• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zawieszenie AirMatic Mercedes-Benz

elmer83

SuperMechanior
Punktów
4
Ale jak zmierzyć prześwit ? ;) Mieszać od środka koła do nadkola to mam: przód 43cm tył 54. Ponad to chyba jedna dźwigienka jest zatarta lub podgięte mocowanie bo Delhi wskazuje że lewy tył leży za bardzo (różnica 20mm). Co dziwne żadnych błędów

elmer83

SuperMechanior
Punktów
4
Ok. Byłem pewny, że prześwit to przestrzeń od podłoża do najniższego punktu ( np. miska czy dyfer)

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Więc dobrze że miałeś taką pewność ..co do zasady jest to ta przestrzeń o której wspomniałeś .Napisałem Tobie o dolnej krawędzi progu , dlatego że jest to o wiele bardziej miarodajne niż sposób pomiaru (metoda) którą wymieniłeś w poście 21 !

elmer83

SuperMechanior
Punktów
4
Panowie czy te białe zabezpieczenie z amortyzatów przednich trzeba zdjąć ? Co się stanie jak będę z nimi jeździł ? Ja kupiłem samochód i ma założone zabezpieczenia ze zdjęcia. Zauważyłem dopiero teraz bo jedna poduszka zaczyna puszczać powietrze i przymierzam się do wymiany. Jeszcze jedna rzecz nie daje mi spokoju. Czy pod poduszką jest łożysko i przyda się je wymienić przy okazji ? 1658922331092_adobe.jpg

Prowitek

Uczestnik
Punktów
13
Miasto
Jaworzno
Te zestawy nie posiadają łożyska bo po co? Natomiast to zabezpieczenie jest nie potrzebne należy ścignąć. Teoretycznie się z nim nic nie dzieje, natomiast jeżeli miech opadnie to opiera się o nią. Długotrwale może ją przetrzeć

elmer83

SuperMechanior
Punktów
4
Tak. Masz rację. Łożyska nie ma bo to się nie obraca. Osłona jest tylko do transportu by brud nie wleciał do teleskopu. Pod moją osłona był piach i powodował korozję. Więc po co.
Polecam zdjąć

Punktów
0
Witam, mam problem z nowo zakupionym samochodem, ml w166 3.5 z zawieszeniem airmatic.
Od początku strasznie tłukło na dołach, nie opada żadna strona. Po wizycie na stacji diagnostycznej wyszło że luzów w zawieszeniu nie ma, natomiast amortyzatory z przodu i tyłu z lewej strony pokazują 0%. Od czego zacząć? Co może być przyczyną?
Pozdrawiam

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
527
Miasto
Częstochowa
Witam, mam problem z nowo zakupionym samochodem, ml w166 3.5 z zawieszeniem airmatic.
Od początku strasznie tłukło na dołach, nie opada żadna strona. Po wizycie na stacji diagnostycznej wyszło że luzów w zawieszeniu nie ma, natomiast amortyzatory z przodu i tyłu z lewej strony pokazują 0%. Od czego zacząć? Co może być przyczyną?
Pozdrawiam
Od wymiany amortyzatorów. 0 % na pewno? Rzadko spotykane zjawisko, zeby 0 % było

michal_michal

SuperMechanior
Punktów
77
sprawdzenie airmatica na stacji diagnostycznej to kiepski pomysł :) w kontekście uzyskania wyniku przyczepności :)

Punktów
0
Tak, przód i tyl lewa strona pokazała 0% natomiast prawa strona ok 60%.
Na dołkach tłucze i niesie się po całym samochodzie. Błędów brak. Luzów w zawieszeniu brak. Nie opada po postoju.
Może jest ktoś kto pomógłby stacjonarnie?Lubelskie

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3314
Miasto
PZ
Amory do wymiany:) czy zawieszenie pneumatyczne czy sprężynowe to nie ma różnicy, bada się sprawność tłumienia amortyzatorów

Punktów
0
Ok, miechy/poduszki wymieniamy parami czy tylko niesprawne? Oryginalne MB/zamienniki kupione w Polsce/chińskie zamienniki z aliexpress ktoś ma doświadczenia?
Po wymianie konieczna adaptacja?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3314
Miasto
PZ
Ok, miechy/poduszki wymieniamy parami czy tylko niesprawne? Oryginalne MB/zamienniki kupione w Polsce/chińskie zamienniki z aliexpress ktoś ma doświadczenia?
Po wymianie konieczna adaptacja?
Jedna strona będzie miała sprawność 60% druga 80% bo tyle mają nowe amory, różnica 20% jest dopuszczalna, powyżej 30% samochód nie powinien przejść przeglądu a podejrzewam że za jakiś czas druga strona też padnie i wtedy będzie trzeba wymienić ale myślę że tymczasem można będzie tak jeździć ubierasz sobie pieniążki i wymienisz te pozostałe jakby co :bookworm:, chociaż dobrze by było po wymianie wjechać raz jeszcze na skp i sprawdzić te nowe czy aby nie mają 60% bo pomiary tych zawieszeń czasami wychodzą inaczej

Do góry Bottom