• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna 2ph2 2.0 16V -trzęsie silnikiem

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Nie zrozumiales mnie za bardzo. W sumie nieistotne. Blokady o ktorych piszesz nie sa przeznaczone do ustawiania kol a do ich zablokowania celem odkrecenia/dokrecenia po ustawieniu.
camshaft setting tool - blokada na wałki z tyłu, settings czyli ustawiajaca. Mot. 1496
cams-haft pulley immobilising tool - ta blokada ktora unieruchamiasz kola celem odkrecenia-dokrecenia. Mot. 1509
top Dead Centre pin - blokada ustawiajaca wal w gmp na 1szym cylindrze. Mot. 1054
immobilise the engine flywheel using tool - blokada unieruchamiajaca wał celem odkrecenia kola pasowego. Mot. 582-01
Ostatnia mozna zastapic jak sam renault napisal "or a large screwdriver":D

Takze nieposiadanie tej blokady nie jest informacja ze kolo zostalo ze ustawione. Tyle celem wyjasnienia.
Skoro jednak drgania byly przed wymiana to widocznie to nie to jest ivch podowdem.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
nie musisz mi pisać jak to się robi bo i jak blokuje bo już pare takich renówek robiliśmy także wiem co piszę ...

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
bartek nie napinaj sie, napisalem tylko ze Twoja blokada nie sluzy ustawianiu kola w jakiejs okreslonej pozycji.

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Tak na chlopski rozum. Walki musza byc zblokowane idywidualnie, wariator oraz kolko na wydechu musi byc zblokowany indywidualnie i wal korbowy musi byc zblokowany indywidualnie. Jezeli te warunki nie beda spelnione nie ma szans na sukces. Czesto ludzie popelniaja blad i blokuja walki oraz wal korbowy. Jest to strzelanie na slepo jako ze wariator moze byc w pozycji wyprzedzania lub opuzniania. Napewno uklad nie przyjazny do ustawiania.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
W serwisowce dokladnie napisane jaka zrobic. Do dokrecania i dokrecania kol stosuje sie takiego tesama jak wyzej z linku. Pasek napina sie tylko i wyłącznie na blokadach wału i z tyłu na wałkach, po napieciu paska montuje sie przyrzad blokujacy koła i wał i dokreca sie momentem. W serwisowce jest nawet info zeby zrobic markery na kolnierzu glowicy i kolach rozrzadu dla pewnosci ze kola nie przesunely sie podczas dokrecania. Chociaz tego nie jestem pewien bo pobieznie to przegladalem.

Wracajac do tematu, mysle ze myk z rozrzadem nie ma nic wspolnego z drganiami. Szukałbym przyczyny gdzies indziej, np nieszczelnosci w dolocie.

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
WITOJCIE HEJ a może te wypadanie zapłonu tu miał być filmik to inna bajka zapomnieli panowie o poduchach silnika bodaj że z tłumikiem olejowym zużyte dają efekt traktorka na wolnych zalecam kontrole;)

razmoos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bradford
No tak tylko ze filmik to nie wiem czy da radę zrobić bo patrząc na silnik to wydawaloby sie ze pracuje normalnie. Dopiero jak wsiadzie sie do auta to czuć drgania z fotela. Cos jakby wibro- masaż :-D

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
no i tutaj kłaniają się poduchy silnika jeżeli masz kase na inwestycję wywal wszystkie jak nie to dobrze je sprawć stawiam na boczne

razmoos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bradford
Witam wszystkich.
Co prawda temat trochę przestarzały ale postanowiłem go odświeżyć.
Problem dotyczy drgań silnika powodowanych cyklicznym wypadaniem zapłonów tylko przy dobrze rozgrzanym silniku czemu towarzyszy migający check engine, serwis i check emission. Gdy przytrzymam obroty powyżej 1800obr/min błędy gasną i silnik pracuje równo.
Postarałem się uzyskać odczyty z oscyloskopu na poszczególnych cylindrach.
Jedyne co zauważyłem to na 1 i 2 cylindrze są spadki napięcia.
Próbowałem wstawić pliki z zapisanych sesji z oscyloskopu ale wyświetla się błąd i nie mogę załadować do mojego tematu.
Mogę podesłać pliki na maila jeżeli ktoś potrafi rozszyfrować te odczyty.
Chociaż obawiam się że to może być wypalona uszczelka pod głowicą miedzy cylindrami 1 i 2.

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
no więc manometr w ręke i jazda ale spadki napięcia do uszczelki nie pasują sprawdzić instalację podmienić cewki miejscami i dać znać o efektach

razmoos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bradford
No niestety nie. Dalej walczę aczkolwiek brak mi już pomysłów. Zastanawiam się czy jest sens zrywać głowice - bo jak zdejmę to albo się rozczaruje i nic nie znajdę albo rzeczywiście będzie przedmuch. Ostatnio też zauważyłem że silniczek pałaszuje olej przy wyższych prędkościach np po autostradzie. A przecież ma najechane dopiero 58 tys. mil.

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
ja mam 2.0turbo też mam jakby wypadanie zapłonów na postoju (na benie leciutkie a na gazie dość mocne), ciśnienie bardzo dobre ,świece i cewki nowe czasem jakby szwankuje sonda diagnostyczna , mam peknięty korektor wydechowy i musze jeszcze wiele rzeczy posprawdzac
myśle jeszcze nad dwumaso i poduchami kolega wcześniej o tym wspomiał.
głowicy nie zwalaj bo to raczej nie to.

razmoos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bradford
Poduchy odpadają sprawdzałem, u mnie dwumasy nie ma - zwykłe koło zamachowe, jednostka benzynowa bez doladowania

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
a zobacz w jakim stanie jest przewód od czujnika położenia wału i wałka mają tendencje do złuszczania i zwarć rozedrzyj otuliny kawałek to morze być to:p

maciejur

Nowy
Punktów
0
Witam,
Mam te same objawy co razmoos z tą różnicą, że dodatkowo mechanik wymienił mi jeszcze dwie sondy i też oczywiście nic nie pomogło... Będe wdzięczny za jakieś informację bo kończy się cierpliwość i pieniążki na te auto...

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Nie wiem jak u Ciebie ale ja mam bardzo złe doświadczenia z cewkami beru do renówek, nigdy ich nie zakładam. Zazwyczaj Denso. Bardzo istotny właściwy dobór świec wg nabitego kodu silnika na bloku. Z opisu przychodzi mi na myśl jeszcze lejący wtrysk ale ...?

szercu

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Oświęcim
Dla pewności czy to nie przedmuch miedzy cylindrami lub uszczelka w innym miejscu zrób próbę ciśnieniową .
wtłocz ciśnienie powietrza w otwory po świecach i osłuchuj silnik. kolektor ssący i wydechowy )

Oczywiście musisz to robić na danym cylindrze w suwie sprężania tak aby oba zawory były zamknięte.

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
sondy to bardzo łatwo wyeliminować wystarczy odłączyć obie zresztą mozna je dokłądnie obejrzeć jak pracują , ja podmieniałem cewki i to komplety różne ze sprawnego silnika żadnych zmian odłączyłem lpg by doprowadzić do perfekt prace na benzynie dopiero wezmę się za lpg .

brzana

Nowy
Punktów
0
Miasto
Leżajsk
Odświeżam temat mam identyczną przypadłość z Reno Laguna II 2006 rok produkcji 2.0 16v benzyna przebieg tylko 92 tyś. km , na wolnych obrotach siedząc na fotelu kierowcy są wyraznie wyczuwalne wibracje , szarpnięcia ? ( dokładnie nie równa praca silnika ) po dodaniu lekko gazu jest w porządku , świece są nowe dedykowane do tego silnika MOTRIO Made in France.
Czy to zbieg okoliczności czy wada tych silników - osprzętu lub oprogramowania ?
Pozdrawiam.

Do góry Bottom