• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A3 - Czujnik temperatury

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Reasumując..

Audi A3 1.9TDI 74KW silnik ATD.

- Wymieniony termostat drugi raz na ORI/brak zmian – Wahler w Garnku otwiera bez problemu.

- Po 15km przy temperaturze +3,5 temperatura 55*C

- Licznik po testach – sprawny

- Czujnik temperatury – sprawny

- Temperatury zgodnie z tym co w zbiorniczku/ mierzone termometrem

Generalnie mógłbym wymienić po raz 3 termostat ale wątpię żebym mieć takiego pecha.

Kupiłem samochód i teraz się męczę z temperaturami. Po prostu się nie dogrzewa. Przejechałem 50km i ledwo miał 80*C. O 90*C mogę zapomnieć. Zastanawiam się co jest powodem tak wolnego grzania skoro przyjmujemy że termostat jest zamknięty – wąż jest zimny pozostałe ciepłe.

Płynu nie ubywa więc wycieku nie ma.

Silnik nie może mieć cały czas obiegu bo musiałby puszczać termostat. W samochodzie jest ciepło i to dosyć szybko. Próbowałem już wszystkiego.. Może to faktycznie UPG ale raczej by się grzał.. Objawów na UPG brak..

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Reasumując..
-Termostat sprawny
-Silnik sprawny
-Czujnik temperatury sprawny
-Zegary sprawne

Mechanik stwierdził to samo.

Jedyna opcja która zostaje to wymiana obudowy termostatu.
Prawdopodobnie gdzieś może przepuszczać/nie dolega dobrze uszczelka.
Wymienię/sprawdzę i dam znać. :]

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Reasumując..
Kupiłem oryginalny termostat w ASO. 90 zł
Kupiłem oryginalną uszczelkę termostatu w ASO. 8 zł
Kupiłem oryginalną obudowę termostatu w ASO. 43 zł
Kupiłem dwie śruby mocujące obudowę termostatu w ASO. 2x4zł
Wszystko elegancko zamontowałem.

Jest zmiana o tyle że samochód szybciej się nagrzewa ale trzyma max 75C po przejechaniu 30 km
Temperatura jest rzeczywista/posprawdzana.

Jakieś pomysły na trzymanie 90C przez mój dupsztalowóz?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A po co ? może być błąd pomiaru poprzez program VCDS i wiele innych , diesle się wolno nagrzewają a 15 km to żadna trasa

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Jak dla mnie to nie jest możliwe. U znajomego 90 stopni łapie po przejechaniu 10-12 km gdzie bez mała połowa trasy leci od góry.

Albo masz w tym samochodzie jakąś rzeźbę zrobioną i płyn którendentendyś omija termostat i idzie na chłodnicę, albo masz dodatkową nagrzewnicę w bagażniku, albo jedziesz te 30 kilometrów od góry, głaskając pedał gazu i mając włączone na maksa ogrzewanie, albo stwierdzenie, że wąż za termostatem jest zimny, mija się z prawdą i on jest zimny, ale w porównaniu z innymi.
Innych opcji nie widzę.

Jak już złapie Ci te 75 stopni to na wolnych obrotach utrzymuje tą temperaturę czy leci w dół?

kubol

Początkujący
Punktów
3
Miasto
lębork
Na postoju tak długo bym go gazował aż by się termostat otworzył i wlaczyly się wentylatory,gdy się włącza pomiar temperatury,możliwe ze korek zbiorniczka płynu jest wadliwy no ale wtedy raczej by nie bylo ogrzewania

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
No tak ale to 30km
A wąż od termostatu zimny/nie otwiera na chłodnicę
Witam.
Jak po przejechaniu 30 kilometrów wąż z termostatu do chłodnicy jest zimny, czyli termostat się jeszcze nie otworzył, a silnik nie jest przegrzany, to znaczy, że silnik sobie na taką temperaturę zapracował a nie większą,
W takich sytuacjach mówię moim klientom: jaki to problem w stosunku do raka wątroby :)
Poczekał bym do lata i sprawdził temperaturę silnika w upalny dzień.
Pozdrawiam.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
jaki to problem w stosunku do raka wątroby :)
Z tym argumentem trudno dyskutować :D
Dokładnie a i silnik sie nie gotuje wiec wszystko OK
Niby tak, ale gdyby producent wychodził z tego założenie to nie bawiłby się w termostaty, tylko puścił wszystko na otwartym obiegu i podczas normalnej pracy silniki miałyby po 30 - 40 stopni. Wiesz dobrze Marku że silniki są tak projektowane żeby temperatura pracy była w okolicy 80 - 90 stopni. Jeśli przy takich temperaturach jakie są tej zimy, auto nie osiąga tej temperatury to coś jest nie tak.
Można czekać do lata, tylko po co? Żeby się okazało że zamiast 75 łapie 85? Przecież to bez sensu. Jakby zima była na minusie (-20) to prawdopodobnie nawet po 100 kilometrach gość nie zagrzałby go w środku, bo z nawiewu dmuchałoby zimnem. To leczenie objawów a nie przyczyny.
A jakby się w upalne dni przegrzewał, to co? Jeździć tylko zimą? Czy szukać przyczyny?
Ten silnik ma trzymać 90 stopni, skoro nie trzyma to coś jest nie tak.

Ostatnia edycja:

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Fakt faktem argument zmiótł :)
Obejrzałem dobrze silnik i generalnie brak dodatkowych chłodnic itp. :D
Jedyna rzecz która jeszcze przychodzi mi do głowy do grodź w którą wkładam termostat.
Czy może być taka sytuacja że jest np. mocno zabrudzona i to powoduje że termostat mimo że jest dokręcony gdzieś delikatnie przepuszcza płyn i to powoduje że temperatura zatrzymuje się na 75C?
Poprawa jest ale to nie 90C. Silnik po 30km i wypracowanie 75C hmmm.. Przy mojej jeździe nie sądzę.
Diesle to elastyczne silniki ale nie łapie temperatury roboczej.
W innym temacie opisuje problem z turbo bo nie wiem czy właśnie ta temperatura go nie zabiła.
Nawet mój mechanik po obejrzeniu samochodu stwierdził że tylko termostat/obudowa bo nic innego mu nie dolega.
Więc albo to wersja Afrykańska albo.. sam już nie wiem.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Za temperaturę odpowiada tylko termostat i osadzenie , w termostacie jak jest zamknięty to jest zapewniony mały przepływ, czasem to był dziurka ale w tym przypadku może być obudowa bo częściowo przepuszcza , prosta próba, termometr,woda i pomiary w jakiej rzeczywiście temperaturze się otwiera i zamyka. Czujniki czasem mogą oszukiwać o kilka stopni termostaty tez . Żeby zapewnić idealną temperaturę to kiedyś montowano elektronicznie sterowane termostaty ale chyba zarzucono te pomysły jako drogie i zawodne. Niektóre diesle miały elektryczne dogrzewacze bo nie grzały

Ostatnia edycja:

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Z tym argumentem trudno dyskutować :D

Niby tak, ale gdyby producent wychodził z tego założenie to nie bawiłby się w termostaty, tylko puścił wszystko na otwartym obiegu i podczas normalnej pracy silniki miałyby po 30 - 40 stopni. Wiesz dobrze Marku że silniki są tak projektowane żeby temperatura pracy była w okolicy 80 - 90 stopni. Jeśli przy takich temperaturach jakie są tej zimy, auto nie osiąga tej temperatury to coś jest nie tak.
Można czekać do lata, tylko po co? Żeby się okazało że zamiast 75 łapie 85? Przecież to bez sensu. Jakby zima była na minusie (-20) to prawdopodobnie nawet po 100 kilometrach gość nie zagrzałby go w środku, bo z nawiewu dmuchałoby zimnem. To leczenie objawów a nie przyczyny.
A jakby się w upalne dni przegrzewał, to co? Jeździć tylko zimą? Czy szukać przyczyny?
Ten silnik ma trzymać 90 stopni, skoro nie trzyma to coś jest nie tak.
Witam.
To jest teoria.
Praktyka jest taka, że wielu moich klientów ma dwa kilometry do pracy i kilometr do sklepu. Tak użytkują swoje samochody w zdecydowanej większości i gdyby to było szkodliwe, to kilka razy w roku robiłbym jakiś kapitalny remont silnika. Ostatni remont kapitalny silnika robiłem pod koniec ubiegłego wieku.
Teorię zawsze uważałem jako drogowskaz, i jak nie znałem dobrze danego terenu, to czasami szedłem według drogowskazów, ale jak teren był mi już znany, albo jak drogowskaz na podstawie mojej praktyki był podejrzany, to w wielu przypadkach się okazywało, że idąc według swojej wiedzy, droga była krótsza i mniej wyboista. :)
Pozdrawiam.

No tak ale to 30km
A wąż od termostatu zimny/nie otwiera na chłodnicę
Gdyby termostat odrobinę był nieszczelny, to wąż od termostatu byłby dobrze ciepły.

Ostatnia edycja:

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Sprawdziłem jeszcze kody na Instruments po wymianach termostatu..
Wyświetla się coś takiego:
2 Faults Found:
01039 - Coolant Temperature Sensor (G2)
29-00 - Short to Ground
01039 - Coolant Temperature Sensor (G2)
30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Dokładnie. Z tego co pamiętam to czujnik temperatury G2 odpowiada za wskazania temperatury na desce.

Do góry Bottom