Witam. Samochód to Opel Corsa C 1.2 16V kod silnika xep. W autku pękł ssący wałek rozrządu między zaworami na drugim cylindrze. Ta urwana część wałka zatrzymała się w takiej pozycji za na czwartym cylindrze ssące zawory delikatnie były uchylone oraz jeden zawór na drugim cylindrze. Na trzecim cylindrze krzywki ustawione były do góry czyli zawory były zamknięte. Autko jakimś cudem przejechało jeszcze ok 2km. Wymieniłem wałek i po odpaleniu silnik coś nierówno pracował jakby gdzieś nie było ciśnienia.Pierwszy cylinder 12.5bar, drugi 5bar, trzeci 12.5 a czwarty 0.5bara. Stwierdziłem że musiały się ugiąć zawory więc ściągnąłem głowicę. Oddałem głowice do sprawdzenia i splanowania. Okazało się że zawory są szczelne i splanowano głowicę. Założyłem ją oraz cofnąłem wszystkie popychacze. Odpalam i ok 30 sekund silnik równo pracuje a później znów zaczyna przerywać-szarpać. Ciśnienie na cylindrach takie samo jak przed ściągnięciem głowicy. Więc cofam jeszcze raz wszystkie popychacze i zmieniam wraz z dźwigienkami z trzeciego na czwarty cylinder i z pierwszego na drugi. Odpalam i sytuacja taka sama. Kilka sekund jest ok a za chwilkę znów na drugim cylindrze jest 5bar a na czwartym 0.5. Więc Cofam jeszcze raz popychacze ssące tylko na czwartym i drugim cylindrze na aucie bez ich demontażu. I znów przez kilka sekund jest ok a za chwilkę brak ciśnienia. Ściągam głowice jeszcze raz, zawożę tam gdzie ją sprawdzali i mówią że zawory są za długie i popychacz już się więcej nie cofnie i dlatego się podstawiają. Więc skracają zawory chyba o 0,3mm. Zakładam popychacze i dźwigienki cofam oraz mieszam także każdy gdzieś indziej jest montowany. Po odpaleniu jest ok i za kilka sekund znów brak ciśnienia. Ciśnienie oleju na zimnym 5bar po minucie pracy 3.5bara i cały czas spada w dół.
Spotkaliście się już z taką sytuacją?
Zastanawiające jest to że dzieje się to na tych zaworach które były otwarte jak pękł wałek. Popychacze wykluczam gdyż podmieniałem i nadal na tych zaworach się to dzieje. Głowica też podobno dobra...
Jakbyście mieli jakiś pomysł to piszcie
Spotkaliście się już z taką sytuacją?
Zastanawiające jest to że dzieje się to na tych zaworach które były otwarte jak pękł wałek. Popychacze wykluczam gdyż podmieniałem i nadal na tych zaworach się to dzieje. Głowica też podobno dobra...
Jakbyście mieli jakiś pomysł to piszcie