. A nie jak polaczek wyskoczyl z tekstem "Przeciez ja jako mechanik tu robie to nie bede zamiatac podlogi" A miny polskich klijentow jak maja jakis problem ze niby za drogo to Alan szybciutko wszystko wytlumaczy. i Mordy zamkniete.

norbi666994

SuperMechanior
Punktów
34
Polaczki cwaniaczki :D. Stanowisko na fajrant powinno być posprzątane. Narzędzia u Ciebie trzeba mieć swoje - prywatne?

Marcin Glasgow

SuperMechanior
Punktów
16
Kazdy mechanik w Skocji musi miec swoj wozek z narzedziami. Nie chodzi tu o blokady czy jakies specjalne tylko o podstawowy zestaw nasadek plaskich oczkowych pneumat itd. + wozek Tak jest w kazdym warsztacie w Szkocji

norbi666994

SuperMechanior
Punktów
34
Z drugiej strony to jest lepsze wyjście z tymi narzędziami bo każdy będzie szanował swoje. :)

Marcin Glasgow

SuperMechanior
Punktów
16
Z drugiej strony to jest lepsze wyjście z tymi narzędziami bo każdy będzie szanował swoje. :)

Moim zdaniem tak powinno byc wszedzie. Mam swoje nie pochodzic nie dotykac nie ruszac bo Lapy poucinam.
Nawet jak pracowalem w Polsce to wolalem miec swoje wlasne bo nikt mi nie podbieral co chwila. Poza tym ma pracownik wlasne to sznuje pilnuje i dba a nie Szefie srubokret sie zlamal - to nietrzeba bylo walic mlotkiem w prastikowa raczke idioto Albo nasadka sie zgubila a zapomnial debil z pod maski narzedzi pozabierac

zreszta mozna tak bez konca. Pamietam jak nowy pracownik przyszedl w PL do warszatu dostal kpl. wozek z nowym zestawem nasadek+ grzechotka itd. caly komplet. Gumowa rekojesc do grzechotki po tygodniu nie istniala bo kretyn uzywal jej jako mlotka

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
No dobra. Przerabialem 3 polaczkow mechanikow. Pierwszy wylecial po 3 dniach jak sie z klijentem chcial dogadac ze mu zrobi taniej. drugi po 3 godzinach a 3 nawet godziny nie przesiedzial na warsztacie. Kazdy madry bo przecierz w Polsce to szef kupuje narzedzia wiec on w Szkocji nie bedzie swoich kupowac. ile to on nie zrobil i dlaczego skoro klijent zaplacil 450£ to on ma tylko 60. Tylko zaden duren nie pomyslal ze te 450 to z czesciami Debile. Alan Szkot ktory pracuje ze mna, nie mam z Nim zadnego problemu Swoje narzedzia stanowisko posprzatane i nie musi piwka w pracy se wypic. A nie jak polaczek wyskoczyl z tekstem "Przeciez ja jako mechanik tu robie to nie bede zamiatac podlogi" A miny polskich klijentow jak maja jakis problem ze niby za drogo to Alan szybciutko wszystko wytlumaczy. i Mordy zamkniete.
Troszkę kolego przesadzasz z tym uogólnianiem i wrzucaniem wszystkich do jednego worka u mnie pracuje chłopaczek który dba o sprzęt i stanowiska pracy lepiej ode mnie i wielu takich znam nie można wszystkich mierzyć jednakową miarą,szkoci i niemcy to też tylko ludzie trafisz na mendy i na spoko kolesi.

Marcin Glasgow

SuperMechanior
Punktów
16
Troszkę kolego przesadzasz z tym uogólnianiem i wrzucaniem wszystkich do jednego worka u mnie pracuje chłopaczek który dba o sprzęt i stanowiska pracy lepiej ode mnie i wielu takich znam nie można wszystkich mierzyć jednakową miarą,szkoci i niemcy to też tylko ludzie trafisz na mendy i na spoko kolesi.

Nie chcialem uogolniac. Po prostu wiem co przerabialem u siebie. Tez znam wielu mechanikow co dbaja o narzedzia i stanowisko. medy trafiaja sie wszedzie. Po prostu podalem kilka przykladow

norbi666994

SuperMechanior
Punktów
34
U nas na warsztacie są tacy którzy nie wyjdą z pracy do czasu aż nie znajdą ostatniej nasadki i są tacy którzy rzucają narzedzia i idą do domu...

P

PogotowieSamochodoweUK

Klucz to pół biedy.. Gorzej, jak np. coś pójdzie nie tak i się klin na wale w silniku zetnie, pomimo tego, ze wymienialiśmy klocki ham...
No ale przecież klient przyprowadził sprawnego...
I czapki z głów, dosłownie mówiąc...
Też już przerabiałem takie tematy...
Dlatego ja mam patent. Jak robie heble to w zyciu nie odpalam.
Kiedys ktos mi zarzucil ze jak przyjechal to nie piszczalo, a teraz piszczy... a co mnie do tego jak ja nie jezdzilem jego autem ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Kazdy mechanik w Skocji musi miec swoj wozek z narzedziami. Nie chodzi tu o blokady czy jakies specjalne tylko o podstawowy zestaw nasadek plaskich oczkowych pneumat itd. + wozek Tak jest w kazdym warsztacie w Szkocji
W Anglii też trza mieć swoje narzędzia, a co do szacunku dla porządku i narzędzi nasuwa się powiedzonko: Czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
A ile płacicie lub zarabiacie na godzinę jako mechanik zaraz po szkole bez doświadczenia lub jako uczeń pod koniec szkoły ?

norbi666994

SuperMechanior
Punktów
34
w wlkp. jak dobrze poszukasz to dostaniesz 1500 na ręke. Co innego jak dobrze kombinujesz :)

norbi666994

SuperMechanior
Punktów
34
U mnie w rejonie nie istnieje takie coś jak swoje narzędzia u kogoś.

P

PogotowieSamochodoweUK

U mnie tez, jak idziesz do kogos to masz jego sprzet, ale jak dziwrzawisz tylko miejsce na warsztacie i wlasciciel za drobna oplata podrzuca ci klientow to wiadomo...wszystko swoje.

koziolek

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
Lubelskie,
w canadzie mechanik zarabia srednio $20 na godzine oczywiscie z tego mu odetna podatek no i musi miec swoje narzedzia takze bardzo cienka profesja

troll

SuperMechanior
Punktów
34
Pierwszy wylecial po 3 dniach jak sie z klijentem chcial dogadac ze mu zrobi taniej.
Tylko zaden duren nie pomyslal ze te 450 to z czesciami
"Przeciez ja jako mechanik tu robie to nie bede zamiatac podlogi
jakie to częste przypadki.....ja takich delikwentów wysyłam do urzędu do pracy-kawka,herbatka czysta robótka....

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Panowie a jak oceniacie taką sytuację:
Miałem praktyki(mechanik),później staż 3 miesiące (w papierach lakiernik) ale i tak mechanike cisnełem i po stażu też 3 miesiące roboty tak jak się szef zoobowiązał z urzędem pracy czyli sytuacja wygląda tak że kończy mi się umowa noi chciałbym tam dalej robić,ale sytuacja wychodzi taka że robota jest jak że i owszem tylko z tym rzecz że po 10 godzin pon-pt oraz każda sobota 6 godzin i proponuje mi 1400zł na miesiąc na ręke chociaż miałem najniższą krajową zaraz po stażu ale to jeszcze mogłem przełknąć teraz takze daje umowe(ubezpiecznia itd.) tyle że 1400 na ręke ale nie widzi mi się jechać tyle godzin w dodatku czasem się trafi albo jakiś trup albo bus i więcej przy tym roboty przy jakis pourywanych śrubach lub czymś podobnym a do tego mam 50km w obie strony do roboty. Nie mówię że wszystko potrafię ale łapie tematy i rozrząd w jakimś niemcu bym zrobił,głowice też bo to robiłem,zawieszenia także oraz hamulce.

Jak wy się wypowiedzie co do mojej sytuacji chciałbym poznać wasze opinie.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Kolego ja pracuję 25 lat, nie pytaj jakie mam obowiązki bo ty za nie byś chciał z co najmniej 8 000 zł. Uwierz mi wiedzę opłacisz jak sam na siebie pracujesz.
CAN instalacja w cenie podstawowej CAN L i H.

1. Rozruszniki z jelcza M11, PR110, MAN NL otwierasz i się wykładadasz.
Wiesz co to jest LTFT i STFT?? jak się to sprawdza i co to znaczy?????
2. Co to jest sonda UEGO i jak działa???
3. Jak działa sonda np. 1V I Jak się ma do diagnostyki i sterowania ECU silnika ( w jakich zakresach)
4. Webasto w samochodach osobowych i ciężarowych (jak działa jak naprawić i co to jest???)
5. Jak wyregulować wtryskiwacze np. LPG i jakie???
Od 6 pytania zarobek 3000 zł
6. Co to jest ECAS, ABS i EBS? i jak działa
7. Co to jest MTS i jak działa??
8. Co to jest ATC i jak działA??
OD 9 pyt. 4000 zł...
9. obsługa programu KIBES
itd ... itp....
ja to wszystko muszę umieć za troszkę więcej jak ty masz ................ i jeszcze wiele innych obowiązków....

Do góry Bottom