• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Immobilajzer w Renault Megane 96-99

cognoste

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Bielsko - Biała
Witam wszystkich
Mam problem Renault Megane 1.6 1996 ktoś odłączył immo a chciałbym go uruchomić gdzie mogę szukać?
Pilot sprawdzony, odbiornik też za pomocą diody led i rezystora. W jaki sposób ktoś go zdezaktywował na stałe ? Kontrolka na desce ani mrygnie - nawet nie wiem na jaki kolor powinna świecić.
Pozdrawiam

cognoste

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Bielsko - Biała
Po co - w sumie to po nic, bo mam blokadę od alarmu ale lubię gdy mi wszystko działa w samochodzie tak jak to powinno być. W skrzynce bezpieczników nie znalazłem śladów ingerencji więc zostaje tylko opcja, że ktoś grzebał w ecu pod maską.

wmig

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Ostrów Mazowiecka
Po co - w sumie to po nic, bo mam blokadę od alarmu ale lubię gdy mi wszystko działa w samochodzie tak jak to powinno być. W skrzynce bezpieczników nie znalazłem śladów ingerencji więc zostaje tylko opcja, że ktoś grzebał w ecu pod maską.
Jest tak jak napisałeś.
Ktoś grzebał w ECU (modyfikacja pamięci), dodatkowo masz odcięty kabelek na drodze IMMO-ECU ;)

mateuszxasx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
jelenia góra
witam
jak odłonczyc immobilizer w renault megane 96 rok produkcji mam problem z zapalaniem
drzwi otwieram z kluczyka immobilizer niby sie rozłancza wkładam kluczyk do stacyjki przekrecam zapalaja mi sie kontrolki a przy próbie odpalenia rozrusznik nie dostaje pradu wogóle a jak juz dostanie to dostaje go zamało rzeby zakrecic kołem zamachowym prosze o pomoc co moze byc przyczyna sprawdzałem na zapasowym kluczyku (zgubił kod ) i dzieje sie to samo co na kluczyku ktory immobilizer rozbraja

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Kolego masz słaby akumulator, brak masy lub rozrusznik już swoje wykręcił. Immo zostaw w spokoju:)

figus2

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Ryki
Zapnij przewód rozruchowy masę na silnik i zobacz co się będzie działo.

mateuszxasx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
jelenia góra
akumulator ladowałem i dalej to samo rozrusznik jest nowy wymieniany razem z kołem zamachowym pomózcie

cognoste

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Bielsko - Biała
Sprawdź połączenie zasilania i masy. Polecam sprawdzić również akumulator pod względem prawidłowego funkcjonowania. Może ładowałeś ale on się nie naładował np. uszkodzona cela.

figus2

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Ryki
Łoo Jezu, czy ty jesteś mechanikiem?? NIe złość się ale pisze wyraźnie przewód rozruchowy na masę i silnik.

cognoste

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Bielsko - Biała
Masz miernik uniwersalny (woltomierz do 20 V) ? Jeśli tak to czarny kabelek przyłóż do klemy "-" na akumulatorze a czerwony do "+" poproś kogoś by zakręcił rozrusznikiem i popatrz na to co wskazuje miernik. Napisz nam 2 wartości z przed kręcenia i z w czasie kręcenia. Przepraszam ale prościej się nie da napisać.

figus2

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Ryki
A ja bym proponował to samo tylko że przewody od miernika na silnik i na plus przy rozruszniku.

cognoste

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Bielsko - Biała
Wiem co masz na myśli, ale moją propozycją sprawdzenia sprawdzimy akumulator bo może być tak że podczas próby odpalenia może drastycznie spadać napięcie co może być efektem wadliwego akumulatora.

mateuszxasx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
jelenia góra
nie mam miernika ale jak próbuje go odpalic to nawet rozrusznik nie kreci bo nie dostaje pradu gasnie mi zegarek w aucie tak jak by był drastyczny spadek napiecia kontrolki na polpicie nie gasna

Do góry Bottom