• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Immobilajzer w Renault Megane 96-99

mateuszxasx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
jelenia góra
a moze byc tak ze stacyjka nie podaje pradu na rozrusznik prosze o odpowiedz przewody sa czyszczone i sa ok akumulator tez jest ok był wczoraj ladowany cała noc i podłonczony dopiero dzisiaj rozrusznik dalej nie kreci brak pradu na rozruszniku prosze o pomoc

cognoste

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Bielsko - Biała
Najprościej - pożycz od kogoś na chwilę akumulator i podepnij do zamiast swojego i daj znać jaki rezultat a wtedy będziemy się dalej zastanawiać. Bo nie mając podstawowego miernika trudno podać Ci gotową odpowiedź.

mateuszxasx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
jelenia góra
podlaczeniu aku pod prostownik z funkcja rozruchu i przekreceniu kluczyka dalej dzieje sie to samo zero reakcji rozrusznika rozrusznik podlonczony prawidlowo

cognoste

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Bielsko - Biała
a tak na marginesie czyściłeś klemy i słupki na akumulatorze np specjalnym skrobakiem bądź papierem - bo może na klemie prąd "ucieka". Ostatnie co pozostanie to wyjąć rozrusznik i sprawdzić go na stole :)

cognoste

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Bielsko - Biała
Do rozrusznika przychodzą przewody: gruby czerwony "+" z akumulatora, masa czyli "-" po obudowie z silnika, i cienki przewodzik chyba tez czerwony to jest wzbudzenie rozrusznika sygnał ze stacyjki - spróbuj podać "+" na ten cienki kabelek i zobaczymy czy będzie kręcił "+" weź z klemy albo z grubego czerwonego na rozruszniku, możesz to również zrobić śrubokrętem tu jest dowolność. Daj znać jakie rezultaty to podam następne możliwe kroki

figus2

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Ryki
Powiem tak, niech ktoś to zakończy bo robi się conajmniej śmiesznie. Już dawno byś mial to autko sprawne gdyby pojechało do mechanika a on miałby parę złotych na ZUS.

cognoste

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Bielsko - Biała
Masz racje... Jak pracowałem na warsztacie to wybudowa, zabudowa rozrusznika w osobówce 30 zł sprawdzenie rozrusznika na stole 10 zł za tyle to nawet dobrej flaszki nie kupi a diagnozę miałby po 20 minutach. Również uważam aby zamknąć temat. Choć ciekaw jestem co było przyczyną.

gosiek0012

Nowy
Punktów
0
Witam mam problem z Renault Megane Scenic 97r. Wczoraj wiadając do auta nie mogłam go odpalić, ponieważ nie wyłączył się immo. (drzwi otworzyłam kluczykiem) myślałam, że to wina baterii, więc zostały one wymienoine, nie pomogło (dodam, że wtedy przy naciskanu świeciła się normalnie czerwona dioda). Poszłam do elektromechanika, który cośtam w kluczyku zlutował i działał... do dzisiaj !!! Dzisiaj miałam podobna sytuację tylko teraz nie zawsze zapala się ta czerwona dioda i czasem działa czasem nie... Czy pomoże mi ktoś w czym może być problem i jak go rozwiązać ???

figus2

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Ryki
MOże trzeba podjechać jeszcze raz i poprawić te luty

myshaaa

Nowy
Punktów
0
Witam, proszę o pomoc. Wczoraj padła bateria w pilocie, telefonicznie uzyskałam kod dostępu, auto odblokowałam, dziś zmieniono mi baterię ale kluczyk się rozkodował. Nie mogę go ponownie zakodować. Próbowałam według instrukcji z serwisu. Dalej nic. Ktoś napisał, że są tylko 3 próby - czy to znaczy , że teraz zakodowanie jest niemożliwe? Co mogę zrobic?

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Problem masz z odpaleniem czy z otwieraniem centralnego zamka i co to za auto bo nie zakładałaś nowego tematu. Jak nie idzie według procedury serwisowej to pod clipa i trzeba synchronizować.

myshaaa

Nowy
Punktów
0
Auto Renault Megan Scenic rocznik 97, problem jest z centralnym zamkiem. Teraz musze za każdym razem podawać kod przy użyciu przycisku centralnego zamka żeby odblokować immo... i odpalić auto. Z zapłonem nie ma problemu ;) Jak rozumiem trzeba na nowo zsynchronizować kluczyć do centralnego zamka, tylko jak?

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
W tym sterowniku idzie ominąć immo, a w bsi pewnie padły przekaźniki od CZ.

Punktów
0
Miasto
Przemyśl
Auto Renault Megan Scenic rocznik 97, problem jest z centralnym zamkiem. Teraz musze za każdym razem podawać kod przy użyciu przycisku centralnego zamka żeby odblokować immo... i odpalić auto. Z zapłonem nie ma problemu ;) Jak rozumiem trzeba na nowo zsynchronizować kluczyć do centralnego zamka, tylko jak?

Witam
Pamiętajmy google nie gryzą...........

Wpisałem w Google i pierwszy post jaki mi wyskoczył .

1. zamknac dobrym pilotem samochod, bedac w srodku auta
To akurat chyba mozesz pominac bo u Ciebie juz miga..

2. wlaczyc stacyjke, dioda w przelaczniku centralnego zamka powinna
szybko mrugac
3. przycisnac przycisk centralnego zamka i trzymac az mrugnie tyle
razy ile wynosi pierwsza cyfra
4. puscic przycisk
5. postepowac tak samo dla nastepnych cyfr
6. po wprowadzeniu ostatniej dioda powinna zapalic sie na dluzej i
zgasnac.
7. wylaczyc stacyjke
8. nacisnac na przycisk centralnego zamka, zamki powinny zamknac sie i
otworzyc, dekoder jest przygotowany do wprowadzenia kodu pilotow.
9. nacisnac dwa razy pierwszym pilotem zamki powinny sie otworzyc i
zamknac
10. nacisnac dwa razy drugim pilotem zamki powinny otworzyc sie i
zamknac.

Jezeli synchronizacja nie powiedzie sie z ktoryms z pilotow tzn ze
jest on zly. Kod mozesz probowac wprowadzac 3 razy, potem dekoder sie
zablokuje.
_

1.Po wprowadzeniu kodu wylaczyc stacyjke wyjac kluczyk nacisnac na
przycisk centralnego zamka, zamki powinny sie otworzyc i zamknac,
nacisnac 2x na 1-go plipa, zamki powinny sie zamknac i otworzyc,
nacisnac 2x na 2go plipa, zamki powinny sie zamknac i otworzyc i
wsio.. czas miedzy nacisnieciem 1 i 2 pilota nie dluzszy niz 3
sekundy!
Jak sie nie uda to sprobowac powtorzyc operacje...
WOgole to sprawdz czy nie nalecialo wody przez antene... do odbiornika.
pzdr........

Karolinka

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubaszowa, Tarnów,Olesno
Witam wszystkich :) mam takie pytanie odnośnie immobilajzera, ile i gdzie można go ściągnąć czy usunąć , i czy będzie to pózniej miało jakiś wpływ na pracę samochodu mam renault megane scenic 98r

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Karolinka, Twoja "renówka" to benzynka czy diesel?
Gdzie można tego dokonać? W połowie warsztatów i na pewno u jakiegoś elektromechanika/ elektronika samochodowego.
Skąd dokładnie jesteś, to spróbujemy Cię o kogoś z forum wysłać.
Wpływu na pracę silnika prawidłowo wykonane wykasowanie immobilizera mieć nie będzie, a usuwasz problem raz na zawsze :)
Cena może być różna w zależności od regionu i fachowca. Zazwyczaj około 300- 400 zł.

Karolinka

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubaszowa, Tarnów,Olesno
Renatka to benzyna + gaz, :) uuuuu cena ładna ale skoro mówisz ż później spokój tylko żeby to był ktoś kto zna się na rzeczy i nie spieprzył sprawy. Jestem z okolic Dąbrowy Tarnowskiej (Małopolska) Jak masz kogoś to podaj namiary będę wdzięczna ;)

Do góry Bottom