• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A4 1.8 ADR Problem z ustawieniem rozrządu

vandzianman

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Myszków
Witam wszystkich.
Dziwna sprawa z ustawieniem tego rozrządu wiec proszę bardziej kumatych gości o poradę. W samochodzie wymieniana był uszczelka pod głowica i głowica ponieważ stara była spękana. Teraz mamy wał w pozycji GMP i tutaj nie mam problemu. Natomiast problem jest z wałkami. Jeśli ustawimy koło wałka wydechowego na punkt pokrywy zaworów to wałki z tyło są przestawione o jakieś 3 milimetry w prawą stronę. Natomiast jeśli ustawie wałki z tyłu na punkty oczywiście między niemi 16 ogniwek to koło na wałku wydechowym jest przestawione o 3 zęby w lewo w stosunku do punktu na pokrywie zaworowej. Panowie czym to może być spowodowane? Proszę o jakieś porady bo dziwnie to wszystko wygląda.

przemol1987

SuperMechanior
Punktów
8
Przeczytaj to i zobacz czy tak robisz

Narzędzie specjalne
Narzędzie do mocowania koła wałka rozrządu - Narzędzie nr 3036.
Silnik 1,8: Narzędzie mocujące napinacz łańcucha/przestawiacz wałka rozrządu - Narzędzie nr 3366.
Silnik 2,0: Narzędzie mocujące napinacz łańcucha/przestawiacz wałka rozrządu - Narzędzie nr T10092.
Uwaga
Odłączyć akumulator.
Wymontować świece zapłonowe, aby silnik można było łatwiej obracać.
Obracać silnik (jeżeli nie podano inaczej) w normalnym kierunku obrotów.
Zwrócić uwagę na momenty dokręcenia.
Jeżeli występuje: Przed wymontowaniem zaznaczyć położenie montażowe czujnika położenia wału korbowego.
Obracać silnik TYLKO za pomocą koła wału korbowego, a nie za pomocą innych kół łańcuchowych.
NIE obracać wału korbowego lub wałka rozrządu, gdy jest zdjęty łańcuch rozrządu.
Ustawianie faz rozrządu
Czynności wymagane przy wymontowaniu i zamontowaniu:
Wymontować pasek zębaty.
Wał korbowy w położeniu GMP pierwszego cylindra [1] lub [2] .
Znaki ustawienia tylnych kół wałka rozrządu muszą się pokrywać [3] .
Wymontować przednie koło wałka rozrządu. Użyć narzędzia nr 3036.
Zamontować narzędzie mocujące napinacz łańcucha/przestawiacz wałka rozrządu. Narzędzie nr 3366 lub T10092 [4] lub [5] .

WSKAZÓWKA: W celu uniknięcia uszkodzeń, NIE dokręcać zbyt mocno narzędzia mocującego napinacz łańcucha/przestawiacz wałka rozrządu.

Jeżeli ponownie ma być użyty dotychczasowy łańcuch rozrządu: Oznakować farbą te ogniwa łańcucha, które znajdują się naprzeciw znaków ustawienia na kołach łańcuchowych [6] i [7] .

WSKAZÓWKA: Ogniwo łańcucha na kole wałka rozrządu, strona wydechu, jest nieznacznie przestawione do znaku ustawienia na kole wałka rozrządu [6] .

Przy zakładaniu łańcucha zapewnić, aby koła łańcuchowe były otoczone 16 rolkami łańcucha od jednego do drugiego znaku ustawienia (rolki łańcucha 1 i 16 muszą pokrywać się, jak pokazano na rysunku, z odpowiednim znakiem ustewiania) [6] i [7]

Wymontować napinacz łańcucha/przestawiacz wałka rozrządu i zamontować ponownie razem z wałkiem rozrządu.
Dokręcić śruby napinacza łańcucha/przestawiacza wałka rozrządu. Moment dokręcenia: 10 Nm.

WSKAZÓWKA: W celu uniknięcia uszkodzeń silnika, po zamontowaniu wałka rozrządu poczekać 30 minut do uruchomienia silnika.

i rys. jeszcze w załączniku:)

Robiłem to jakiś czas temu tak jak w opisie i nie miałem problemów

Załączniki

• adr.jpg
    adr.jpg
    60,7 KB · Wyświetleń: 368

vandzianman

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Myszków
Właśnie koleko chodzi oto że jak ustawie wałki na znaki tylne i między nimi 16 ogniwek to znak na kole wałka nie pokrywy się z tym z pokrywy zaworó. Robiłem już takie silniki i nie miałem problemu puntky na wałkach z tyłu na kole wałka rozrządu i wale ale tutaj się to nie pokrywa. Zauważyłem że koło na wału można zamontować w jednąi drugą strone. Montując je odwrucone czylik napisami do tyłu też jest na nim fabryczny znak i ten by się pokrywał z pokrywą zaworów, wle wtedy jest pasek nie jest cały na kole i tak ni może być. Chodzi mi tylko jak to możłiwe, że wałek wydechowy pokrywy mi się z tyłu na znaku a z przedu na kole wałk nie.

przemol1987

SuperMechanior
Punktów
8
Przyznam szczerze że nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje.Powinno sie to ładnie zgrać.Łańcuch nowy założyłeś czy na starym?Nie wiem czy sie akurat w tym da ale wałki są na swoich miejscach na pewno?wiem że głupie pyt ale kiedyś znajomemu zdarzyło się założyć inaczej tylko w innym silniku

vandzianman

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Myszków
Wałki w tym modelu nie da się zamienic miejscami. Problem jest dziwny bo nie chodzi tutaj o ustawienie wałków względem siebie. tylko np. wkładam sam wałek wydechowy, przykręcam i z tyłu gdzie powienien być łańcuch mam punkty które się pokrywaj a kłade pokrywy zaworó a koło względem punktu na pokrywie zaworowej jest przesunięte o 3 zęby. Mam też drugie koło i drugie wałki i jest to samo. Może poprostu w tym silniku ustawia się wąłki na punkty a koło pasowe ma w innym miejscu punkt niż ten do ustawiania wałków?

A

autozibi

Witam wszystkich.
Dziwna sprawa z ustawieniem tego rozrządu wiec proszę bardziej kumatych gości o poradę. W samochodzie wymieniana był uszczelka pod głowica i głowica ponieważ stara była spękana. Teraz mamy wał w pozycji GMP i tutaj nie mam problemu. Natomiast problem jest z wałkami. Jeśli ustawimy koło wałka wydechowego na punkt pokrywy zaworów to wałki z tyło są przestawione o jakieś 3 milimetry w prawą stronę. Natomiast jeśli ustawie wałki z tyłu na punkty oczywiście między niemi 16 ogniwek to koło na wałku wydechowym jest przestawione o 3 zęby w lewo w stosunku do punktu na pokrywie zaworowej. Panowie czym to może być spowodowane? Proszę o jakieś porady bo dziwnie to wszystko wygląda.

Wałki są na pewno oryginalne ? Być może są to jakieś zamienniki .

vandzianman

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Myszków
Wałki są napewno orginalne, zresztą na jednym i drugim zestawie jest taki sam efekt. Myśle żeby ustawić wałki z tyłu na punkty i wał w GMP i zobaczyć co będzie powinno to zagrać mimo że punkt na kole wałka się nie zgadza.

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Tak ma być, silnik w gmp wałki jak na zdjęciach i ma chodzic bez problemów,pomijając fakt że masz cos namieszane w tym silniku bo różnica na znaku z przodu czasem sie zdarza ale to maksymalnie pół zęba, zweryfikuj te czesci które pracowały w aucie wczesniej bo gdzieś tkwi błąd adr.jpg

Ostatnia edycja:

Bartek-diesel

SuperMechanior
Punktów
80
Miasto
Mojsławice
Jak pamietam to kiedys miałem podobnie, ale olalem i leciałem łancuch na znaki, potem pasek na znaki i chodziło

vandzianman

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Myszków
No właśnie też zostało tak ustawione. Łańcuch na znaki i koło wąłu na punk. Samochód opalił i jeździ jak należy, ale powiem, że dziwny temat w tym samochodzi. Dzięki wszystki za cenne dorady i temat uważam za zamknięty.

BPbartek

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Kosmos
koledzy robiłem ostatnio upg w takiej audicy i z tyłu na wałkach nie bylo żadnych znaków,zrobiłem swoje i hula.

Do góry Bottom