• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bicie kierownicy po rozgrzaniu hamulców

Dawidson1996

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Koło
Witam Wszystkich. Seat Leon 1 generacji. Bije kierownica przy hamowaniu po rozgrzaniu tarcz. Sprawdzone bicie tarcz i na lewej tarczy bicie wychodzi 0.06 a na prawej 0.03. Piasty 0.01. Jest mozliwosc ze od 0.06 beda drgania wyczuwalne na kierownicy ? Najbardziej dziwy Mnie fakt ze po rozgrzaniu hamulcow bije kierownica. Z gory dziekuje na odp.
Pozdrawiam.

polaxo

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Kielce
Jeśli rzeczywiście tarcza ma bicia takie jak wskazuje pomiar, to proponuje sprawdzić luzy maglownicy, kiedyś miałem przypadek taki że, drgania wyczuwalne na kierownicy i charakterystyczny dźwięk "dudnienia" który wskazuje na krzywe tarcze.
Okazało się, że przekładnia kierownicza miała spore luzy i podczas hamowania pojawiały się wyżej opisane objawy.

Dla świętego spokoju zawieź tarcze do przetoczenia jeśli jeszcze się nadają, bo to nie wielki koszt, a może rozwiązać cały problem, mimo iż wskazania mierzone, są w normie.

Dawidson1996

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Koło
W zawieszeniu nie ma żadnego luzu ani w maglownicy

Nie. Tarcze byly mierzone zimne

Dawidson1996

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Koło
A moze miec cos do rzeczy serwo ? Ostatnio pedal zrobil sie twardy oraz po nocnym staniu mam efekt napompowanego hamulca

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Zmień klocki hanulcowe do sprawdzenia tulejki pływające od zacisku
Miałem taki przypadek że właśnie rąbało kierownica z dużych prędkości , bicie tarcz 0.01 :) i biły
Przyczyną nierówno starte klocki hamulcowe i zapieczone prowadnice od zacisków tarcze zostały stare

Do góry Bottom