• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a3 1. BSE Chwilowy brak mocy na 1 biegu za każdym odpaleniem

Dżako1978

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie.
Mam pytanie do was czy rozwiązaliście problem z brakiem mocy na starcie . mam taki sam problem Audi A3 BSE 2007r.brak błędów .
Tylko podczas ruszania chwilowy brak mocy a za chwilę jedzie normalnie aż do ponownego uruchomienia silnika.
podkładałem już chyba wszystko w tym aucie i nic. Pomocy

Dżako1978

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich na forum.

To mój pierwszy post na tym forum, dlatego proszę o wyrozumiałość.

Mój problem to:

AUDI A3 1.6 BSE rok 2006

skrzynia manualna bez LPG

Samochód kupiony w komisie przez klienta, przyjechał na wymianę rozrządu oleju i filtrów, czyli standard przy zakupie nowego (używanego) auta.

Po wymianie powyższych części, pojechałem na próbę i pierwsze zaskoczenie bo: Auto na 1 biegu nie ma mocy, po chwili na tym samym biegu dostaje kopa i już potem jest ok aż do zgaszenia i ponownego odpalenia silnika.

Brak usterek we wszystkich modułach.

Wymieniłem:

- kable zapłonowe

- filtr paliwa

- rozrząd (100% ustawiony 2x sprawdzany)

Z innego auta o tym samym silniku podstawione:

- czujnik położenia wału

- czujnik położenia wałka

- pedał gazu

- czujnik ciśnienia w kolektorze

- sonda lambda przed katalizatorem (szerokopasmowa)

Czyszczona i zaadoptowana przepustnica

szukałem takich przypadków na różnych forach polskich i zagranicznych np:

https://forums.ross-tech.com/showthread.php?10025-Audi-A3-8P-1-6-petrol-power-loss

Co najlepsze na tych forach dowiedziałem się, że wypięcie bezpiecznika ABS lub wypięcie kostki od czujnika sprzęgła G476 eliminuje brak mocy na 1 biegu.

Znalazłem też taki cytat:

"Problem z brakiem mocy spowodowany jest nieprawidłowym odczytem obciążenia silnika lub zamontowaną złą skrzynią biegów. W przypadku gdy obciążenie silnika nie odpowiada temu co wg. sterownika silnika powinno być, następuje ograniczenie mocy, wciśnięcie pedału sprzęgła powoduje zignorowanie odczytu obciążenia i silnik odzyskuje moc.

Jeżeli skrzynia biegów w twoim samochodzie jest o odpowiednich oznaczeniach, szukałbym przyczyny w osprzęcie silnika."

To skłoniło mnie do sprawdzenia kodu skrzyni biegów

I faktycznie na wklejce w bagażniku widnieje silnik BSE 75KW i skrzynia FVH a w samochodzie mam skrzynie GVY.

Już myślałem, że mam rozwiązanie ale te skrzynie były zamiennie montowane z tym silnikiem.

Zrobiłem logi silnika 1, 2, 3 bloku i jedyne co przykuło moją uwagę to 4 grupa 3 bloku czyli kąt wyprzedzenia zapłonu idzie na -15 a gdy dostanie kopa jest już na plusie

Za wszelką pomoc z góry dziękuje
Witam kolegę. Mam pytanie czy udało się rozwiązać problem bo ja mam to samo i brakuje już mi pomysłów co jeszcze sprawdzić. Jedyne co zauważyłem to skrzynia była wymieniana ale czy regeneracja to nie wiem . Proszę o jakąś podpowiedź. Pozdrawiam

Dżako1978

Początkujący
Punktów
0
Ktoś dokładnie rozwiązał problem?

Mam to samo, odpiecie bezpiecznika F4 pomaga, tylko czujnika nie da się oszukać bo potrzebny jest do odpalanie
Witam serdecznie. Mam pytanie czy udało się rozwiązać problem z brakiem mocy. Bo mi już brakuje pomysłu. Za wszelką poradę dziękuję

tinware

Nowy
Punktów
0
A ja sobie zrobiłem skrzynię manualną 6-cio biegową na zamówienie do BSE i na własne życzenie pozmieniałem przełożenia biegów 1, 4, 5 i dodałem nowy bieg 6-ty. Wtedy też trafiłem na ten wątek. Oczywiście, to o czym piszecie - potwierdzam i wreszcie doszło do mnie to, co dzieje się już od dłuższego czasu z tym autem.

Od siebie dodam, że jak np. skróciłem przełożenie 5-tego biegu to auto w teście 100-140km/h zamiast zebrać się z 12 sekund, ma teraz 17 sekund - straciło więc również i tutaj moc (film do oglądnięcia tutaj). Na 4-tym biegu w teście od 2000 obr/min z pedałem gazu w podłodze buczy (audio do odsłuchania tutaj). Na 3-cim oryginalnym biegu tego nie ma. Z pierwszym biegiem to samo, brak mocy, a następnie szarpnięcie jest tak mocne, że boje się o zerwanie lub przestawienie rozrządu - naciśnięcie kawałek sprzęgła odblokowuje moc, a szarpnięcie jest wtedy delikatniejsze.

O usterkach, o których piszę powyżej i czy one znikną mógłbym potwierdzić tylko po wymianie przełożeń na oryginalne, co jest kosztowne i czasochłonne. Chyba, że jest jakieś inne rozwiązanie na ten problem np. w oprogramowaniu sterownika silnika lub pompie ABS?

Układ przełożeń mojej skrzyni wygląda tak:

KOD
GŁÓWNE
BIEG 1
BIEG 2
BIEG 3
BIEG 4
BIEG 5
BIEG 6
FZT​
5,067​
3,455​