• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zmiana oleju z pół-syntetycznego na pełen syntetyczny

Hałasek

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witajcie,
mam pytanie o Wasze zdanie, czy wymiana z Castrola 10W-40 na Valvoline 5W-40 może uszkodzić silnik?
Chodzi o auto - Skoda Octavia I 1,8Turbo AGU.
Zakupiłem olej Valvoline, a wcześniej lany był przez pooprzednika 10W-40, mechanik stanowczo zaprotestował że nigdy się nie przechodzi z gorszego na lepszy, jedynie jaki mogę wlać to mineralny.
Z tym że ogólnie VW do silników turbo nie zaleca 10w-40, wiele osób mówi o problemach z turbo o tym że ten olej nie jest idealny.
I nie wiem co mam teraz zrobić, mechanik mnie tak nastraszył remontami kapitalnymi..że chyba już bym wolał nalać z Tesco mineralny niż pchać się w Valvoline pełny syntetyk.
Jakie jest Wasze zdanie? czy faktycznie zmiana na lepszy spowoduje wycieki i ogólnie silnik na złom?
Z autem nie ma żadnego problemu, silnik jest w bardzo dobrej kondycji, trzyma świetnie moc, zero wycieków, jeździ się dobrze, pali ładnie, nie słychać żadnych niepokojących odgłosów. Ale wolałbym nie załatwić jednostki przez głupią, niefortunną wymianę oleju...

P.S Teraz wyczytałem że VW zaleca do benzyniaków wlewać oleje wg normy VW 500.00, 501.01, 502.02

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
Autorze nie uwierzysz. Niedawno w moim 17-letnim (!) aucie, które jeździło wcześniej na mineralnym (!!), zrobiłam płukankę Liqui Moly i wlałam syntetyk dobrej firmy. Nie dość, że silnik nie zamienił się w durszlak ani się nie zatarł, to jeszcze auto zaczęło lepiej jeździć i przestało kopcić. Cuda niewidy normalnie. :wideyed:

Marek a Ty wlałeś już syntetyk do swojej C5 czy nie jesteś taki odważny jak ja?

Lynx

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich.

Piszę tutaj by niepotrzebnie nie zakładać nowego tematu.

Ostatnio nabyłem Passata B5FL z silnikiem 1.8T AWT.Z tego co wiem ten silnik najlepiej zalać 5w40 (Motul lub LM).Mój problem polega na tym, że to auto już ponad 5 lat jeździ na 10w40 Shell Helix :/ Jak myślicie mogę spokojnie przejść na pełen syntetyk z wykorzystaniem płukanki czy lepiej zostać przy pólsyntetyku ale zalać jakiś z najwyższej półki?

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Mongolskie teorie z tym przechodzeniem oleju
Lejesz do starego oleju płukankę Liqui Moly
Potem wlewasz syntetyk w najlepszym wypadku gdy silnik będzie przytarty zauważysz że olej na bagnecie znika
I nie słuchaj głupot że będą wycieki sreki czy inne dziwne sytuacje nic takiego nie nastąpi a zmiana oleju na lepszy w tym przypadku syntetyk tylko lepiej dla silnika.

Do góry Bottom