• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Punto 1.2 8v utrata mocy

czomuko

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kaliska
Witam
Mój samochód miał wymieniany silnik ponieważ pękł blok.
Po wymianie silnika został wymieniony rozrząd, pompa wody, przewody, świece, filtry, olej.
Ale niestety samochód stracił moc i zdarza się że podczas jazdy lekko szarpie.
Byłem sprawdzić i rozrząd jest ustawiony prawidłowo i nie wyświetla żadnych błędów po podłączenia komputera.

Proszę o rady

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Sprawdź ciśnienie paliwa i kompresję oraz czy wszystkie kostki prawidłowo siedzą przy wymianie silnika czasem czegoś się nie zapnie nie dopnie i wychodzą kwiatki

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Faktycznie ta wiazka moze byc powodem problemow, moze jest gdzies przycieta. Druga sprawa to tez przypadek ze autko sobie stoi 2-3 tyg na wymiane silnika i pompa moze ulec usterece. To w sumie nie powinno sie dziac ale mialem taki przypadek:) Kolega wyzej dobrze napisal ze do weryfikacji cisnienie paliwa.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
A propo pompy jesli silnik stal w calosci z osprzętem i tak montowales go to powinna byc cala a jesli wymieniany byl sam słupek a pompa zdemontowana i walnieta w kąt faktycznie mogla ulec zniszczeniu kolejna sprawa czy wogole leci paliwo z zasilania gdy krecisz silnikiem czy gdzies przewód paliwowy nie jest przyciety albo przeciety

czomuko

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kaliska
Auto stoi od poniedziałku u mechanika i nie potrafią go naprawić, sprawdzone zostały sondy lambda, rozrząd, układ zapłonowy i układ paliwowy i nic. Cały czas te same objawy: brak mocy, szarpanie i spalanie na poziomie 11 l/100km (silnik 1.2 8v) nie wiem co mam zrobić bo mechanik cały czas mówi że walczą

czomuko

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kaliska
Mechanik poinformował mnie dzisiaj że pompa paliwa jest sprawna bak został wyczyszczony tak samo jak sitko zalano go świeżym paliwem objawy bez zmiany, sprawdzili sondy i wtryski. Samochód ma takie same objawy na gazie i na paliwie. Mechanik twierdzi że jest jakiś problem z ilością podawanego paliwa.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
667
Miasto
WLKP
jezeli sa dwa systemy zasilania jak u ciebie -benzyna i gaz i objaw na obu systemach ten sam to od układu zasilania mozna sie odczepic,szukaj problemu w ustawieniach faz rozrzadu lub dolocie powietrza lub wylocie spalin.

czomuko

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kaliska
Witam
Po długiej batalii udało się namierzyć awarię a mianowicie wygięty uchwyt czujnika położenia wału, wymiana uchwytu na nowy i auto jeździ jak złoto :)

Kicek91

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Kielce
ale jaja no nie sądziłem że głupi uchwyt może narobić takiego syfu :p Ja też mam problem z dużym spalaniem w Punto II i tez 0 błędów i problemu namierzyć nie mogę

Skąd ten uchwyt wziąłeś ?? Da się to gdzies kupić i jaki koszt ??

Punktów
0
Miasto
Warszawa
W tych silnikach koło wałka rozrządu jest na klinie ale otwór pod klin w samym kole jest na tyle duży że można go przesówać na około jednego zęba, miałem taki sam problem.

Do góry Bottom