• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Alternator

arcykysiu

Początkujący
Punktów
0
Witam posiadam renault clio 2 8v 1998 r. 43kW i szeleści mi pod maską alternator (pewnie łożysko na nim) i takie pytanie czy mogę włożyć alternator z reno clio 2 ale 16v ? Czy coś się stanie ?
A drugie moje pytanie jest takie . Idzie sprawdzić czy mechanik wymienił mi rozrząd ? Tydzień temu miałem właśnie wymieniony ale mechanika nie znam bo jestem nowy w swoim mieście... Nalepił tylko nalepkę że był wymieniany no i pokazał jakiś stary rozrząd a że się nie znam to mógł pokazać nawet od jakiegoś innego auta :D Patrzyłem na śruby od osłon rozrządu i tak po nich nie widać żeby były w ogóle odkręcane no chyba że klucze hydrauliczne czy tez oczkowe są tak doskonałe nie wiem czym odkręcali . Po wymianie rozrządu jedyne co zauważyłem to że akumulator musiał być odpinany bo mi zegar zrestartowało .

pen1

Bywalec
Punktów
8
Miasto
Południe
Witam posiadam renault clio 2 8v 1998 r. 43kW i szeleści mi pod maską alternator (pewnie łożysko na nim) i takie pytanie czy mogę włożyć alternator z reno clio 2 ale 16v ? Czy coś się stanie ?

Jeśli ma takie same mocowania i koło pasowe to możesz zakładać bez problemu.

Co do rozrządu - nie zawsze gołym okiem widać ślady na śrubach. jeśli chcesz mieć pewność, odchyl osłonę rozrządu i będziesz widział czy pasek jest nowy.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
klucze hydrauliczne

Tak, te klucze hydrauliczne są tak doskonałe, że kładziesz koło auta i one same wszystko robią, Ty musisz tylko nieustannie podawać ciśnienie płynu, najlepiej alkohol w stężeniu 40%, wtedy najlepiej działają... no przynajmniej na początku.

Patrzyłem na śruby od osłon rozrządu i tak po nich nie widać

Mama nie uczyła, że nie ocenia się ludzi po wyglądzie? Śrubki też mają uczucia, liczy się wnętrze!

A tak całkiem na poważnie, nie znasz się, ale potrafisz ocenić po wyglądzie śrub czy i kiedy były odkrecane. Nie znasz się i zamiast zabrać sobie ten stary rozrząd, karton od nowego i porównać wpisując w internecie nr czy to to samo, to nie.

Najlepszą opcją sprawdzenia teraz jest jechać na inny warsztat i kazać im rozebrać i sprawdzić. Ale nie sam pasek, tylko wszystko. Potem jeszcze dla pewności jedź na 3 warsztat, bo w 1 i 2 mogli Cię oszukać, no ale 3 warsztaty jak potwierdzą to pewnie wymienił. Ostatecznie jeszcze weź biegłego, wtedy już masz pewność na 100%.

PS. Nie znasz się, ale dopytujesz o alternatory. Po co? Przecież sam nie wymienisz. No chyba, że masz zestaw kluczy hydraulicznych, wtedy kładziesz obok auta, dajesz ciśnienie i...

Ostatnia edycja:

arcykysiu

Początkujący
Punktów
0
Mikidz bo mam drugie clio z innym silnikiem a w nim alternator i chciałem zapytać czy jest możliwość przełożenia czy to nic nie popali... Coś dziwnego w tym moim pytaniu dla Ciebie ? Jeśli tak to nie spamuj zbędnymi swoimi mądrościami nam tutaj wszystkim . A jak mam śruby zaśniedziałe to chyba wiadomo że klucz w jakiś sposób musiał by je choć by trochę nie wiem obrysować . Nie chcesz pomóc to rozumie. A do mechaników mam uprzedzenie bo już mnie nie jeden oszukał wykorzystując właśnie to że mam mało się na tym wszystkim znam... Dlatego jestem podejrzliwy i sam próbuje się drobnych napraw nauczyć .

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Złe miejsce na założenie tematu. Tu też są mechanicy którym się nie ufa i 99% to oszuści. Musisz znależć forum piekarzy albo jedzcze inne.

arcykysiu

Początkujący
Punktów
0
Złe miejsce na założenie tematu. Tu też są mechanicy którym się nie ufa i 99% to oszuści. Musisz znależć forum piekarzy albo jedzcze inne.
Hehe i to pewnie pisze sfrustrowany pracownik lub założyciel warsztatu :p

Jeśli ma takie same mocowania i koło pasowe to możesz zakładać bez problemu.

Co do rozrządu - nie zawsze gołym okiem widać ślady na śrubach. jeśli chcesz mieć pewność, odchyl osłonę rozrządu i będziesz widział czy pasek jest nowy.
Dzięki mistrzu będę coś działał :) Pozdrawiam

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Ja jestem mechanik oszust. Zawsze jak rozrządy robię to odpinam akumulator, przyklejam naklejkę i następny. Robię 30 rozrządów dziennie na 1 stanowisku. Na pozostałych wymieniam tak olej. Drukarnia nie nadąża z dostarczaniem mi naklejek.

A na poważnie, skoro nie ufasz, to rozumiem, że kwita na wymianę rozrządu masz? Faktura, paragon? Jak tak, to masz też wygraną sprawę w sądzie jak się okaże że za chwilę pasek pierdyknie, więc po co ten stres i rwanie włosów z głowy?

arcykysiu

Początkujący
Punktów
0
Ja jestem mechanik oszust. Zawsze jak rozrządy robię to odpinam akumulator, przyklejam naklejkę i następny. Robię 30 rozrządów dziennie na 1 stanowisku. Na pozostałych wymieniam tak olej. Drukarnia nie nadąża z dostarczaniem mi naklejek.

A na poważnie, skoro nie ufasz, to rozumiem, że kwita na wymianę rozrządu masz? Faktura, paragon? Jak tak, to masz też wygraną sprawę w sądzie jak się okaże że za chwilę pasek pierdyknie, więc po co ten stres i rwanie włosów z głowy?
No właśnie mam tylko nalepkę od nich którą nalepili po wymianie rozrządu i pompy wody paragonów ani nic więcej nie dali

Mikidz no ale tak jak mówisz pierdyknie to przecież adres ich mam nalepka od nich wypisany stan licznika długopisem to się przed tym nie wymigają . Dzięki Panowie za odpowiedz na moje pytania.

Ostatnia edycja:

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
No to jesteś w czarnej d..... Kurde raz Cię oszukali i nie bierzesz kwitów na potwierdzenie roboty? Zdajesz sobie sprawę, że nawet jak faktycznie nie wymienili rozrządu, to możesz ich jedynie grzecznie poprosić żeby to jednak zrobili? Jak zaczniesz się stawiać to pokażą Ci palcem bramę i możesz dać im buzi w pompkę. W sądzie to przegrasz w przedbiegach.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
W rzeczy samej. Ja wystawiam rachunek za każdy rozrz. Bo jestem pewien swojej usługi. A jak coś się stanie to klijent spokojny a problem po mojej stronie.

arcykysiu

Początkujący
Punktów
0
Mój 2 błąd :/ Już 3x nie będę taki głupi... ( Tylko pozostaje nadzieja że byli uczciwi jednak bo brak kasy na taką drugą wymianę a nawet nie opłacalne do tak starego auta)

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Mikidz no ale tak jak mówisz pierdyknie to przecież adres ich mam nalepka od nich wypisany stan licznika długopisem to się przed tym nie wymigają . Dzięki Panowie za odpowiedz na moje pytania.

Naklejka jak znam życie jest producenta rozrządu. Jak to Putin kiedyś powiedział "można taką kupić w każdym sklepie". Nawet jak jest ich warsztatowa, to "można taką zrobić w każdej drukarni".

arcykysiu

Początkujący
Punktów
0
Naklejka jak znam życie jest producenta rozrządu. Jak to Putin kiedyś powiedział "można taką kupić w każdym sklepie". Nawet jak jest ich warsztatowa, to "można taką zrobić w każdej drukarni".

http://wrzuc.se/i/5c95fdd64c295 ale wypisali długopisem czyli ich pismo jest

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ja mam cały plik takich naklejek. Naklejam , kasuję tysiaka i następny proszę. Interes się kręci aż miło... Mam też specjalny elektryczny klucz, który robi ślady na śrubach a ich nie odkręca.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Mam też specjalny elektryczny klucz, który robi ślady na śrubach a ich nie odkręca.
daj namiar, bo ja zawsze śniedź ręcznie kładę na śruby po robocie. czasochłonne to bardzo.

a tak w ogóle, to dlaczego jesteście tacy nie ufni? sami robicie wałki i u każdego też je widzicie? wszyscy źli dookoła tylko my są dobrzy?
zdjąć osłonę i podejrzeć. jeśli pasek stary, to podjechać na warsztat i wypłacić liścia właścicielowi. jeśli nowy, to przeprosić chłopaków za pomówienia.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Mam kilka luźnych naklejek, już mam kolejny sposób aby okradać klientów :D
A tak na poważnie jak nie ufasz to przede wszystkim bierzesz paragon i nie taki na którym jest napisane "naprawa samochodu 700 zł" tylko szczegółowy, ja zawsze daje paragon ze wszystkimi pozycjami i w razie czego wiem dokładnie co w aucie klienta podlega gwarancji

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Co z tego, że masz pismo na naklejce? Pójdziesz do grafologa i zażądasz próbek pisma każdego pracownika warsztatu i każdego ucznia? Zapłacisz tyle za ekspertyzy co za 3 takie auta. O ile oczywiście wcześniej nie zabiją Cię śmiechem na warsztacie.

Lepiej podjedź do warsztatu i poproś o paragon i kosztorys, bo Twoja żona nie wierzy że tyle wydałeś na auto i myśli że na dziwki poszedłeś. Pewnie będą chcieli żebyś VAT dopłacił za robotę, więc dopłać i grzecznie podziękuj. Jak pojedziesz z mordą to nie dość, że nie dostaniesz kwita, to możesz dostać kopa w 4 litery :)

Tak, wiem że paragon Ci się należy jak psu buda, ale po fakcie to już jest tylko dobra wola warsztatu że Ci dadzą

Do góry Bottom