• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A3 - Czujnik temperatury

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Przejrzałem Twój temat na elektrodzie; w zasadzie nie powiedzieli Ci nic więcej ponad to co zostało już tu powiedziane, bo teorie o superzaje...stym rozpyleniu paliwa, które rozpylone na drobne kropelki pcha tłok na dół gazami a nie ogniem, czy też o pompie wody mającej 7 a nie sześć łopatek można bardzo łatwo podważyć.
W pierwszym przypadku, to dobre rozpylenie paliwa przekładałoby się na zużycie paliwa. Czyli auto zamiast 7-8 litrów spalałoby 3-4. No nie ma siły, jeśli spalanie oscyluje w okolicach 7 litrów, to ciepło ze spalenia tego paliwa musi być gdzieś odprowadzone.
Jeśli chodzi o pompę wody, to ten temat też wyeliminowałeś blokując przepływ przez chłodnicę. Nawet gdyby pompa miała większą wydajność, to ciepło nie jest jednak odbierane przez pompę, tylko przez chłodnicę i nagrzewnicę. Pompa pełni tylko rolę elementu "transportującego" to ciepło, w związku z czym po "odcięciu" chłodnicy, pozostaje tylko nagrzewnica, a ta.... no też nie wierzę żeby miała taką wydajność.
Dobra Panowie i Panie!
Sytuacja wyglądała tak..
Przejechałem 15km i.. stwierdziłem że jeżdżę dopóki się nie nagrzeje..
Potrzymałem go trochę na wyższych obrotach i wskazówka wskoczyła na 80*C
Zaparkowałem, podniosłem maskę i pomacałem węże. Nie są twarde.
Zaintrygował mnie wąż od termostatu - miejsce które oznaczyłem na pomarańczowo jest ciepłe - i wygląda to tak jakby termostat faktycznie przepuszczał z tym że dalej już jest zimny. Pozostałe węże zaznaczone na czerwono [nie wszystkie oznaczyłem] myślę że w tych granicach 70*C-80*C i jak wróciłem do samochodu temperatura spadła na 70*C
To co mnie zastanawia w tym poście i na co już wcześniej zwracałem Ci uwagę, to dlaczego wąż idący od termostatu na chłodnicę jest letni, a drugi wąż od chłodnicy jest gorący. Świadczyłoby to o tym że gorący płyn jest doprowadzany do ochłodzenia właśnie tym drugim wężem, a tym idącym na termostat, wraca już wychłodzony.
W zasadzie niewiele to zmienia, ale.....
No właśnie, ale...
Jedyne co Ci teraz pozostaje to prześledzenie całego obiegu płynu i zastanowienie "na logikę" się którędy mówiąc po ludzku spier...a Ci ciepło. Nie ma siły, jakoś musi się przedostawać na chłodnicę i co więcej musi jakoś wracać z tej chłodnicy. Cudów nie ma.
Pisałeś że masz znajomego z takim silnikiem. Sprawdzaliście czy nie masz gdzieś węży pozamienianych?

Ostatnia edycja:

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
A zastosowanie silikonu wysokotemperaturowego 350*C wokół uszczelki termostatu i króćca gdzie znajduje się termostat mogło by pomóc?
Sprawdziłem całe podwozie bardzo dokładnie i nic nie wzbudza moich podejrzeń.. EGR nie jest zaślepiony.

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
W uzyskaniu temperatury roboczej silnika.
Na 100% wszystko poprawnie zamontowane.
Może grodź w którą wchodzi termostat jest felerna i gdzieś ucieka kilka kropel?
Chociaż wąż zimny..

Jeden mechanik twierdził że może być to również wina padających pompo wtrysków ale pod VAGiem wszystko ok.

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Ciągle grzebiąc zasugerowano mi że może dół/góra silnika się przegrzewa ponieważ gdzieś jest zastój.
Niestety pomierzone i temperatura jednakowa.
Więc i to odpada.

Padające turbo też może mieć wpływ na temperaturę silnika? Nie rozgrzewa się?

Szlag! Sprawdziłem chyba już wszystko i do głowy przychodzi mi jedynie rzeźba silnika i nie wiem..
Poszerzenie kanalików chłodzenia? Już wymyślam ale naprawdę sprawdziłem chyba już wszystko..

Do góry Bottom