• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW X5 F15 5.0i V8 - problem ze skrzynka rozdzielczą / x-Drive

DawidUK

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie,

Mam duży problem z moim samochodem BMW x5 2015r. Prawdopodobnie chodzi o skrzynkę rozdzielczą ATC45L. Samochód ma obecnie przejechane 100 000km.

Samochod ma podniesioną moc do 600 koni poprzez wycięcie katalizatorów, zrobienie mapy i zmianę wtryskiwaczy oraz filtrów na sportowe.

Po wgraniu mapy wszystko było ok bez najmniejszego problemu i auto jeździło około rok bez szwanku. Jako że mieszkam w UK to będąc ostatnio w Polsce postanowiłem pojechać na hamownie ponieważ nie sprawdzałem mocy po wykonaniu mapy ponieważ bardzo ciężko znaleźć w UK hamownie 4x4. Znalazłem taka w Polsce więc umówiłem się i zaczęliśmy sprawdzać.

Pierwsza niepewność pojawiła się kiedy osoba hamująca auto powiedziała mi, że samochod przy większej prędkości odpina przód i się nie kręci.
Przy tym przy schodzeniu z obrotów i wyhamowywaniu był taki specyficzny dźwięk jakby coś przeskakiwało ale taki pogłos metaliczny. Dostałem informacje, że to ABS pewnie (nie znam się to zaufam). Pytanie padło co robimy czy hamujemy czy nie. Jako, że mam aplikacje XDelete to odłączyłem przód napęd i spróbowaliśmy jeszcze raz tylko na przód napęd ale bardzo delikatnie i znowu wydobywał się ten dźwięk który mnie zaniepokoił i odpuściłem. Wróciłem do domu włączyłem 4x4 w tym programie i było ok. Pojechałem ze śląska do Warszawy i włączeniu sport zapaliła mi się kontrolka trakcji z komunikatem „stabilizacja toru jazdy”. Zgasiłem i odpaliłem samochod, komunikat znikł. I tak stało się z 5 razy po czym już za 6 razem nie zadziałało i od tamtej pory caly czas wyświetla się dany komunikat zaraz po włączeniu silnika.

Objawy:
-brak przełączania trybów eco, sport, sport+. Tylko tryb comfort działa.
-szarpanie przy przyspieszaniu (przy dopięciu przodu w aplikacji brak szarpania)

Sprawdziłem go programem ISTA+ i błędy jakie wyskakują to:
-440105 VTG: kalibracja wadliwy
-48097D Przekładnia rozdzielcza: usterka, nieznana pozycja sprzęgła, brak napędu na cztery koła

Co zrobiłem:

-próbowałem skalibrować VTG i wszystko przebiega super bez błędów, komunikacja ze sterownikiem odbywa się prawidłowo.
-w momencie próby oszukania systemu zrobiłem kalibrację nowej skrzynki rozdzielczej według planu czyli wyjąłem akumulator na 2h aby zasymulować wymianę, następnie wszystko podpiąłem i skalibrowałem. Błędów brak. Ruszam 3 metry samochodem i znowu to samo.

Kiedy wchodzę w plan serwisowy, kalibracja VTG to wyskakuje mi błąd ze w sterowniku nie zapisano prawidłowych wartości kalibracji. (A krok wyżej wszystko zrobiłem i błędów nie było)

Znalazłem jeszcze informacje, że warto skalibrować czujnik kąta skrętu ale w momencie kiedy wchodzę w pozycje „czujnik kąta skrętu” w funkcjach serwisowych mam puste pole, nie mam żadnej pozycji o kalibracji czujnika skrętu jak wszyscy na filmikach instruktażowych. Może wina programu.

Bardzo proszę o pomoc bo już nie wiem co zrobić a tez nie chce wymieniać skrzynki jak to może tylko jakiś sterownik czy błachostka.

Dzisiaj wymieniłem olej i był czarny ale nie pomogło. Od nowości wiem, że nigdy nie był wymieniany a ja mam go 2 lata.

Planuje tez wyjąc całą skrzynkę na stół i rozłożyć na części pierwsze i sprawdzić sprzęgła i łożyska ale pytanie czy to ma sens bo może wystarczy kalibracja której nie umiem zrobić poprawnie.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za jakakolwiek pomoc.

Załączniki

• 1C9918EA-D9E5-422B-8962-BE7F8CBFD246.jpeg
    1C9918EA-D9E5-422B-8962-BE7F8CBFD246.jpeg
    4,6 MB · Wyświetleń: 27
  • 9E5E1AC0-2C7D-4894-86BA-C9FC215B7604.png
    9E5E1AC0-2C7D-4894-86BA-C9FC215B7604.png
    1,4 MB · Wyświetleń: 28
  • AF73959E-10B3-475D-8A33-A1712E7CAB2B.png
    AF73959E-10B3-475D-8A33-A1712E7CAB2B.png
    1,3 MB · Wyświetleń: 27

DawidUK

Początkujący
Punktów
0
Witam,

Dzisiaj skrzynka poszła na stół i wygląda to następująco:

1. sprzęgła w miarę ok ale wymieniłem
2. łańcuch napięty jak plandeka na żuku
3. łożyska eleganckie
4. uszczelki super ale dałem nowe
5. wał super
6. olej czarny zmieniony na nowy DTF-1

Wszystko złożone do kupy, zamontowane na samochodzie po czym czas na kalibrację ISTA+.

I jaki wynik? TO SAMO... Nic się nie zmieniło... Gdzie leży błąd? Nie wiem, już mi ręce opadają.

Jedyna różnica jaką słyszę to to, że przy próbie kalibracji był wydawany taki dźwięk jak silniczek przechodzi po całej zębatce i wraca, a teraz słychać jakby przechodził 1/3 tego i wraca.

Błąd ten sam czyli brak prawidłowych wartości zapisanych w sterowniku.

Ktoś ma jakieś pomysły?
9816666F-9E39-43C2-91D9-F11C968B1A5D.jpeg
3DDD66A4-0280-4A46-8297-1132F20A3862.jpeg
52393677-6DC4-4CC1-8C82-FCDD4535696D.jpeg

DawidUK

Początkujący
Punktów
0
Tam nastawnik nie jest przypadkiem razem że sterownikiem? Masz numer części?

27608643153 to jest numer nastawnika​

Automatyczne połączenie postów:

Nie rozumiem czemu po wpisaniu numerów ze skrzyni w programie (po czym dostaje pozytywny komunikat) chcąc zrobić kalibrację wyskakuje błąd, że poprawne numery nie są wpisane. Tego za cholerę nie umiem pojąć. Jakby przy wpisywaniu one się nie wpisywały.
Zrobilem kalibrację czujnika kata skrętu i przeszło wzorowo.
Czy aby napewno skrzynka rozdzielcza odpowiada tez na tryby eco, sport i sport+? Bo przy komunikacie „stabilizacja kontroli toru jazdy” nie mam możliwości włączyć żadnego z trybów oprócz komfort. Jak odpalę Samochod to ok mogę przełączyć ale po 5m jazdy zaraz wywala błąd i wraca na komfort. Zauważyłem tez że lekko mnie znosi na lewo a byłem niedawno na geometrii i wszystko jest rewelacja.

Ostatnia edycja:
A

Anonymous123

Zauważyłem tez że lekko mnie znosi na lewo a byłem niedawno na geometrii i wszystko jest rewelacja.
Ustawianie geometrii w tym aucie nie jest takie proste. Pomiar bez obciążeń też nie daje prawdziwych parametrów.
Czy aby napewno skrzynka rozdzielcza odpowiada tez na tryby eco, sport i sport+?
Nie
Nie rozumiem czemu po wpisaniu numerów ze skrzyni w programie (po czym dostaje pozytywny komunikat) chcąc zrobić kalibrację wyskakuje błąd, że poprawne numery nie są wpisane.
Ja nie rozumiem, co ty wpisujesz i do jakiego programu. Jak żyję, to nie wpisuje żadnych numerów do kalibracji sprzęgła skrzynki rozdzielczej, jakakolwiek by nie była.
Nastawnik jest ze sterownikiem, nie wymienisz p&p, trzeba kodować . Nie mam żadnej używki, jeśli chcesz to sprawdzę ci nowy po moim rabacie ( chyba maksymalny jaki można mieć w bmw)
W pierwszym poście masz zrzut ekranu z isty, i tam masz sugestię aby wymienić sterownik- nastawnik. Co jeszcze nie działa w aucie?

DawidUK

Początkujący
Punktów
0
Ustawianie geometrii w tym aucie nie jest takie proste. Pomiar bez obciążeń też nie daje prawdziwych parametrów.
C2B4E5A1-FB7E-438E-9C91-44B869F84F10.jpeg
6D991CC8-C22E-4D39-A03E-6AC6D4D68F47.jpeg
Ja nie rozumiem, co ty wpisujesz i do jakiego programu. Jak żyję, to nie wpisuje żadnych numerów do kalibracji sprzęgła skrzynki rozdzielczej, jakakolwiek by nie była.
Nastawnik jest ze sterownikiem, nie wymienisz p&p, trzeba kodować . Nie mam żadnej używki, jeśli chcesz to sprawdzę ci nowy po moim rabacie ( chyba maksymalny jaki można mieć w bmw)
W pierwszym poście masz zrzut ekranu z isty, i tam masz sugestię aby wymienić sterownik- nastawnik. Co jeszcze nie działa w aucie?
Rozmontowałem skrzynkę z samochodu, otwarłem, wyczyściłem i założyłem na nowo.
Odpalam ISTA+ i wchodzę w zarządzanie pojazdem -> funkcje serwisowe -> podwozie -> kalibracja skrzynki VTG
Przechodzę krok dalej i dostaje komunikat, że połączenie ze sterownikiem jest prawidłowe.
Krok dalej mam informację aby nie było błędów i włączony zapłon itp.
Przechodzę dalej i wywala mi błąd "W sterowniku nie zapisano prawidłowych wartości kalibracji, wymień sterownik"
Wchodzę w plan serwisowy i wyskakuje mi ta opcja.
Idąc dalej mam do wyboru:
1. Skrzynka jest nadal w aucie
2. Skrzynka została zmieniona a wartości zostały przeniesione
3. Błąd komunikacji ze skrzynką
4. coś jeszcze ale nie pamiętam, zrobię wszystkie screeny i podeślę

Odpalam punkt 2 i każe mi wpisać 4 ostatnie cyfry z drugiej lini ze skrzynki rozdzielczej : 3797
1CDE2ECE-E743-4061-BEBD-61A2D007457F.jpeg

Dostaje komunikat o zapisaniu prawidłowych wartości w skrzynce rozdzielczej i przechodzi do kalibracji, czyli uruchamia 3x po 15 sekund sterownik i potem na odpalonym 5x po 15 sekund.

Po czym kasuje błędy i ujadę 10 metrów i witamy błędu raz jeszcze.

Nie wymienisz P&P
Co tu masz na myśli?

Co nie działa?
1. Tryby sport, sport+ i eco
2. Znosi mi auto na lewą stronę
3. Czasami błąd ostrzegania o pieszych
4. Podstawowy co włącza się razem z autem to "Stabilizacja toru jazdy"
5. Dzisiaj doczytałem, że może wina aku i wyjąłem go kilka h temu i się okazało że ma 11.8V więc siedzi podpięty i zobaczymy czy to coś zmieni.

Zrobiłem dzisiaj kalibrację ICM ale nic się nie zmieniło.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Przy hamowaniu auta mogło dojść do mechanicznego uszkodzenia któregoś elementu w skrzynce rozdzielczej. Jest duża szansa, że przód i tył na rolkach zwalniały w różnym tempie, co za tym idzie, mogła wystąpić znaczna różnica prędkości kół przednich, a XDrive tego bardzo nie lubi. Stąd też mogły wynikać te dźwięki. Oglądałeś dokładnie kosz sprzęgła i wszystkie wielokliny? Jesteś pewien, że wszystko dobrze poskładałeś? Bo jeśli dźwięk pracy nastawnika się skrócił tak jak mówisz, to na samym sprzęgle pojawiło się znacznie większe napięcie, co byłoby nieco dziwne, bo stwierdziłeś, że stare tarcze nie były tragiczne, więc mogło dojść do jakiegoś błędu przy montażu. Jeśli nastawnik nie wykona oczekiwanego w programie skoku pomiędzy sprzęgłem rozpiętym a zapiętym, to również mogą pojawić się błędy, które pojawiły się u Ciebie. Sam nastawnik w teorii też mógł ulec uszkodzeniu kiedy próbował interweniować "widząc" zbyt duże różnice prędkości kół w momencie hamowania samochodu. Generalnie, w mojej opinii, popełniłeś błąd, nie podmieniając najpierw nastawnika. Teraz, kiedy ewidentnie coś zmieniło się na sprzęgle, nawet podmieniony i sprawny nastawnik może nie przejść kalibracji.

DawidUK

Początkujący
Punktów
0
Przy hamowaniu auta mogło dojść do mechanicznego uszkodzenia któregoś elementu w skrzynce rozdzielczej. Jest duża szansa, że przód i tył na rolkach zwalniały w różnym tempie, co za tym idzie, mogła wystąpić znaczna różnica prędkości kół przednich, a XDrive tego bardzo nie lubi. Stąd też mogły wynikać te dźwięki. Oglądałeś dokładnie kosz sprzęgła i wszystkie wielokliny? Jesteś pewien, że wszystko dobrze poskładałeś? Bo jeśli dźwięk pracy nastawnika się skrócił tak jak mówisz, to na samym sprzęgle pojawiło się znacznie większe napięcie, co byłoby nieco dziwne, bo stwierdziłeś, że stare tarcze nie były tragiczne, więc mogło dojść do jakiegoś błędu przy montażu. Jeśli nastawnik nie wykona oczekiwanego w programie skoku pomiędzy sprzęgłem rozpiętym a zapiętym, to również mogą pojawić się błędy, które pojawiły się u Ciebie. Sam nastawnik w teorii też mógł ulec uszkodzeniu kiedy próbował interweniować "widząc" zbyt duże różnice prędkości kół w momencie hamowania samochodu. Generalnie, w mojej opinii, popełniłeś błąd, nie podmieniając najpierw nastawnika. Teraz, kiedy ewidentnie coś zmieniło się na sprzęgle, nawet podmieniony i sprawny nastawnik może nie przejść kalibracji.
Dostałem informację od hamującego moje auto, że przód się nie zapina po jakiejś określonej prędkości i wtedy programem xDelete odpięliśmy przód. Potem auto jeździło normalnie aż do momentu kiedy dostał dużej mocy na trasie na sport+.
Wszystko dokładnie oglądnięte i jest w świetnym stanie i dobrze poskładane na 100%.
Główny błąd to brak odpowiednich wartości zapisanych w sterowniku. Pytanie jak sprawdzić jakie są obecne wartości?

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Nie chcę się wtrącać , bo widzę tu kupę ludzi ogarnietych w BMW :)
ale ta info z pierwszego postu nie jest o tym żeby wymienić sterownik-nastawnik tylko żeby wejść w procedure serwisową wymiany- poniewaz uruchomiana jest inna procedura niz przy samej kalibracji. Nie doczytałem że robiłeś procedure wymiany sterownika, no chyba że te 4 punkty .
Jakiej głowicy uzywasz w połaczeniu z ista?
Ja uważam , że problem zaczął się w momencie próby hamowania , wszystko zależy jak został wprowadzony do pomiaru na stanowisku rolkowym.

4. coś jeszcze ale nie pamiętam, zrobię wszystkie screeny i podeślę

DawidUK

Początkujący
Punktów
0
Opony masz te same na 4 kołach?
Tak te same opony.
Z tego co zrozumiałem to on bez jazdy na postoju już nie przechodzi kalibracji czyli sprawdzania skoku sprzęgła
Dokładnie tak
Nie chcę się wtrącać , bo widzę tu kupę ludzi ogarnietych w BMW :)
ale ta info z pierwszego postu nie jest o tym żeby wymienić sterownik-nastawnik tylko żeby wejść w procedure serwisową wymiany- poniewaz uruchomiana jest inna procedura niz przy samej kalibracji. Nie doczytałem że robiłeś procedure wymiany sterownika, no chyba że te 4 punkty .
Jakiej głowicy uzywasz w połaczeniu z ista?
Ja uważam , że problem zaczął się w momencie próby hamowania , wszystko zależy jak został wprowadzony do pomiaru na stanowisku rolkowym.
Tak i właśnie tą procedurę wymiany sterownika robię i przechodzi ją bez problemu po czym wracam do kalibracji i nie przechodzi.
Do operacji używam kabel ENET i ISTA+ z października tego roku.
Z tego co pamietam, a raczej słyszałem bo Samochod był za ściana to przez około 15 minut i dostawał w tyłek po czym przyszedł gościu i powiedział ze nie dopina przodu. Ale po dźwiękach słychać było ze wchodził na maks obroty.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Dziwne, że nie dopinał i ten hałas przy schodzeniu obrotów na pewno nie jest normalny. Nie rzucało żadnych błędów przy hamowaniu ani informacji o nieprawidłowym działaniu ABS/DSC/4x4? Wartości nie jesteś w stanie podejrzeć, bo one są zaszyte w sterowniku i służą mu do prawidłowej obsługi spięcia sprzęgła.

h0rnd0g

Początkujący
Punktów
0
Posiadam skrzynię biegów ATC-350. W ramach profilaktyki postanowiłem ją zreperować w Lublinie, zakupiłem zestaw tarcz sprzęgłowych oraz tarcz stalowych i po montażu pojawiły się silne wibracje. Zmieniłem olej na nowy (BMW) i przywróciłem stare podzespoły. Kalibracji nie wykonywałem.

Po przejechaniu 6000 km, teraz od czasu do czasu pojawia się błąd 4x4. Diagnoza za pomocą ista wykazała błędy 440101 440102 440115 od czasu do czasu. photo_2023-05-08_23-03-18.jpg

Kąt kalibracji pokazuje 41 stopni. Jak rozumiem, wartość prawidłowa nie przekracza 20 stopni. Podejrzewam, że popełniono błąd podczas montażu.

Silnik skrzyni został zakodowany, dostosowany i podłączony inny, kąt kalibracji nie zmienił się.

Na 16 sierpnia zaplanowano kolejny serwis w celu sprawdzenia poprawności montażu sprzęgła. Co jeszcze może zależeć od kąta kalibracji?

Załączniki

• photo_2023-05-08_23-03-17 (2).jpg
    photo_2023-05-08_23-03-17 (2).jpg
    211,5 KB · Wyświetleń: 5
  • photo_2023-05-08_23-03-17.jpg
    photo_2023-05-08_23-03-17.jpg
    210,7 KB · Wyświetleń: 8
  • Знімок екрана 2023-08-08 о 14.51.31.png
    Знімок екрана 2023-08-08 о 14.51.31.png
    309,7 KB · Wyświetleń: 8
  • Знімок екрана 2023-08-08 о 14.57.18.png
    Знімок екрана 2023-08-08 о 14.57.18.png
    333,5 KB · Wyświetleń: 8

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Ciężko zrozumieć. To ktoś ci to robi czy ty? Jak można pozmieniać tarczki i nie zrobić kalibracji?

Tu gdzie wchodzi płetwa nie jest otwór wyrąbany?

Załączniki

• IMG_3553.jpeg
    IMG_3553.jpeg
    969 KB · Wyświetleń: 14

h0rnd0g

Początkujący
Punktów
0
Kiedy instalowano nowe tarczki i dyski, próbowano skalibrować. Nie mogli, uruchomili samochód, odjechali - silne wibracje i stupy na zakrętach przedniej osi. Zamontowali stare tarczki i wszystko wróciło do normy, dolali 800 ml oleju BMW DTF1 i auto jeździło bez problemów.

Podejrzewam, że komplet tarcz ma małą wadę wielkości (grubości). Czy możesz mi powiedzieć, jaka powinna być grubość tarcz?

Załączniki

• 002.png
    002.png
    1,5 MB · Wyświetleń: 10
  • 003.png
    003.png
    1,2 MB · Wyświetleń: 13

Gorzowiak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
216
Miasto
Gorzów Wlkp
Zrobiłem dziesiątki takich skrzynek i nie zdarzyło mi się aby były wady części. Albo źle dobrali, albo źle złożyli kosz. Różnica pomiędzy nowa a zużyta tarczką jest znikoma, to jak musiał by się pomylić producent?
Ta skrzynka należy do najprostszych rozwiązań, nie wiem jak można źle złożyć, a tym bardziej nie widzieć co było źle zrobione rozbierając to ponownie.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
próbowano skalibrować. Nie mogli, uruchomili samochód, odjechali
? Jak i czym to robili? To prosta czynnośc w Ista- spełnia trzeba 4 warunki i mieć wartości że starej przekładni.
Masę widzę tu screenów z isty a w niektórych brak napięcia na kl15 / kl30 o co kaman? Poniżej screen z kalibracji prawidłowy. Wymiana sterownika nie jest potrzebna choć niektórzy też klikają ale wtedy punkt 4 w tej procedurze - wykonywanie uruchomiania przekładni rozdzielczej.

Załączniki

• 20230809_064510.jpg
    20230809_064510.jpg
    4,3 MB · Wyświetleń: 11
  • 20230809_064429.jpg
    20230809_064429.jpg
    4,8 MB · Wyświetleń: 11

h0rnd0g

Początkujący
Punktów
0
? Jak i czym to robili? To prosta czynnośc w Ista- spełnia trzeba 4 warunki i mieć wartości że starej przekładni.
Masę widzę tu screenów z isty a w niektórych brak napięcia na kl15 / kl30 o co kaman? Poniżej screen z kalibracji prawidłowy. Wymiana sterownika nie jest potrzebna choć niektórzy też klikają ale wtedy punkt 4 w tej procedurze - wykonywanie uruchomiania przekładni rozdzielczej.
Ista+

Teraz:

Załączniki

• 004.png
    004.png
    309,7 KB · Wyświetleń: 10
Do góry Bottom