• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ducato 3.0 nie odpala

M4R71N

Początkujący
Punktów
0
Witam. Mam problem ze swoim ducato 2010r. 3.0jtd 160mj. Auto pewnego razu zgasło i nie odpala. Zrobione zostały wtryski, nowy filtr, wymieniony rozrzad. Błąd jedyny jest świec zarowych ale palił się wcześniej i zapalal. Problemem jest brak ciśnienia paliwa bo nabija podczas kręcenia tylko 10bar. Jak sprawdzić regulator i pompę Cr czy może wina jest wiązka bo to podobno częsty problem

M4R71N

Początkujący
Punktów
0
Może ktoś normalny jest na tym forum i udzieli "poważnej" odpowiedzi? Rzeczy które były wymienione i tak nadawały się już do wymiany więc nie wymienialem tego na pałę

M4R71N

Początkujący
Punktów
0
To wiem że nie odpalę dlatego napisałem to wyżej. Wtryski i filtr są wymienione bo i tak się nadawały do wymiany. Nie chce bezmyślnie kupować pompy bądź regulatora bo problem może być np z wiązka silnika i nie będzie działać wtedy regulator. Dlatego np jakie napięcie powinno być na kostce do niego? Wolę najpierw jedna rzecz wykluczyć bo cyrki zaczęły się właśnie po wcześniejszej wizycie u elektryka

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Wtryski i filtr są wymienione bo i tak się nadawały do wymiany
Na jakiej podstawie stwierdziałeś, że wtryski się nie nadają?
Nie chce bezmyślnie kupować pompy bądź regulatora bo problem może być np z wiązka silnika i nie będzie działać wtedy regulator. Dlatego np jakie napięcie powinno być na kostce do niego?
Regulator jak reszta zaworów zasilana napięciem +12V i sterowana za pomocą masy (PWM).
Masz jakiś tester czy tylko same chęci do naprawy?
Pomierzyłeś co dzieje sie z paliwem na obwodzie niskiego ciśnienia?

M4R71N

Początkujący
Punktów
0
Wtryski puszczaly na przelewach jeszcze przed awaria, do tego było spore spalanie. Mam tester diagnostyczny, więc tu mogę na bieżąco sprawdzać parametry itd. Pompki w Baku nie mierzylem ale jak nie dokrecilem do końca filtra to paliwo leciało ciurkiem z obudowy no i przy zalaczeniu zapłonu dobija do tych 5-6bar na kompie. Mierzylem piny regulatora względem masy i jeden ma normalnie 12v ale drugi również jakby miał napięcie bo pokazuje ok 3v...

Do góry Bottom