• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A3 - Czujnik temperatury

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Zastanawiam się czy złe proporcje płynu chłodniczego mogą mieć na to wpływ?
Gdyby istniał płyn chłodzący silnik który nie oddawał by ciepła przez wymienniki (chłodnica, nagrzewnica)
tylko je rozpraszał w inny sposób na pewno miał by zastosowanie w sporcie motoryzacyjnym i u handlarzy...
Moim zdaniem Twój płyn nie ma wpływu na ten brak ciepła - czyli niską temperaturę...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
ile wiecej ? 0,5 litra to nie Pb że ssanie ma mieć, chyba że chodzi o gęstość oleju :D:D:D chyba masz za mało problemów , poczekaj az sie zagotuje i zacznie płyn wywalać to bedzie juz problem

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Samochód przejechał prawie 100 km i to dynamicznie. Do 81 stopni nagrzał się po 25km. Wąż od termostatu letni, nagrzał się od silnika więc nie przepuszcza. Dogrzewanie płynu do około 20 stopni sprawne. Jak temperatury bliższe zeru to jest jeszcze gorzej. Termostat z ASO. Czujnik temperatury z ASO. Krociec termostatu z ASO. Temperatury dodatkowo mierzone termometrem w zbiorniku - pokrywają się z czujnikami. Gdzie szukać? Nie dogrzewa się. Szkoda mi silnika bez temperatury roboczej chyba że można tak jeździć i się nie przejmować. W lecie jest ok. Silnik się nie przegrzewa.

Znajomy ma taki sam motor i jemu temperatury łapie po 10km
Innemu już po 8km

Więc to nie jest normalne..
Może termostat gdzieś lekko przepuszcza i ciężko to wykryć..

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Oryginalny termostat w ASO ma zakres 87/102 stopni Celsjusza.
Jak to jest z jego otwieraniem?

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
No to zaryzykuję ponowną wymianę termostatu z ASO bo Wahler itp. nie pasują w zatrzaski kroćca i musiałbym je połamać :D

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Byłem w ASO i kupiłem drugi termostat z uszczelką.
Kierownik części zamiennych stwierdził że to dziwne że się tak długo nagrzewa bo "Te termostaty z ASO się nie psują i nie mają być prawa wadliwe - nie spotkałem się jeszcze z reklamacją.." Trochę mnie to.. podbudowało :( No nic pozostaje mi tylko raz jeszcze zamontować nowy termostat z ASO jak chirurg i liczyć że teraz już będzie ok.
A wygląda tak..
http://imgur.com/a/Lv84r

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Jestem w trakcie wymiany - termostat siedział ale tak jakby na dole lekko uciekał płyn.. może po prostu opadł po otwarciu..
Było trochę rdzy - oczyściłem..
Użyję trochę wazeliny technicznej albo sylikonu na uszczelkę żeby dobrze złapała..
http://imgur.com/a/P8KLY

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Poskładałem wszystko pięknie ładnie..
Odpowietrzyłem układ.

Po przejechaniu 20km dosyć dynamicznie silnik nie trzyma temperatury roboczej co za tym idzie nie jest to wina termostatu tj. temperatura 76 stopni C.
Wąż od termostatu jest zimny więc nie otworzył się układ. Więc nadal brak wody w wężu. Po takiej przejażdżce każdy silnik złapałby temperaturę roboczą ;)

Nie wiem albo w tym motorze była jakaś rzeźba albo nic już więcej nie wymyślę..

Jedyną rzecz którą zauważyłem i rozkminiam - fajki od świec są urwane więc odpala na dwóch świecach ale motor ma moc i nic nie szarpie.
http://imgur.com/a/oJuqB
Więc pomyślałem że przez słabszą moc nie generuje odpowiedniego ciepła ale to chyba odpada.

I nie jest to normalne bo inne silniki ATD nagrzewają się normalnie.
Macie jakieś pomysły?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Nawet demontaż chłodnicy na zimę nic nie da. TTTM. Nie wydziela ciepła. Działa bez tarcia i grzania. Pewnie i mało pali...
Kupuję go :)

Do góry Bottom