Witam wszystkich na forum.
To mój pierwszy post na tym forum, dlatego proszę o wyrozumiałość.
Mój problem to:
AUDI A3 1.6 BSE rok 2006
skrzynia manualna bez LPG
Samochód kupiony w komisie przez klienta, przyjechał na wymianę rozrządu oleju i filtrów, czyli standard przy zakupie nowego (używanego) auta.
Po wymianie powyższych części, pojechałem na próbę i pierwsze zaskoczenie bo: Auto na 1 biegu nie ma mocy, po chwili na tym samym biegu dostaje kopa i już potem jest ok aż do zgaszenia i ponownego odpalenia silnika.
Brak usterek we wszystkich modułach.
Wymieniłem:
- kable zapłonowe
- filtr paliwa
- rozrząd (100% ustawiony 2x sprawdzany)
Z innego auta o tym samym silniku podstawione:
- czujnik położenia wału
- czujnik położenia wałka
- pedał gazu
- czujnik ciśnienia w kolektorze
- sonda lambda przed katalizatorem (szerokopasmowa)
Czyszczona i zaadoptowana przepustnica
szukałem takich przypadków na różnych forach polskich i zagranicznych np:
https://forums.ross-tech.com/showthread.php?10025-Audi-A3-8P-1-6-petrol-power-loss
Co najlepsze na tych forach dowiedziałem się, że wypięcie bezpiecznika ABS lub wypięcie kostki od czujnika sprzęgła G476 eliminuje brak mocy na 1 biegu.
Znalazłem też taki cytat:
"Problem z brakiem mocy spowodowany jest nieprawidłowym odczytem obciążenia silnika lub zamontowaną złą skrzynią biegów. W przypadku gdy obciążenie silnika nie odpowiada temu co wg. sterownika silnika powinno być, następuje ograniczenie mocy, wciśnięcie pedału sprzęgła powoduje zignorowanie odczytu obciążenia i silnik odzyskuje moc.
Jeżeli skrzynia biegów w twoim samochodzie jest o odpowiednich oznaczeniach, szukałbym przyczyny w osprzęcie silnika."
To skłoniło mnie do sprawdzenia kodu skrzyni biegów
I faktycznie na wklejce w bagażniku widnieje silnik BSE 75KW i skrzynia FVH a w samochodzie mam skrzynie GVY.
Już myślałem, że mam rozwiązanie ale te skrzynie były zamiennie montowane z tym silnikiem.
Zrobiłem logi silnika 1, 2, 3 bloku i jedyne co przykuło moją uwagę to 4 grupa 3 bloku czyli kąt wyprzedzenia zapłonu idzie na -15 a gdy dostanie kopa jest już na plusie
Za wszelką pomoc z góry dziękuje