• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki kompresor wybrać - wymiana opon

Rasoir

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kasina Wielka
Witam, otwieram wymianę opon. Zastanawiam się jaki wybrać kompresor do 3000zł, tak aby spełnił moje oczekiwania. Na allegro jest pełno kompresorów, w 90% chińczyki, co inny to inne parametry choć składane na tych samych podzespołach co zresztą widać na zdjęciach, nie wiem już sam co wybrać. Celuje raczej w duży kompresor 200 litrów lub więcej, ale co mi z dużego zbiornika jak pompa nie będzie nadążać?

Znalazłem za 2850zł kompresor Virgo, 3 tłoki, silnik 7,5kW, zbiornik 200l. Rzekoma wydajność to 1150l/min choć mniemam, że jest pewnie o połowę mniejsza, czy to dobry wybór? Czy raczej celować w coś innego? Widzę, że większość kompresorów ma dwutłokowe pompy, ten jest nieco innej budowy bo pompa jest w zabudowie podwójnie widlastej.

Sam już nie wiem :) Doradźcie coś, bo na śrubę mnie na razie nie stać, budżet nie może być powiększony, a chciałbym dostać coś co będzie pompować i nie będzie musiało cały czas działać żeby nadążyć z powietrzem.

Widzę, że większość parametrów jest mocno zawyżona w opisach aukcji dlatego też pytam czy ktoś ma jakieś doświadczenia :)

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
zapytaj w INTERCARSIE o kompresor EVERT to robi dla nich AIPRESS i jest włoski

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
warto albo waltera mają grube zbiorniki też dobra firma albo zadzwoń do aipressu

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
My mamy sprężarkę Kupczyka - duży model, nie pamiętam symbolu i spisuje się świetnie od paru lat. używamy powietrza ze średnią częstotliwością. Ale jeżeli potrzebujesz sprzętu o większej wydajności to faktycznie może coś z modeli polecanych przez moich przedmówców. Mam takie pytanie,a nie chcę zakładać nowego tematu. Chcę kupić taki pistolecik, co możecie o nim powiedzieć, tak ogólnie? http://skleptechniczny.pl/profesjonalny-pistolet-do-pompowania-kol-technic-p3370.html Mamy poważniejszy pistolet do pompowania, ale chcę kupić ten, żeby był w zapasie, bo wiadomo takie pistolety krótkie żywoty mają często.

Rasoir

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kasina Wielka
Z tego co się orientowałem to chyba narzędzia są poza moim zasięgiem. Więc chyba zostanę przy tym kompresorze, a jak interes pójdzie i ten by się nie sprawdził to zainwestuję w jakąś lepszą sprężarkę. Bo na razie nawet 200zł więcej to już za dużo dla mnie.

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
Jestem właśnie po zakupie sprężarki na wulkanizację, co prawda nieco większej zbiornik 500l - wydajność na wydechu ( realna ) ok 930-960 l ( większość sprzedawców na Alledrogo podaje wydajność na ssaniu co się ma średnio do użytkowania ) wybrałem markę Gudepol - rodzima produkcja na pompach Abbac : żeliwnych - nie alu, zbiornik obustronnie cynkowany, i kompresor w wersji "HD" czyli wolnoobrotowy - może dłuższy czas pracować bez fazy postoju od wysokoobrotowych. Sprawdź powyższe parametry przed wyborem, sam myślałem najpierw o walterze
hd 1200/500-7,5 , ale z tego co się udało mi dowiedzieć to obecnie składają je na Ukrainie, dużo podzespołów jest podobno made in ch. i serwis też zbiera nie najlepsze opinie. Jak będziesz zainteresowany to napisz na priv podam namiar na firmę u której kupiłem ( taniej niż bezpośrednio w Gudepolu ) - na pewno dobiorą Ci coś pod Twoje potrzeby , ale przede wszystkim będzie to sprawdzony sprzęt .

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
ja mam gudepola 200l ale zbiorniki mają cieńsze niż walter bo mam taką starą sprężarke i już zbiornik wysiada i udało mi się kupić zbiornik waltera jest dwa razy grubszy od gudepola nawet jak stukniesz w niego ti czuć rużnice i te pompy gudepola to nie do końca taka wydajność na tej starej niby ta sama wydajność a pompa dużo większa i po wskazówce widać że szybciej skacze dlatego przełoże pomppe z silnikiem do zbiornika waltera i pochodzi jeszcze pare lat dodam że stara sprężarka była maroska z łodzi firmy FINI bo teraz to mają jakiegoś ADLER podejrzewam że to samo co gudepol AIPRESS jeszcze mi się podobały też solidne to samo jest z EVERT w intercarsie bo to dla nich robi AIPRESS

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
na Everta IC mnie namawiał , ale po przebojach kolegi z monterką chyba długo nic nie kupię z logo Everta, wydajność mojego Gudepola jest ok - porównywałem z 500 l OMA , i OMA pompuje mi 500l w ok 7,5 min, natomiast Gudepol dał radę 500l w 4,45 więc wydajność przynajmniej tej mojej sprężarki ( v-ka ) jest ok. ( fakt że OMA ma silnik 5,5kW a Gudepol 7,5 kW - ale przy zakresie pompowania 8-10 atm czyli zakresie roboczym jest dużo wydajniejszy OMA jakby ma problem z "przebiciem" ciśnienia , a wolnoobrotowy Gudepol nie ma z tym problemu) dlatego jestem bardzo zadowolony z wyboru wolnoobrotowej sprężarki - u mnie na stałe pracują równolegle oba kompresory + do tego zbiornik wyrównawczy na 400 l -łącznie zbiorniki 1400,l , mam dość duży pobór i myślę że Gudepol jest ekonomiczniejszy jeśli chodzi o energię el.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
gudepol to włoska machina tak że nie jest to złe tylko chodzi mi o ten zbiornik ma cięszy od walkera i podeiżewam że wcześniej szlag go trafi pompy mają wszystkie podobne

Rasoir

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kasina Wielka
Dzięki za kolejne wypowiedzi. A co co chodzi właściwie z tym zbiornikiem, że jest grubszy? Czyli te cieńsze po jakimś czasie się rozszczelniają czy co?

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
chodzi o to że w zbiorniku zbiera się woda i ona robi rdze która zrobi z biegiem lat dziurke w zbiorniku miałem tę starą 15 lat i dziurka jak szpileczka wywala powietrze pod ciśnieniem trzeba by kupować sprężarki śrubowe z osuszaczami i wtedy by to było załatwione bo powietrze suche bez wilgoci ale koszt takiej to jakieś 20 000zł

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
no tak bo ty kupiłeś ten droższy podwujny ocynk to inne są pompy są bardzo drogie nie wiem czy nie wolał bym dołożyć i kupić śrubowy w aipressie 200l z osuszaczem był za 16 00tyś i dużo cichszy

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
tak proponowali mi śrubę , ale wszyscy znajomi którzy mieli śruby na wulkanizacji wrócili do tłoków, śruba jest wydajna jak pracuje cały czas, a przy wulkanizacjach szybko się wykańczają

krzysztofjarzyna

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wenecja
Ja od siebie mogę polecić sprężarki firmy Airpol, Maktek i Kaeser, korzystałem z nich niejednokrotnie i się jak najbardziej sprawdzały. W kwestii wyboru sprężarki bądź kompresora polecam ten artykuł, osobiście nie polecam kierowania się ceną urządzenia - najtańsze urządzenia potrafią sprawiać problemy.

Marcinellino

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Kraków
Ja spotkałem się zarówno z Airpolem jak i Evertem i oba mogę polecić z naciskiem na pierwszego producenta, a na zakupie nie ma co oszczędzać nawet tych paru złotych bo to inwestycja zwrotna w przyszłość

Kustosz

Nowy
Punktów
0
Miasto
Smardzew
Witam! A jakie w ogóle są potrzebne parametry (minimalne/optymalne) kompresora z przeznaczeniem do zakładu wulkanizacyjnego?

Do góry Bottom