• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

zlozony problem - Fiat Scudo silnik nie odpala 2.0 JTD RHZ 16V 2001r 110PS cdn.

• Thread starter Mattizlotaraczka
  • Rozpoczęty
Status
Zamknięty.
M

Mattizlotaraczka

nowy watek, bo widze ze kolega Misiek sie ( znow ) wkurzyl, nie rozumiem dlaczego ? chyba ze jest zasada by pisac krotko i zwiezlo. Ja w wojsku nie bylem, to nie wiem jak tak sie pisze.
Moze za duzo osobistych wycieczek, zgadzam sie z tym.
Ale jak ktos mnie obraza i wkleja obrazki o trutce na szczury to jak mu odpowiedziec ?
Od teraz osobiste wycieczki pewnych czlonkow tego forum beda ignorowane.

Chetnie bym porozmawial o tej opcji ze sie kola zebate walkow rozrzadu przestawily, ale nie wiem czy kolega Misiek znow tego nie zamknie ?
O pradach bladzacych chyba jeszcze za wczesnie dywagowac ? :)
Uwzialem sie na Ecu, by wszystko na to wskazywalo, i wyszlo ze mam racje. Czy do konca mam racje wyjdzie jak zaloze 2-ie ecu jak wroci od magikow od ecu ze swiezym opgramowaniem.

"Ja tam nie mam nic do ciebie matti. Kazdego gnoją tu nie tylko ciebie"

tak zauwazylem, niektorzy jakby czerpali z tego zyciowa energie, moze w zyciu im nie wyszlo ? :)
moze powinienem to ignorowac. w koncu mowia : jak nie ruszysz gow..na to nie smierdzi

M

Mattizlotaraczka

Twoja inteligencja, jest tak wielka, że brakuje argumentów. poddaje się i przyznaję się do tego, że Twoja wiedza pokonała mój marny "intelekt".jestem zbyt ograniczony, by się udzielać w tym temacie. przepraszam najmocniej, że zmarnowałem czas człowieka, który o silniku diesla, który był wyprodukowany w latach 90tych wie wszystko. nigdy więcej tego błędu nie popełnię. jeszcze raz przepraszam o mistrzu. wybacz.
życzę powodzenia w naprawie tak skomplikowanej maszyny przyszłości jakiej jest scudo jtd, które nie odpala od 3 miesięcy..... a może dłużej.
twoj tok myslenia jest tak zabojczy ze nie wiem co powiedziec, poddaje sie i przyznaje ze jestes lepszym mechanikiem. jaki moge zlozyc ci hold, moge wyslac grzechotke. sorki za pytania ale wolisz krotka srednia czy dluga z lbem lamanym czy nie. musisz byc najlepszym mechanikiem w miescie, co mam zrobic by dla ciebie robic .
zycze powodzenia w naprawie fur z miasta i nie tylko. moje scudo kiedys odpali, nie wazne kiedy.
popatrz a juz myslalem ze miales jakis udar i stales sie milszym czlowiekiem, a to pol litra tylko chyba bylo i juz sie skonczylo :)

a tak na powaznie tomi to masz dobre poczucie humoru, takie angielskie, troche zalatuje polskim, ale moze byc jak dla mnie. dobranoc

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
twoj tok myslenia jest tak zabojczy ze nie wiem co powiedziec, poddaje sie i przyznaje ze jestes lepszym mechanikiem.
a kto powiedział, że jestem mechanikiem?
mój wyuczony zawód, to: masturbator bydła domowego.

moje scudo kiedys odpali, nie wazne kiedy.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
moje scudo kiedys odpali, nie wazne kiedy.
Raczej marne szanse by twoje ręce uleczyły to auto i nie postrzegaj tych słów jako hejt. Pozatym gdybyś czytał uważnie i stosował się do rad to w przypadku zestaw do odpalenia edc bsi oraz kluczyk zamknąłbyś temat w 400 zł o ile problem rzeczywiście leży w sterowniku, gdyż dużo rzeczy nie sprawdzono jeszcze. Ale lepiej nazwać takich jak ja złodziejem jak skasuje klienta na pare stówek za trafną diagnozą, a januszowy sposób wymiany na oślep nie rozwiąże problemu i mnóstwo kasy utopione. Ale to trzeba mieć troszkę oleju w głowie by to przekalkulować.

Nie musisz sie frustrować i mi ubliżać bo przepychanki słowne znów wprowadzą chaos, a Misiek wywali temat do kosza.

Ostatnia edycja:
M

Mattizlotaraczka

nie wiem toomii76 co piszesz of teraz, bo jestes ( ponownie ) na mojej czarnej liscie, rozumiem ze czerpiesz przyjemnosc z podjudzania i naigrywania sie. Wiec, od teraz nie widze twoich postow i nie bede odpisywal.

Raczej marne szanse by twoje ręce uleczyły to auto i nie postrzegaj tych słów jako hejt. Pozatym gdybyś czytał uważnie i stosował się do rad to w przypadku zestaw do odpalenia edc bsi oraz kluczyk zamknąłbyś temat w 400 zł o ile problem rzeczywiście leży w sterowniku, gdyż dużo rzeczy nie sprawdzono jeszcze. Ale lepiej nazwać takich jak ja złodziejem jak skasuje klienta na pare stówek za trafną diagnozą, a januszowy sposób wymiany na oślep nie rozwiąże problemu i mnóstwo kasy utopione. Ale to trzeba mieć troszkę oleju w głowie by to przekalkulować.

Nie musisz sie frustrować i mi ubliżać bo przepychanki słowne znów wprowadzą chaos, a Misiek wywali temat do kosza.
Tak rozumiem twoj zestaw za 400 zl to uzywka ecu, kluczyk i nie bsi bo nie ma bsi tylko jest tzw. black box tzw. immo box ( ktory tez moze byc uszkodzony ) . Nawet jakbym wydal te 400 zl to i tak nie ma pewnosci ze by dzialaly. uzywki z Allegro to jedna niewiadoma, a juz uzywana elektronika to jak granie w pokera po pijaku.
Na razie poki co kosztowalo mnie 200 zl za inny 2-gi ecu ktory przyszedl z Litwy ( ktory jako hardware jest dobry bo sprawdzony przez specow tylko sugeruja ze zklonowany software robi problem ), + 300 zl na jednego idiote niby speca od ecu tutaj do klonowania ktory nie wie co robi i chcial mieszac flash i eeprom z 2-ch roznych ecu i nie wie jak wylaczyc immo w eeprom. Wydam nastepne 300 zl u goscia od Ecu w Poznaniu + troche na wysylke. W sumie jak sie zamknie w tych kwotach i bede wiedzial ze wydalem na porzadna naprawe tematu to bedzie do przelkniecia.
Jakbys przeczytal dokladnie to wlasnie radzono mi na oslep ( nie wszyscy ), a ja chcialem wyeliminowac ecu ktory 1-szy ecu okazal sie uszkodzony czyli ja mialem racje ale nikt nie przyzna sie do tego bo jak taki nowicjusz moze miec racje, ale ze robie mechanike od 35 lat i mam dyplom automechanika to juz nikt nie chcial zaakceptowac, bo lepiej kogos zgnoic kto ma inne zdanie, pomimo ze kalkuluje rozsadnie. Gdyby to auto bylo swieze albo po porzadnych mechanikach to bym inaczej do tego podchodzil, a tak takie janusze tutaj co w nim grzebaly mogly spierd...ic np. jakis istotny kabelek i teraz szukaj igly w stogu siana.
Co to jest trafna diagnoza dla ciebie ? sprawdzanie elektryki po kolei elementow ktore zostaly wymienione na nowe ? to jest wlasnie po januszowy sposob, by cos zrobic.
Znam do mechanikow ktorych znam zaufanie ale sa na odleglosc tylko by poradzic i ich diagnoza ze moze sie przestawil zaplon na walkach rozrzadu moze byc trafna.
Ale trzeba z glowa, po kolei eliminowac. Jak ecu bedzie zrobiony, zmierze wpierw kompresje zamiast na wariata otwierac walki rozrzadu, tam jest dostep tragiczny malo miejsca i upchane wszystko na chama, chyba latwiej juz wyjac silnik. Nie ma bata, by nie palil jak ecu bedzie git, bedzie paliwo i bedzie kompresja i bedzie rozrzad. Choc wtedy moga byc juz tylko wtryski albo pompa wysokiego cisnienia i to mozna te wyjac i wyslac na stol niech sprawdza.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Ten temat to jakiś żart tak jak i Twoja naprawa tego trupa. Wszystko da się sprawdzić ,tylko nie masz wiedzy jak to zrobić. Co z tego, że coś tam masz wymienione na nowe jak to tez może być wadliwe. Dziwisz się, że nikt Cie poważnie tutaj nie traktuje? Pol roku bujania się a zero sprawdzonych podstaw. Myślisz, że my za każdym razem wyciągamy silniki,pompy i wtryski żeby coś sprawdzić? Urwany kabelek, błąd ciśnienia paliwa ... masakra godzina roboty i masz wyeliminowaną wiązkę. Także zacznij od podstaw,albo czas wrócić na praktyki,bo dyplomy i 35 lat doświadczenia tylko Cię pograzaja. Ten temat będzie za każdym razem zamykany,bo nikt poważnie do Ciebie nie podchodzi.

M

Mattizlotaraczka

Ten temat to jakiś żart tak jak i Twoja naprawa tego trupa. Wszystko da się sprawdzić ,tylko nie masz wiedzy jak to zrobić. Co z tego, że coś tam masz wymienione na nowe jak to tez może być wadliwe. Dziwisz się, że nikt Cie poważnie tutaj nie traktuje? Pol roku bujania się a zero sprawdzonych podstaw. Myślisz, że my za każdym razem wyciągamy silniki,pompy i wtryski żeby coś sprawdzić? Urwany kabelek, błąd ciśnienia paliwa ... masakra godzina roboty i masz wyeliminowaną wiązkę. Także zacznij od podstaw,albo czas wrócić na praktyki,bo dyplomy i 35 lat doświadczenia tylko Cię pograzaja. Ten temat będzie za każdym razem zamykany,bo nikt poważnie do Ciebie nie podchodzi.

co godzina roboty ? co ty pieprz..sz chlopie.
blad cisnienia paliwa ? taki jestes chojrak ? a jak go zobaczysz ? ja go na skanerze nie widze. ale moze ty masz lepszy skaner ? oczywiscie zaraz powiesz ze ja mam gownia..y skaner i dlatego nie widze bledu.
Ale ze inne spece ktore go widza, to tego nie zaakceptujesz pomimo ze duza firma ze sprzetem w 6 krajach.
Ale takie chojraki jak ty z autopomoc na starym gazie jezdza to nie przelkna.
Co chcesz sprawdzac ? zawor paliwa na pompie paliwa ? byl nowy i bylo ok., zawor cisnienia na listwie paliwa, byl nowy i bylo ok.
ale oczywiscie ty musisz wszedzie wejsc swoim miernikiem, i tak pewnie inni przy aucie robili.
nikt nie podchodzi powaznie, tak widze to, bo po prostu nie wiecie. walicie teorie jak z karabinu.
nie mowie ze mam 35 lat doswiadczenia w robieniu aut zawodowo, tylko mam do czynienia z autami.
jak taki fobry jestes fachowiec z branzy to wiesz ze dobrycg mechanikow ze swieca szukac, problem jest ze moi dobrzy mechanicy sa 1700 km ode mnie. a tutaj to cie tylko naciagna na kase i policza za godzine 300 zeta.
ten temat nie ma na celu by wam nagonic klienta, ani byscie mi naprawili auto zdalnie, tylko nakierowali na pewne tematy i sam to pociagne. a tak tylko sie wyzywacie na innych.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
jak wygląda ustawienie rozrządu w tym silniku? jeśli są jakieś znaki to się pokrywają? jeśli nie ma, to zaznacz pisakiem. może górne kółko jest inne? koło zamachowe pokrywa się ze znakiem na głowicy? ile wynosi stopień sprężania? można by też zainteresować się w jakim stanie jest komputer. może on jest winowajcą?
W tym poście napisałem tyle głupot, że miałem je ciężko wymyślić. Nie odpowiedziałeś mi, że piszę bez sensu. Więc niestety, ale nie mogę Ci udzielić sensownej pomocy, bo widać, że po prostu się na tym nie znasz. Przykro mi z tego powodu.

Powodzenia w dalszej naprawie.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Brak ciśnienia :
- sprawdzamy czy pompa elektryczna pracuje i wytwarza odpowiednie ciśnienie (w obudowie filtra jest zaworek )
- sprawdzamy czy jest zasilanie na regulatorze ciśnienia
-sprawdzamy wysterowanie zaworka oscyloskopem
tyle na początek...

M

Mattizlotaraczka

- sprawdzamy czy pompa elektryczna pracuje i wytwarza odpowiednie ciśnienie (w obudowie filtra jest zaworek ) - BYLA WYJETA I SPRAWDZONA I PRACUJE JAK DZIKA, od sprawdzenia chodzila moze 3 h jak auto bylo odpalane, by ja ponownie wyjac trza zdjac zbiornik paliwa bo nie ma dojscia od gory w tym dostawczaku

- sprawdzamy czy jest zasilanie na regulatorze ciśnienia JEST NOWY i juz chodzil na tym nowym zaworze i bylo miodzio

-sprawdzamy wysterowanie zaworka oscyloskopem JEST NOWY j.w.

M

Mattizlotaraczka

Matti siedzisz w anglii? Masz dostep do schematu ladowarki merlo 26.6?

sa fora i gadaja o problemach, ale schematu to tam nikt nie da bo im zamkna forum
trza by chyba do dealera, oni pewnie odplatnie.
Kiedys robilem w firmie/ na farmie co mial kupe maszyn na sprzedaz / wynajem, widzialem mial szczegolowe schematy , ale skad mial to nie wiem, pewnie odplatnie

Matti siedzisz w anglii? Masz dostep do schematu ladowarki merlo 26.6?
nie macie przedstawiciela w Polsce ?, jak trzeba to moge napisac do niemieckiego lub angielskiego za ciebie

Załączniki

• p26.6lp_26.6lpt_26.6sp_26.6spt_de(f6b).pdf
    1,7 MB · Wyświetleń: 3
Ostatnio edytowane przez moderatora:
M

Mattizlotaraczka

Czyli wychodzi na to , że nowy zaworek nie wymaga zasilania i wysterowania... ręce opadają. Nie da Ci się pomóc . Oddaj auto mechanikowi.
wychodzi na to, ze zawor ma zasilanie. Byl zalozony nowy, i chodzil miodzio. Jak go odlaczam to wyskakuje blad. Jak go podlaczam to blad nie wraca.
Dlaczego szukac dziury w calym w nowym zaworze ? nim wgram software do Ecu ? i sprawdze czy daje paliwo na wtryski ?
z tym wysterowaniem oscyloskopem to sobie rozumiem jaja robisz bo nie masz co robic w niedziele rano

Tak, oddaj auto mechanikowi, najlepiej jak takim co niektorzy tutaj, rozkreca auto na czesci pierwsze a potem beda mnie szantazowac ze skreca jak zaplace im 10 tysia za robote

Matti bylbym wdzieczny jak bys napisal
napisz dokladnie co potrzebujesz, jaki dokladnie schemat ? masz jakis numer fabryczny tej maszyny ? numer podwozia ? jak mam gadac z dealerem jak nie mam danych ?

dzis pogrzebie w nim chwile, jeszcze raz sprawdze bledy. mam nowy przekaznik pompy paliwa,
i sprawdze ( jeszcze raz ) czy daje paliwo z pompy niskiego cisnienia, bo to juz bylo sprawdzane.
bez pewnego ecu z pewnym oprogramowaniem to mozemy sobie szukac pradow bladzacych przez nastepne pare lat

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Nie mam numeru jeszcze bo mam tylko nazwe merlo 26.6 plt. Chodzi o rozklad instalacji elektrycznej. Tamta spaloną wywlekli zamiast zostawic. Bardzo krotsz robota by byla jak by czlek wiedzial ktoredy szly wiązki.

M

Mattizlotaraczka

Nie mam numeru jeszcze bo mam tylko nazwe merlo 26.6 plt. Chodzi o rozklad instalacji elektrycznej. Tamta spaloną wywlekli zamiast zostawic. Bardzo krotsz robota by byla jak by czlek wiedzial ktoredy szly wiązki.
rok produkcji ?
jaka wersja ? ( tam sa ze 4 wersje w zalaczniku )
Moge jutro zadzwonic do Uk dealera i napisac maila do Niemiec, ale czy mnie nie oleja, nie gwarantuje

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Bede wiedzial jutro jako rocznk i moze nawet numery. Silnik wymienili na nowy tylko chodzi ogarnac te kable bo wszystkie biale albo czarne ku..wa. Szkoda siedziec przy tym dlugo. A pogoda nie rozpieszcza

M

Mattizlotaraczka

Diagbox10@ powiedz mi czy pompa paliwa niskiego cisnienia ma prawo dzialac jak dostaje napiecie ponizej 11V ?, na kablach do niej jest 10.96V przez 6 sekund jak za kazdym razem sie przekreci stacyjke kluczykiem. Paliwo nie leci ze zbiornika paliwa do podgrzewacza paliwa. Kuswa to moze byc ten/kolejny problem.
Wlasnie laduje akumulator by sprawdzic przy naladowanym na full ale jak krecilem to bylo 12.5V na akumulatorze i rozrusznik krecil normalnie.
Tak samo jest na starym i na nowym przekazniku paliwa, te same zanizone napiecie na kablach pompy niskiego cisnienia.
Ta pompa byla wyjmowana ze zbiornika ( byl odpalany w sumie ze 3-4 h w sumie i bylo OK ) sprawdzana w kuble z ropa i pompowala jak milo, ale wtedy podlaczalem ja kablami bezposrednio do akumulatora, do glowy mi nie przyszlo ze moze byc spadek napiecia gdzies po drodze, bo auto odpalalo i chodzilo nim zaczely sie te problemy z odpalaniem.

Status
Zamknięty.