• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna 2ph2 2.0 16V -trzęsie silnikiem

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Wymien cewki, sprawdz czy nie ma wypadania zaplonow. I stan poduszki silnikia przy rozrzadzie.

brzana

Nowy
Punktów
0
Miasto
Leżajsk
Rozrząd absolutnie wykluczam ponieważ jeszcze nigdy nie był wymieniany ( jest orginalny od nowości ) przebieg 92tyś km. a wymiana przy 120 tyś km. lub 6 lat.

Też myślę o cewkach tylko pytanie która ma niedomaganie na wolnych obrotach , bo delikatnie do 1000 obrotów dodaje gazu i drgania , szarpnięcia ustają .
W pierwszym poście kolega pisze że ma te same objawy i wymienił : cewki , świece . rozrząd - koło zmiennych faz rozrządu itd. ma ten sam rocznik wozu 2006 i identyczny silnik 2.0 16v i dalej nic te same objawy ?

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
cewki i świece to podstawa w benzynie , może nieszczelność w kolektorze , a tak w ogóle to sporo latek już jeżdzi na tym rozrządzie ,
u mnie tak jak pisałem był żle ustawiony rozrząd

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
no morze pan Zdzisio fachura od 45tego w branży

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
Miałem auto z takim silnikiem... i ten problem też był, czyli nierówna praca na jałowym.
Próbowałem wszystkich, zabiegów, które Szanowni Koledzy opisujecie:D
Podszedłem do tematu z drugiej strony... jak wiadomo każdy logicznie myślący, zaczyna takie naprawy od rzeczy oczywistych, czyli sprężanie,-zapłon,-zasilanie,- elektryka itd... W moim silniku po sprawdzeniu sprężania (12,5/13/13/12,5)zdecydowałem od razu o zwaleniu czapki...i to był strzał w 10... okazało się że są przygięte zawory ssące na 1 i 4cyl po jednym zaworze.Pomyślałem, być może poprzedni mechanik źle ustawił rozrząd...ale dlaczego przygięty tylko po 1zawór na cyl? Po szczegółowym sprawdzeniu wszystkiego doszedłem do wniosku, że coś jest nie tak z hydraulikami...postanowiłem założyć wszystkie nowe, zamówiłem 2 nowe zawory ssące i głowica została oddana do naprawy...Po złożeniu wszystkiego do kupy ustawieniu rozrządu :DBEZ SPECJALNYCH BLOKAD:D a konkretnie na blokadach mojego wykonania i dokręceniu wałków i wału bez przestawiania... auto odpaliło i chodziło poprawnie.

Na koniec wniosek/hipoteza- wydaje się że całkowitą winę za uszkodzone zawory ponoszą hydro-regulatory, prawdopodobnie olej silnikowy był zbyt zanieczyszczony, lub zwyczajnie długo nie zmieniany...
Pozdrawiam.

razmoos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bradford
... W moim silniku po sprawdzeniu sprężania (12,5/13/13/12,5)zdecydowałem od razu o zwaleniu czapki...i to był strzał w 10... okazało się że są przygięte zawory ssące na 1 i 4cyl po jednym zaworze.Pomyślałem, być może poprzedni mechanik źle ustawił rozrząd...

No ciekawe to co napisał Dalkowiac, ponieważ jak tak posłucham silnika to słyszę dziwne dźwięki spod pokrywy wałków rozrządu, a mianowicie pojedyncze delikatne stukniecie/pykanie (i nie jest to z wtryskiwaczy). Ostatnio nawet podmieniłem listwę wtrysków z identycznego silnika - ale bez problem ni ustał.
U mnie pomiar ciśnienia tez wykazał niższe pomiary na dwóch cylindrach (ok 0.3-0.5 różnicy) Tak naprawdę coraz bardziej jestem skłonny na zerwanie głowicy, bo mam już dość tych masujących foteli, a najbardziej jest to uciążliwe jak silnik się mocno wygrzeje np po długiej trasie.

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
teoretycznie ta teza o zaworach jest nie możliwa no chyba że wystąpiłoby wysokie ciśnienie oleju
a jednak sprawdz może ten rozrząd też miałem pykanie jak był przestawiony.

Ostatnia edycja:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
robiłem identyczny motor w primerze p12. Oczywiście czapka została zwalona a zawory wszystkie powypalane. Po naprawie jest ok.

karuzel32

SuperMechanior
Punktów
2
czesc pisałem w czesniej o takim samym problemie tylko mi sie stało po wymianie świec przy czym jedna sie urwała cóż pech :mad: ale do tematu przybyl gosc z clipem i sie okazało ze padł czujnik skladu mieszanki jesli przekreciłem nazewnictwo sorki znajduje sie na kolektoze ssącym po wymianie juz jest ok a do tego mozna sprawdzic czy nie zasysa gdzies lewego powietrza

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
chodzi ci o sonde ,
ale lewe powietrze mu nie przeszkadza bo ma map a nie maf

Punktów
0
Miasto
rzeszow
Witam.
Zakupiłem Lagune 2.0 16V 135KM z 2006 roku. Od samego początku zakupu auta walczę z problemem nie cyklicznego wypadania zapłonów. Objawy występują jedynie na jałowych obrotach i są najbardziej odczuwalne na rozgrzanym silniku przy temp. 90 stopni. Podczas jazdy nie występuje żadne szarpanie i nie odczuwam spadku mocy. Na postoju daje sie to odczuć poprzez drgania jakie przenoszone są z silnika. Wymieniłem i sprawdziłem już kilka elementów:
- wymieniłem sonde przed katem (zapalał sie Check emission - po wymianie ustało)
- nowe cewki Beru
- nowe świece ( sprawdzone dwa komplety)
- wymieniony i sprawdzany kilkukrotnie rozrząd ( wymieniane było również KZFR)
- podmieniałem wtryskiwacze z innego auta
- wymieniłem wszystkie uszczelnienia na kolektorze ssącym ( od przepustnicy do głowicy)
- sprawdziłem kompresje na cylindrach
Czy ktoś spotkał sie z podobnym problemem w Lagunie?
Witam czy rozwiazales swoj problem?

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Na kolektrze jest MAP, i tak bardzo mu przeszkadza lewe powietrze, np pod tym plastykowym kolektorem sa uszczelki. Nie po to dolot jest szczelny zeby mu nieszczelnosc nie przeszkadzala.

Mialem 4 samochody z tym silnikiem i litosci, na zadnym nie powypadaly zawory, 3 juz zmienily wlasciciela i dalej jezdza bezawaryjnie. Jeden na LPG z przebiegiem ponad 200 tkm. Historia o hydraulicznych regulatorach luzu, moze jak ktos tam zalal jakiegos doktora lbo innego superolu to moze i jest mozliwa, w tej kwestii sie nie wypowiem. Silnik eksplatowany na syntetyku 5W40 bedzie nie do zabicia, no chyba ze pasek sie urwie:)

BORCAR

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Inowrocław
www.borcar.pl
Robiłem ostatnio Megana 2 2,0 16V, trzesło silnikiem, poduszki nowe pozakładane, swiece, cewki, itp przyczyna ...koło dwumasowe.

Mina klijenta bezcenna jak sie dowiedział ze ma dwumase w silniku benzynowym

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
No lala ma chyba dwumas, tego juz nie pamietam wiem ze turbo i ide maja, ma tez scenic 2 wiec pewnie i lala ma:)

Krzyh76

Nowy
Punktów
0
Ktoś z forum rozwiązał ten problem.?Macie jakieś konkretne pomysły diagnozy? Mam ten sam przypadek po założeniu gazu raz szarpie raz nie na wolnych obrotach. Cewki świece wymienione sądy sprawdzone. Przepustnica podmieniona. Nic nie pomogło. Jak już szarpie to korekty paliwowe na gazie po -80% nawet do 100%. Dolot uszczelniony.Pomóżcie bo już brakuje pomysłów. Jeszcze myślę nad czujnikiem bądź sterownikiem zmiennych faz rozrządu usytuowany kolo 4 cewki. Z książki informacja "zablokowany elektrozawór w położeniu otwartym powoduje niestabilna pracę silnika na biegu jałowym i zbyt wysokie ciśnienie w kolektorze. elektrozawor jest zamknięty w fazie spoczynku . jeżeli prędkość obrotowa zawiera się między 1500 a 4250 RPM zawór się otwiera. A informacje komputer dostaje z czujnika gmp.

Do góry Bottom