• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford focus 2 problem z ładowaniem akumulatora

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Jest z 4 osoby co chcą zarobić na tym forum i chwała im za to bo mają wiedzę itd..
Ale jak toś nie wie o co co..kto i dlaczego to niech nic nie pisze i forum było by bardziej weryfikowalne dla różnych marek aut.
Ja jak nie wiem jak komu pomóc to nie odpowiadam i nie pierniczę jak DiagBox.....
Diagbox czyli Lexia czyli problem .

Zrób skrót w punktach co sprawdzone i jakie objawy, będzie łatwiej.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Popierniczyc tez trzeba.

Dziś pół dnia spierd..lilem na sterowniku i skanerze którego ubilem. Zrobie ci auto jak mi zaprogramujesz cortexa który wlazi prawie pod paznokieć. I jeszcze nic nie wypiłem. Nie tylko ty masz biedę kolego markson hehe

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
1.Nic nie było do tej pory wymieniane.
2.Ładowanie po uruchomieniu auta 11-12V jak dodamy gazu rośnie do 14.3 i spada po puszczeniu gazu.
3.Same się automatycznie włączają szyby tył+przód i jak nie wyłączę to altek jest tak bardzo obciążony że brak ładowania czyli nawet 10V
4.Sprawdzone przewody z altka do sterownika silnika i bezpieczników w komorze silnika-sprawne 100% sprawdzane pod obciążeniem.
5.ECU jest w lewym nadkolu na dole z przodu czyli pod lampą-dojście po odkręceniu koła i nadkola.
6.Błąd w liczniku czyli instrument Cluster U1900 Can comunikation Bus Error nie do wykasowania.
7.Zaczynam podejrzewać altka że nie daje rady ale po uruchomieniu auta i potem sciągnięcie kostki z altka powoduje stałe ładowanie 13.8V
8.Świeci wtedy kontrolka ładowania bo musi ...
Ta kontrolka zaświeca się np.jak otworzę drzwi a można z manetki odczytać dlaczego się zaświeciał.
9.Licznik z pełnym FISEM
10.Po np.5-10 min.ładowanie samo powoli urośnie do 14,2 V
11.Po włączeniu jakiegoś odbiornika np.STOP spada i samo się unormuje do 14.2
12.TERAZ WYCHODZI ŻE CHYBA JEST WSZYSTKO TAK JAK MA BYĆ..czego nie wiem na 100%. Bo po krótkiej jeżdzie ładowanie jest 14.5V i lekko spada po właczeniu odbiorników i znów się normuje.TO RACZEJ OGRZEWANIE SZYB się teraz przy tych mrozach włącza samo i ono tak obciąża alta że przez to spada do 10V i potrafi unieruchomić auto wywalając przy tym kupę kontrolek na liczniku.
Ale się opisałem :)....Czekam na pomiary z sprawnych fordów.

Załączniki

• Licznik ford.jpg
    Licznik ford.jpg
    72,2 KB · Wyświetleń: 9
Ostatnia edycja:

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Napięcie spada do 10.5V po włączeniu szyb czyli alternator nic wtedy nie ładuje.Ale mi inteligentne ładowanie :)
Nie mam już forda i nie zbadam poboru po włączeniu szyb ale mam do niego dostęp na tygodniu więc zbadam.
Myślę że pobór może dochodzić do 30-40 A
No ale Diagnoza dobrze że wpadłeś na pomysł zmierzenia poboru prądu przez szyby.
A czy może wiecie czy da się wyłączyć te szyby aby same się nie włączały?..czy clip ma taką opcję?

Ostatnia edycja:

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Albo gdzieś sie zesrało po drodze od szyb albo aternatora albo cos nieoryginalnego tam siedzi. Majac juz twoj zapał do tego bym poeksperymentowal. Pytanie czy chcesz być naukowcem czy zwyklym powtarzalnym schematycznym fachura. Jak zyjesz tylko z tego to pie..ol to i wytnij mu to grzanie. A jak nie ,to rozwiążesz to.

https://motofocus.pl/informacje/nowosci/7911/elektroniczny-samochod

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Czasami launch lubi mieć takie możliwości w specjalnych funkcjach.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Można i wyciągnąć przekaźniki lub bezpieczniki ale fajnie by było zrobić to programowo.Kupiłem interfejs do forda ale China 150 zł.Może on ma.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Widzę że temat cieszy się wysoką frekwencją odwiedzin.
Czyli temat problematyczny dla chcących się dowiedzieć jak to działa i jak to diagnozować.

Do góry Bottom