• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

zlozony problem - Fiat Scudo silnik nie odpala 2.0 JTD RHZ 16V 2001r 110PS cdn.

• Thread starter Mattizlotaraczka
  • Rozpoczęty
Status
Zamknięty.
M

Mattizlotaraczka

nowy watek, bo widze ze kolega Misiek sie ( znow ) wkurzyl, nie rozumiem dlaczego ? chyba ze jest zasada by pisac krotko i zwiezlo. Ja w wojsku nie bylem, to nie wiem jak tak sie pisze.
Moze za duzo osobistych wycieczek, zgadzam sie z tym.
Ale jak ktos mnie obraza i wkleja obrazki o trutce na szczury to jak mu odpowiedziec ?
Od teraz osobiste wycieczki pewnych czlonkow tego forum beda ignorowane.

Chetnie bym porozmawial o tej opcji ze sie kola zebate walkow rozrzadu przestawily, ale nie wiem czy kolega Misiek znow tego nie zamknie ?
O pradach bladzacych chyba jeszcze za wczesnie dywagowac ? :)
Uwzialem sie na Ecu, by wszystko na to wskazywalo, i wyszlo ze mam racje. Czy do konca mam racje wyjdzie jak zaloze 2-ie ecu jak wroci od magikow od ecu ze swiezym opgramowaniem.

"Ja tam nie mam nic do ciebie matti. Kazdego gnoją tu nie tylko ciebie"

tak zauwazylem, niektorzy jakby czerpali z tego zyciowa energie, moze w zyciu im nie wyszlo ? :)
moze powinienem to ignorowac. w koncu mowia : jak nie ruszysz gow..na to nie smierdzi

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
Ale błąd niskiego ciśnienia może być spowodowany brakiem fizycznym paliwa w układzie , weź chłopie podłącz zasilanie osobne z aku bezpośrednio do tej pompy na wtyczkę nie demontując jej ze zbiornika i zobacz czy podaje paliwo , tylko zobacz gdzie jest +a gdzie - żeby nie chodziła odwrotnie .
Nie czepiaj się na razie ECU tylko sprawdź to co ci napisałem potem wylewaj żale , że ci nie chce nikt pomóc .

Tak po za tym każdy coś ci podpowiedział tylko trzeba czytać ze zrozumieniem

B.A.S.

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Kraśnik/Pruszków
Też fakt że bedzie ciężko...

A tak na poważnie jak slyszysz pompke a nie leci paliwo na filtr to pomka złom ewentualnie zagiety/ niedrozny przewód paliwowy.

Ostatnia edycja:

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Jeden już tu taki był co myślał że silnik chodzi w drugą stronę
Ja pierniczę 7 stron a paliwa dalej nie podaje na filtr
czyli paliwo leci nie jak wlacze stacyjke, tylko jak rusze rozrusznikiem ?
kuswa robilem pompe w cdti chyba w Musso, on ma silnik Merca. Robilem skode TDI vokswagena i bylo jak ja mowie, kazde przekrecenie stacyjki bez ruszania rozrusznika to strzal paliwa to filtra
A to jest fiat , i to w dodatku wyjątkowy.

M

Mattizlotaraczka

Ale błąd niskiego ciśnienia może być spowodowany brakiem fizycznym paliwa w układzie , weź chłopie podłącz zasilanie osobne z aku bezpośrednio do tej pompy na wtyczkę nie demontując jej ze zbiornika i zobacz czy podaje paliwo , tylko zobacz gdzie jest +a gdzie - żeby nie chodziła odwrotnie .
Nie czepiaj się na razie ECU tylko sprawdź to co ci napisałem potem wylewaj żale , że ci nie chce nikt pomóc .

Tak po za tym każdy coś ci podpowiedział tylko trzeba czytać ze zrozumieniem[/
Też fakt że bedzie ciężko...

A tak na poważnie jak slyszysz pompke a nie leci paliwo na filtr to pomka złom ewentualnie zagiety/ niedrozny przewód paliwowy.
w tym sek ze wydaje mi sie ze slysze pompke, na pewno dostaje prad bo robilem nowe kable i recze za to, i pompowala. ale moze przestala.

" weź chłopie podłącz zasilanie osobne z aku bezpośrednio do tej pompy na wtyczkę nie demontując jej ze zbiornika i zobacz czy podaje paliwo"
chodzi ci by sprawdzic czy pompka faktycznie dostaje prad ? by to sprawdzic musze zdjac zbiornik i i wyjac ja. na kablach w polowie drogi do baku widze ze prod idzie do pompki. Moze byc inna mozliwosc. Jak zmienialem kable do pompki dorabialem ok. 1 metra bo byly ponadpalane, to mozliwe ze zaraz przy pompce gdzie zostaly stare kable sa ponadpalane i nie stykaja.

w tym sek ze wydaje mi sie ze slysze pompke, na pewno dostaje prad bo robilem nowe kable i recze za to, i pompowala. ale moze przestala.

Tak po za tym każdy coś ci podpowiedział tylko trzeba czytać ze zrozumieniem

chodzi ci by sprawdzic czy pompka faktycznie dostaje prad ? by to sprawdzic musze zdjac zbiornik i i wyjac ja. na kablach w polowie drogi do baku widze ze prod idzie do pompki. Moze byc inna mozliwosc. Jak zmienialem kable do pompki dorabialem ok. 1 metra bo byly ponadpalane, to mozliwe ze zaraz przy pompce gdzie zostaly stare kable sa ponadpalane i nie stykaja.

Nadal koledzy mechanicy unikaja pytania jak ognia, a za to specjalny bonus w familiadzie.Pytanie prowadzacego po raz kolejny :

CZY ecu ma jakikolwiek wplyw na pompowanie paliwa przez pompe niskiego cisn w baku ? w tym przypadku jezeli jest ecu z uszkodzonym softwarem i stalym nie dajacym sie wykasowac bledem o cisn paliwa czy ecu moze powodowac ze paliwo z pompy nisk cisn nie leci po przekreceniu kluczykiem ale nie uruchamianiu rozrusznika ?

moze pompka powiedziala bye bye pomimo ze chodzila dobrze, wygladala na oryginalna bo bak wygladal na niezdejmowany, a trzeba zdjac by sie dostac od gory do pompki. od tamtego czasu auto palilo regularnie ale w koncu to tylko urzadzenie mechaniczne. zdejmie sie sprawdzi i bedzie wiadomo.
Jak dorabialem nowe kable do starych od pompki to lutowalem, wszystko ladnie i czysto ale moze luty nie trzymaja i prad sobie leci po kablach ale nie dochodzi do pompki ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
Człowieku tłumaczę ci jeszcze raz , jak nie dostaniesz niskiego ciśnienia paliwa i jest błąd to to auto możesz przyholować na holu do Polski i go nie odpalisz .
Pisałeś że naprawiałeś instalację pompy paliwa , to rozetnij tam zasilanie od auta i podłącz bezpośrednio na pompę zasilanie zobacz czy ta zupa wreszcie ci poleci !
Sprawdź najpierw na piechotę tą pompę a potem będziemy myśleć co z ecu

Jeżeli słyszysz pompę niskiego ciśnienia to czemu nie pompuje do filtra paliwa?
Powiedz sam czy ty to wszystko dobrze robisz ? wyjąłeś pompę paliwa sprawdziłeś na stole czy tam w jakimś wiaderku i przy zdemontowanym zbiorniku nie mogłeś wymienić już całej wiązki chodzi mi tu o zasilanie pompy , tylko wymieniłeś 1 m przewodu nie wiedząc w jakim stanie jest przewód nad zbiornikiem ?
Teraz jest problem bo może być faktycznie walnięta pompa paliwa w zbiorniku ponieważ przewody zasilające są spalone czy tam przy topione .

One się nie topią same z siebie tylko musiało być duże obciążenie bezpiecznik się spalił to ktoś wymienił na nowy mocniejszy itd . i masz problem

Ostatnia edycja:
M

Mattizlotaraczka

"Jeżeli słyszysz pompę niskiego ciśnienia to czemu nie pompuje do filtra paliwa?
NIE WIEM NA 100% CZY SLYSZE POMPE PALIWA, NA PEWNO SLYSZE JAK PRZEKAZNIK ZALACZA I WYLACZA.

"Powiedz sam czy ty to wszystko dobrze robisz ? wyjąłeś pompę paliwa sprawdziłeś na stole czy tam w jakimś wiaderku i przy zdemontowanym zbiorniku nie mogłeś wymienić już całej wiązki chodzi mi tu o zasilanie pompy , tylko wymieniłeś 1 m przewodu nie wiedząc w jakim stanie jest przewód nad zbiornikiem ? "

NIE WYMIENIALEM CALEJ WIAZKI TYLKO CZESC WIAZKI. PROBLEM BYL POD AUTEM W POLOWIE DROGI Z BAKU DO SILNIKA TAM JEST KOSTKA GDZIE KABLE SA POLACZONE, KTOS KIEDYS LUTOWAL JAK FARFOCEL I TAM NIE STYKALO, KABLE BYLY POCZERNIALE. ZACZALEM SKRACAC KABLE W 2 STRONY I SKROCILEM Z OK. POL METRA W KAZDA STRONE NIM POKAZALA SIE CZYSTA MIEDZ NA KABLACH. WLASNIE NAD ZBIORNIKIEM WYMIENILEM TE POL METRA W JEDNA STRONE. KABLE WYCHODZA Z POMPY , NIE PAMIETAM JUZ ( 2 LATA TEMU ) ALE TAM BYLOBY CIEZKO WYMIENIC CALE KABLE SA PENIE WCISKANE, NIE WIEM TERAZ NIM NIE WYJME PONOWNIE POMPY.

"Teraz jest problem bo może być faktycznie walnięta pompa paliwa w zbiorniku ponieważ przewody zasilające są spalone czy tam przy topione .

POMPA WLOZONA DO WIADRA Z ROPA CHODZILA MIODZIO PODLACZONA NA KROTKO DO AKU. ZNAJOMEY MECHANIK MOWIL ZE ONE RACZEJ NIE PADAJA. NAWET MIALEM W REKU CHINSKA PODROBKE ALE WOLALEM WLOZYC STARA ORYGINAL, NIE RZEZILA, LADNIE LALA

"One się nie topią same z siebie tylko musiało być duże obciążenie bezpiecznik się spalił to ktoś wymienił na nowy mocniejszy itd . i masz problem"

WSZYSTKIE BEZPIECZNIKI WYMIENIONE, NIE ZAUWAZYLEM BY JAKIS BYL WIEKSZY, NIE PAMIETAM DOKLADNIE TYLE ICH BYLO

NIE TOPIONE TYLKO POCZERNIALE, CZYLI DAWAL PRAD I NIE DAWAL PRZEZ JAKIS CZAS. I MOZE TO MNIE ZMYLILO BO MYSLALEM ZE WPADLEM NA PRZYCZYNE ZE AUTO NAWALALO Z PALIWEM U POPRZEDNIEGO WLASCICIELA

Jeden już tu taki był co myślał że silnik chodzi w drugą stronę

A to jest fiat , i to w dodatku wyjątkowy.
KOmar przestan kasac bo cie wsadze na czarna liste i bedziesz mial towarzystwo twoich 3 kolesi ktorzy tak ci kibicuja

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
zes..rał się i stoi :p (oczywiście chodzi o scudo):)

mati, jak tam, odpala już to twoje cudo, czy nie? plumka ci już paliwo do filtra? zawsze możesz poprosić kolegę, żeby kręcił rozrusznikiem, a ty nadmij policzki jak banie, w oczach krwią zabłyśnij i dmuchaj w zbiornik, waćpanie :D:D:D

niech ktoś przekaże zapytanie matiemu, bo zapomniałem, że jestem na czarnej liście :) no chyba, że już wszyscy są:D

Ostatnia edycja:
M

Mattizlotaraczka

Familiada trwa,
zadalem chlopakom rano pytanie, i na razie nie trafil sie smialek z odpowiedzia.
Na razie tak samo, poczytaj to sie dowiesz.
Pompa z baku do wyjecia i sprawdzenia, moze zrobie w czwartek jak nie bedzie padac, lub na weekend.

zes..rał się i stoi :p

mati, jak tam, odpala już to twoje cudo, czy nie? plumka ci już paliwo do filtra? zawsze możesz poprosić kolegę, żeby kręcił rozrusznikiem, a ty nadmij policzki jak banie, w oczach krwią zabłyśnij i dmuchaj w zbiornik, waćpanie :D:D:D

niech ktoś przekaże zapytanie matiemu, bo zapomniałem, że jestem na czarnej liście :) no chyba, że już wszyscy są:D
plumka nie plumka familiada trwa, a ty zaczynasz wierszem pisac panie, widac ciagniesz jakis lepszy trunek, napisz jaki to gatunek ?

"a ty nadmij policzki jak banie, w oczach krwią zabłyśnij i dmuchaj w zbiornik, waćpani"
plumka nie plumka familiada trwa, a ty zaczynasz wierszem pisac panie, widac ciagniesz jakis lepszy trunek, napisz jaki to gatunek ?

ja i tak wiem ze to ecu byl ( conajmniej ) , ale nikt mi nie przyzna racji :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Status
Zamknięty.