• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

insignia cdti - problem

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
zawory były tylko ssące wymieniane, jutro będę miał inne popychacze z innej firmy, jak to nie pomoże to głowica wyjezdza:)

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Dokładnie, zobacz pierw te klapy w kolektorzy ssącym, jak się rozwaliły to potrafiły strasznie grzechotać.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
temat rozwiązany. Nowe popychacze z dzwigienkami z opla to koszt dla klienta ~3000zł więc za jego pozwoleniem spróbowałem założyć stare popychacze , już przy próbie uruchomienia zupełnie inaczej "kręci" silnik, chwilę pokręcił żeby odpowietrzyć wtryski i super.
wszystko działa poprawnie.
dziwna sprawa bo te fabryczne popychacze pomimo że napełnione olejem to jednak można delikatnie je ugiąć, a te nowe ina są nie do ruszenia ręcznie... nie wiem czy wynika to z racji przepracowania swoich roboczogodzin czy zbieg okoliczność.
tak czy inaczej silnik działa bez zarzutu.
dodam że gdzie nie dzwoniłem to każdy z opla miał tylko numer fabryczny ale nikt nie przytoczył numeru jakiegoś zamiennika...
pozdrawiam

rostex

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Płońsk
Popychacz GM ma numer 55569933, bez problemu mozna znaleźć zamiennik, np ruville 265809.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
ja znam numer gm bo podali mi go również w aso opel a zamiennik wychodzi do tego
fol 192 lub ina 420 0013 10
tylko że nigdzie nie mogę tego kupić i większość hurtowni poleca 420 0181 10...
podobno zamiennie ale jednak stukały... założyłem to co było "stare" w aucie i cisza:)
więc pomimo zamiennośći numerów ori jest inny niż ina 420 0181 10

ten numer według ic nie jest zamienny ... , zreszta go niema

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
aso mówi tak:
ori do 2,0 cdti to : 6 40 049
zamiennik fol 192 /420 0013 10

1,9cdti : 420 0181 10 / fol187

może to faktycznie zamienne w każdą stronę a mi się trafiły po prostu jakieś felerne popychacze ale założyłem stare i jest cisza... te spróbuję reklamować a jak się nie uda to postaram się o jakiś papierek z aso co do 2,0cdti ma być założone i powołam się o błąd w katalogu...

rostex

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Płońsk
aso mówi tak:
ori do 2,0 cdti to : 6 40 049
zamiennik fol 192 /420 0013 10

1,9cdti : 420 0181 10 / fol187

może to faktycznie zamienne w każdą stronę a mi się trafiły po prostu jakieś felerne popychacze ale założyłem stare i jest cisza... te spróbuję reklamować a jak się nie uda to postaram się o jakiś papierek z aso co do 2,0cdti ma być założone i powołam się o błąd w katalogu...

Nie wiem skąd masz informację, że oryginalny popychacz od 2.0 CDTI ma zamiennik 420 0013 10, gdyż ten numer wskazuje na popychacz do starych Opli z silnikami benzynowymi i wg. katalogu Opla nie są zamienne.

Punktów
0
Miasto
Stuttgart
Witam.. Nie wiem, czy moj post znajdzie sie we wlasciwym miejscu. Jestem tu nowy i jeszcze nie znam dobrze obyczajow tu panujacych..
Chcialbym opisac moj dosc nietypowy problem rowniez majacy zwiazek z popychaczami w silniku 2.0cdti. Mam nadzieje, ze ktos spotkal sie juz z podobnym przypadkiem i bedzie w stanie mi cos doradzic, gdyz pomysly powoli sie koncza. Cierpliwosc tez. Ale do rzeczy:
Pacjent to Astra EcoFlex, rok produkcji 2012, silnik A20DTH, 165 koni. Silnik mial typowa usterke jaka jest zerwanie paska rozrzadu po zatarciu pompy wody. Po wymianie dzwigienek i szklanek hydraulicznych wystepuje problem braku kompresji po napompowaniu sie olejem tych ostatnich.
Moze uprzedze kilka standardowych pytan, zanim zostana zadane niepotrzebnie: Pasek oczywiscie ustawiony odpowiednio. Glowica zostala zdjeta, zawory sprawdzone. Nie sa pogiete i szczelne. Swiadczy z reszta o tym fakt, ze w akcie desperacji wykonana zostala proba uruchomienia silnika bez oleju. Oczywiscie na 3 sekundy. Po recznym wycisnieciu oleju ze szklanek i zlozeniu calosci silnik zapalil "od strzala" bez uzycia plaka. Po nalaniu oleju i czasie potrzebnym do napompowania sie popychaczy, natychmiast traci kompresje i gasnie. Olej originalny GM 5W30. Cisnienie oleju w glowicy na rozruszniku ok 2 bary, co wydaje mi sie dosc wysoka wartoscia przy tych obrotach, dlatego podejrzewam m. in. zaciety zaworek regulacyjny na pompie. Jednak moge sie mylic. Pompa oczywiscie bez elektrycznego zaworka regulacyjnego (wystepuje on tylko w Insigni).
Nasuwa mi sie kilka pytan, choc nie wiem czy ide wlasciwym tropem:
Czy mozliwe jest, ze pompa podaje zbyt duze cisnienie oleju i szklanki nie nadazaja sie oprozniac..
Czy po spuszczeniu oleju z silnika i kreceniu rozrusznikiem nie powinny sie w takim razie samoczynnie oproznic i silnik nie powinien zlapac kompresji?
Czy mozliwe jest zatkanie ktoregos kanalu olejowego, przez co szklanki nie potrafia sie oproznic? Nie wiem ktoredy odplywa z nim olej ale wydaje mi sie, ze za nimi nie jest to juz uklad zamkniety i olej opuszcza je swobodnie splywajac z powrotem do miski..
W akcie desperacji zalalem silnik dieslem i krecilem rozrusznikiem w celu przeplukania z ewentualnych nagarow a takze rozzedzenia oleju w szklankach podejrzewajac jego za wysoka gestosc..
Pytanie czy nowe popychacze moga byc na tyle wadliwe, zeby wystepowal wyzej wymieniony problem. Wydaje mi sie, ze raczej to niemozliwe, zeby wade mialy wszystkie 16. Szklanki pochodza od FEBI. Z tego, co sie orientowalem, wedlug katalogu montowane byly popyczacze tylko jednego typu i stosowane one byly bez zmian jeszcze w silniku 1,9. W takim razie nie moglem zamowic niewlasciwych..
Nie wiem czy czegos nie ominalem, w razie czego prosze pytac. Bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie produktywne sugestie i pomysly, gdyz walcze w tym silnikiem od jakiegos czasu i niewiele mam juz pomyslow wlasnych na rozwiazanie tego problemu. Dodam tylko, ze mialem okazje naprawic juz kilka podobnych usterek w silnikach 1,9cdti i wiem na czym to polega. Nigdy jednak nie dochodzilo do takich, czy jakichkolwiek innych problemow..
Z gory dziekuje za ewentualna chec pomocy.. Pozdrawiam

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A mnie urzekła teoria na temat napełniania się i przepływu oleju przez szklanki...:eek:
Jestem pod ogromnym wrażeniem... comment_vrJ8dYAmG2xAajsd3Db8eYzLhXLgmw7c.gif :D

Do góry Bottom