• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

F8Q RENAULT BRAK KOMPRESJI

eclipse10

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
Inowrocław
Witam, zakupiłem Renault Kangoo z silnikiem przegrzanym jak w opisie, został wyciągnięty silnik zdjęta głowica ponieważ nie było kompresji, była na poziomie 15 atmosfer silnik miał duże przedmuchy, z racji tego że nie mogłem dostać całego słupka od 1.9d bez turbo zakupiłem słupek od 1.9d turbo i zmieniłem głowicę, głowica została założona ta od starego silnika, nowa uszczelka planowanie itd. Silnik po tym zabiegu nadal nie ma kompresji, wychodzi 20 atmosfer na każdym cylindrze, uprzedzajac próbowałem odpalić na plaka, normalnie z pompy wtryskowej brak rezultatów, kąt wtrysku ustawiony książkowo 0.8mm przed GMP. Rorząd również dobrze ustawiony. Elektrozawór na pompie otwiera się, paliwo pompa podaje na wtryskiwacze, wtryskiwacze nie leją. JEST ODPOWIETRZONY. Zawory w głowicy nie są podparte, głowica sprawdzona na szczelność, podocierane zawory.

Co może być przyczyną że ten silnik ma nadal za małą kompresję ? Czy to ma coś wspólnego że tamten słupek stał jakiś czas i były suche tuleje cylindrów a przed założeniem głowicy nie dałem mu oleju na tuleje ?

Myślałem czy ten silnik nie ma jakiegoś odprężnika ale nie.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Myślę, że to co kupiłeś jest problemem. Mąż możliwość nalania nafty na tłoki. Najlepiej ustaw je w jednej linii i zalej taką samą ilością nafty

eclipse10

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
Inowrocław
Myślę, że to co kupiłeś jest problemem. Mąż możliwość nalania nafty na tłoki. Najlepiej ustaw je w jednej linii i zalej taką samą ilością nafty
Dobra i jak naleje to po jakim czasie powinna zejść
W tamtym silniku były mocne przedmuchy, tutaj nie ma żadnych ale kompresja słaba, ręce opadają na to, to są niezniczalne silniki ale co go boli to już mi się w głowie nie mieści.

Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Po godzinie powinno być tyle ile wlales +/- Ino jak masz olej w silniku to go sobie najpierw spuść bo będzie nowy potrzebny.
Mogą być zapieczone pierścienie a ta naftą je trochę rozluźni

eclipse10

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
Inowrocław
Po godzinie powinno być tyle ile wlales +/- Ino jak masz olej w silniku to go sobie najpierw spuść bo będzie nowy potrzebny.
Mogą być zapieczone pierścienie a ta naftą je trochę rozluźni
A jakbym miske zwalił i głowice i powyciągał wszystkie tłoki żeby zobaczyć do tych pierścieni czy faktycznie trzymią?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Jak najbardziej tak możesz zrobić ale czy pierścienie trzymają szczelność to tylko jak są w cylindrach. Ale rozbieraj i wysyłaj fotki. Zrobimy teleporade

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Ziomek po remocie 10km musiał targać auto na lince żeby ożyło... Ale wszystko zakończyło się pomyślnie.

Do góry Bottom