• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kontrolka ciśnienia oleju Audi A4 1.8

catt

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wieruszów
Witam Kolegów
Z racji że wyczerpały mi się pomysły, zwracam się o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.
Opiszę problem od początku, żeby przedstawić w miarę przejrzyście sytuację i uniknąć zbędnych pytań.
Pacjent to Audi A4 B5 1.8 t silnik ANB, skrzynia automat, przebieg 200 tyś.
Autko zakupione w Niemczech ze zdjętą głowica, rzekomo z powodu uszczelki.
Audi sprowadziłem dla znajomego i nie dopuszczam żadnej fuszerki.
Faktycznie: zatarty i pęknięty wałek wydechowy na drugiej podporze, pogięte zawory itd.
Nadmienię że tak zabrudzonej części silnika jeszcze nie spotkałem.
Głowica została zregenerowana, zawory, popychacze, planowanie itd.
Po złożeniu i odpaleniu silnika została zrobiona płukanka i wymiana oleju na Motul 5/30
Niestety pojawił się problem z komunikatem na wyświetlaczu FIX o ciśnieniu oleju.
Alert ten występował tylko na ciepłym silniku przy przekraczaniu ok. 1500 obrotów.
Został zmieniony czujnik ciśnienia oleju, lecz komunikat dalej występował. Z uwagi że nie miałem możliwości zmierzenia faktycznego ciśnienia i mając świadomość jak wygłądała głowica pod względem ilości nagaru zdecydowałem się na zdjęcie miski.
Podejrzewałem uszkodzenie pompy oleju lub zaklejony smog. Po oględzinach stwierdziłem że sama pompa wygląda ok. natomiast smog zaklejony w 50 %.
Z racji że autko ma być zrobione jak dla siebie została wymieniona pompa oleju z nadzieją że problem został rozwiązany.
Po odpaleniu autka i rozgrzaniu zostało zmierzone ciśnienie oleju:
obroty: 800 1,2 b
2000 3,0 b
3000 4,5 b
4000 6,4 b
Byłem pewny że problem został rozwiązany.
Niestety: po podłaczeniu czujnika na rozgrzanym silniku i przekroczenie 1500 obrotów sygnał czerwonej konewki o ciśnieniu oleju nadal występuje.
Przypuszczam że powodem takiego objawu może być czujnik wysokiego ciśnienia oleju, ale nie wiem czy w tym silniku występuje i gdzie jest.
Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.
POZDRAWIAM

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
To z przytarciem daruj sobie, co do dwu czujników wystarczy info optyczny. Resztę nadzoruje ster. Dwadzieścia pięć lat temu rozebrałem, wyczyściłem wypłukałem, wydmuchałem i złożyłem silnik sierry. Autohaus Forda wymienił olej i było masło. Po mojej robocie i tak od czasu do czasu, kiedy chciała, kontrolka oleju błyskała. To tak jako ciekawostka.

catt

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wieruszów
Jestem osobą która musi zrozumieć problem a nie sugerować się wyłącznie tym co inni napiszą.
Nie rozumiałem dlaczego winna może być uszczelka jeżeli smarowanie głowicy jest ok . a za właściwe wysokie ciśnienie oleju odpowiada zawór w pompie oleju (którą zmieniłem ponieważ przypuszczałem że zawór się przycina)
Przytarty dół silnika nie powinien zwiększać ciśnienia a raczej dawać zbyt niskie ciśnienie na wolnych obrotach.
Jeżeli jest jeden czujnik który działa na zasadzie zwarty-rozwarty to skąd sterownik odczytuje wartość wysokiego ciśnienia jeżeli faktycznie problem leży w zbyt wysokim cisnieniu.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Dobra, ok napisałem o przytarciu bo gosć jezdził bez oleju paskiem tak długo aż zapaliła sie magiczna kontrolka i piszczek który nękaał go nawet po wymianie pompy .

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Jestem osobą która musi zrozumieć problem a nie sugerować się wyłącznie tym co inni napiszą.
Nie rozumiałem dlaczego winna może być uszczelka jeżeli smarowanie głowicy jest ok . a za właściwe wysokie ciśnienie oleju odpowiada zawór w pompie oleju (którą zmieniłem ponieważ przypuszczałem że zawór się przycina)
Przytarty dół silnika nie powinien zwiększać ciśnienia a raczej dawać zbyt niskie ciśnienie na wolnych obrotach.
Jeżeli jest jeden czujnik który działa na zasadzie zwarty-rozwarty to skąd sterownik odczytuje wartość wysokiego ciśnienia jeżeli faktycznie problem leży w zbyt wysokim cisnieniu.
Masz w misce pływak stanu?

catt

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wieruszów
Nie dosłownie pływak, np. Vitto takim czujnikiem miarkuje ciśnienie oleju.
W instrukcji obsługi jest napisane że poziom oleju można sprawdzić wyłącznie na bagnecie a kontrolka czerwona związana jest wyłącznie z niskim ciśnieniu oleju. Po odpięciu tego czujnika krzyczy komunikat o temp oleju na pomarańczowo.
Chyba dla świętego spokoju wymienię ten sensor, a jak nie pomoże to pozostaje tylko wyświetlacz FIX.

catt

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wieruszów
Może problem leży w napinaczu łańcucha rozrządu? Nie grzechocze łańcuch?
Ciśnienie jest ok. to co ma mieś z tym wspólnego napinacz. Zresztą łańcuszek spinający z napinaczem wałków jest nowy.
Nie ma w nim czsami czujnika cisnienia adr po liftowy miał tu nie jestem pewny.
Nie wiem. Obejrzałem silnik z każdej strony i takiego nie widzę.

Do góry Bottom