Witam serdecznie. Jestem tu nowy wiec jeśli coś nie tak będzie z mojej strony proszę o umoralnienie. Koledzy mam problem z hałasem od napinacza na zimnym silniku dopóki jest na ssaniu. Na ciepłym jest ok. Silnik to 1.8t 150KM avj. Mianowicie chciałem sam to zrobić ale się podałem i postanowiłem oddać do warsztatu. Wymienili mi napinacz z łańcuszkiem i pomogło może na 1 dzień tylko. Oddałem ponownie i wymienili zaworek zwrotny oleju w podstawie filtra I na dwa dni było ciszej i od nowa. Warsztat twierdzi ze sprawdzał ciśnienie oleju i jest ok. Dodam że zrobiłem plukanke silnika, silnik był czysty. Wymieniłem olej i nic. Auto jezdzi ok 70 tys na dobrym oleju tzn valvoline max life 5w40. Problem zaczął się kilka dni po tym jak robiłem mu odme. Nie wiem czy to może mieć wpływ? Nie wywala kontrolki silnika, błędy jakie miałem to wg vcdsa sporadyczne, i jeden od gazy tzn zbyt uboga mieszanka- to czasami juz bywało wcześniej ale to od LPG. Oraz jeden od katalizatora. Ale kasuje się i nie wywala kontrolki. Proszę serdecznie o pomoc, napinacz plus ten zaworek juz mnie dużo kosztowały i sami rozumiecie.