• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zarobki mechaników

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
Na Mazurach statystyczny mechanik w prywatnym warsztacie zarobi średnio 1300 pln. To nie tylko dlatego, że jest mało kasiastych klientów, ale po prostu społeczeństwo mazurskie biedne i pracodawcy nie mają czym za wodę i prąd zapłacić, a co dopiero na podwyżkę dla pracownika. niestety...ale przynajmniej przyrodę i miasta mamy wyjątkowe...heh

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
ja też jestem za tym, że trzeba się napracować, aby zarobić, żeby nie było, młody jestem ale wiem, że "nic się nie zmienia od na du*ie siedzenia"

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Panowie praca przy dzisiejszych autach wymaga wiedzy takiej jak ... prof. chirurgi, przed każdą skomplikowaną operacją "dobry" chirurg (przegląda encyklopedię anatomii, rozmawia z kolegami ) omawia budowę np. stawu operowanego i jak go nie spier... piii. Tak samo jest z autem jeżeli chcemy naprawić coś skomplikowanego i chcemy to dobrze zrobić. Musimy wiedzieć (gdzie popatrzeć, kogo podpytać) aby sobie przypomnieć jak się nie narobić i poprawnie naprawić aby autko było zadowolone, że jest sprawne.
Podsumowując ... dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Ja zarabiam na polskie 2000-2200zł oczywiście nie robię przy autach tylko jako elektromechanik w czechach na tokarko-obrabiarce no ale dołączam się do tematu bo po pracy lub przed praca robię auta w domu i zależy od miesiąca raz zarobie 500 zł dodatkowo a raz koło 1200 zł w dobrych polotach kolo 1500 zł- 1800 zł. Pomagałem jakiś czas temu znajomemu na warsztacie to miałem 10zł na godzinę tyle ze nikt mnie nie poganiał itp

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Ludo - tego nie powiedziałem i nie oceniaj ludzi po wyglądzie że tak powiem bo jestem zdania kolegi ''Pietrek''. Ja poprostu szukam podpowiedzi i zastanowienia co zrobić w tej sytuacji.

S

S-LINE

Panowie sluchajcie ja jestem mechanikiem i robie w tym zawodzie od dobrych 7 lat...a jak sa wakacje (i mam czlowieka zaufanego w warsztacie) to jezdze jeszcze do PŻM-u spawac im konstrukcje pod sprezaki klimatyzacji lub naprawiam im sprezarki...i wtedy mam kase extra bo np plyne promem z polski do szwecji wtedy mam okolo 24 godzin na zrobienie roboty i skasowanie PŻM-u okolo 1000zl a w okresie letnim takich wyjazdow mam 3 do 4 w miesiacu idzie jakos zyc ale nastaje zima i robi sie cienko wiec wtedy trzeba sobie jakos radzic...teraz na warsztacie jestem sam i pracuje po 14-16 godzin dziennie ale wiem ze wyjdzie mi to na dobre...wiec i w Polsce da sie zarobic...(a pomalu mysle o otworzeniu warsztatu za granicami naszego Państwa)

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Też tyrałem sam , teraz mam pracownika.
Widzę że nie jestem sam czasami na warsztacie ;)
Ale ja ciągle rozkręcam i inwestuję , zobaczymy co z tego wyjdzie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Kolego ja pracuję 25 lat, nie pytaj jakie mam obowiązki bo ty za nie byś chciał z co najmniej 8 000 zł. Uwierz mi wiedzę opłacisz jak sam na siebie pracujesz.
CAN instalacja w cenie podstawowej CAN L i H.

1. Rozruszniki z jelcza M11, PR110, MAN NL otwierasz i się wykładadasz.
Wiesz co to jest LTFT i STFT?? jak się to sprawdza i co to znaczy?????
2. Co to jest sonda UEGO i jak działa???
3. Jak działa sonda np. 1V I Jak się ma do diagnostyki i sterowania ECU silnika ( w jakich zakresach)
4. Webasto w samochodach osobowych i , to była ciężarowych (jak działa jak naprawić i co to jest???)
5. Jak wyregulować wtryskiwacze np. LPG i jakie???
Od 6 pytania zarobek 3000 zł
6. Co to jest ECAS, ABS i EBS? i jak działa
7. Co to jest MTS i jak działa??
8. Co to jest ATC i jak działA??
OD 9 pyt. 4000 zł...
9. obsługa programu KIBES
itd ... itp....
ja to wszystko muszę umieć za troszkę więcej jak ty masz ................ i jeszcze wiele innych obowiązków....

ad 1. Te typ rozrusznika pakują do 80 % dużych autek, mercedesy, man-y, neoplay, dafy, jeden kit i faktycznie ten kto nie robił tego wcześniej ma zero szans na powodzenie przy złożeniu takiego cuda, bo nie będzie wiedział wogóle co jest co
ad 4 znam od podszewki :), chociaż pamiętam pierwszy raz jak kierownik mnie zapytał w 2003 roku czy umiem naprawiać piece :confused:, to tylko na niego popatrzyłem i pomyślałem: co ty nawiedzony jesteś??? ja mam być elektryk a nie zdun​
ad. 6 ECAS - electronically controlled air suspension :D zawieszenie pneumatyczne - pierwszego solarisa kalibrowałem całą noc w 2004 roku, to była pamiętna noc bo mi się nie udało, ale potem dorwałem dokumentacje do kalibracji i sie nauczyłem sam ;)
ABS wiadomo, EBS electronic braking system czy cóś takiego, w sumie do tego wogóle nie podchodzę w solarisach bo nie mam kompa, ani schematów a bez tego nic nie zrobie​
ad. 7 MTS to chyba sterowanie drzwi, ale u nas sie nie psuje, czasami tylko cewka do wymiany albo dławiki siłowników do regulacji​
ad. 8 ATC - klima, ogólie to sterowanie nawiewami, ja to przerobiłem po swojemu, bo wariowały nagrzewnice, a teraz kierowca ma klawisz dwustopiowy i jest git​
ad. 9 Kibes - fajny program, troche zacząłem w nim działać ale to w poprzedniej firmie, ale krótko po tym sie zwolnilem i teraz już nie mam dostepu do tego, a rzeczywiscie ktos kto umie to obsłużyć to jest kozak​

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Mam Wabco programy i interfejs więc super zabawa z ATC na wszystko ładny podgląd : zawory 2 i 3 drożne, dmuchawy, czujniki wszelkie itd...a jest ich tam troszkę, W MTS wykładają się najczęściej potencjometry w drzwiach (mamy te potencjometry z przegubem) a piece mamy oprócz ON jeszcze na CNG. EBS od ABS różni się tym , że ma pedał hamulca w połowie elektryczny i później pneumatyka jak mocniej wydusisz a elektrycznie daje sygnał do axmodulatorów i one wysterowują powietrze na siłowniki. No i jeszcze program Aladin do skrzyń Voitha....oj długo by pisać
I jeszcze wklejanie szyby tylnej w Solarisie to jest sztuka:) szyba jest prosta a przy wklejaniu trzeba ją dogiąć w łuk ok 10cm z prawej i lewej strony i nie pęka:p.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
no chyba tak, ale ja myślałem że to pytania konkursowe :p, wygrałem coś ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
A myślałem, że chociaż jakiś "skutr" z biedronki da sie wygarnąć :D

Jacek82

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich .Jestem po raz pierwszy na forum , mam pytanie jakie są średnie zarobki mechaników w poznaniu i ogólnie w Polsce .Ja dostaje 2500zł na rękę za 10h na dzień i 2 soboty po 6h. A robię jako mechanik lakiernik,blacharz i elektromechanik .Czy według was ta kwota jest w miarę czy za niska?
Pozdrawiam.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
w sumie może być 2500 bo wychodzi ci okolo 212 godzin, ja mam podobnie, przy 200 godzinach mam 2500, różnie to bywa, zależy od majętności firmy i od szefa :)

Do góry Bottom