• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

M4K Garage - mechanika widziana okiem youtubera

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Dude dwa razy wybrali.
Nie było lepszej oferty :D
Kułwa , panowie - dopiero moim oczom ukazal się ten je..ny las... Las krzyży postawiony tym którzy uczyli się z youtube... debata na 32 strony o mentorze gimbazy i wybaczcie , ale każdy szanujacy się mechanik samozwańczy czy z tytułami wie ze nie jeden nie dwoch klientow naprawiajacych samochody za posrednictwem platformy Youtube trafi predzej czy pozniej na warsztat i wcale nie na klocki olej i filtry bo to sam juz UMI dzieki takiemu lysemu mundrali czy innym, a na kosztowny serwis kiedy cos spie..oli po calosci bez litości. Tego sie nie da ominac, te nowe pokolenie JutubEdukejszyn razem z ich wszystkimi Mentorami skonczy w tym samym dole :D ja się temu czasem przygladam z popkornem w reku bo niedowierzam w naiwnosc spoleczenstwa. Gowno w papierku dawno sie sprzedaje robiac furore na salonach. Pozdro
Ludzie wierzą też w wiadomości :D ostatnio przyjechał do mnie na przegląd młody człowiek który szedł w zaparte że termin przeglądu wyznacza się w zaokrągleniu do pełnego miesiąca z korzyścią dla klienta czy jakoś tak :D bo tak wyczytał chyba na WP.pl ...

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Nie było lepszej oferty.
I dobrze się stało, przynajmniej nie miesza, nie pogrąża kraju jeszcze bardziej.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Wszystko inne to były farbowane lisy, aktorzy a nie kandydaci na prezydenta RP

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
duda.jpg
Automatyczne połączenie postów:

dudaptn.jpg

Patryk M.

Początkujący
Punktów
11
Panowie, jaki problem ?
Są tacy, którzy pojadą to łysego i będą zadowoleni a są tacy co pojadą do nas, a łysego by osrać nie chcieli...
Mamy tu ponad 40 milionów ludzi w kraju.
Roboty nie zabraknie a te debilne lajki, które dostaje to w duuuuzej większości są od małolatów, którzy nigdy nie mieli zakurzonych rąk i myślą, że będąc w posiadaniu e34 po obejrzeniu jego filmiku nagle ona stanie się taka, jaką ma właśnie ten superancki łysy...
Jest mocno komercyjny, korzysta.
Mnie osobiście mocno irytuje.
Wyj..ane w niego. Jak działa silnik spalinowy, po co jest termostat.... Phi
Te jego tematy świadczą o tym w jaką grupę odbiorców celuje...
Moja babka zna się lepiej na furach niż Ci jego odbiorcy.
A chciało by się wam użerać z małolatem, który nie ma bladego pojęcia o czym do niego mówisz i wielka pretensja, że wtryskiwacze ???? Ale Jak to, dlaczego tak drogo, na pewno kłamie...
Szkoda strzępić ryja...

derby7

Początkujący
Punktów
2
Zarejestrowałem się na tym forum, żeby Szanownym Panom przedstawić jak sprawa z mechanikami wygląda od strony klienta.
Uwaga teraz nastąpi elaborat.
Jedna z wizyt u polecanego mi mechanika wyglądała mniej więcej tak, że przekazałem mu listę elementów, które chciałbym, żeby jego warsztat sprawdził i ewentualnie naprawił. Jako pierwsze na liście było sprawdzenie egr i ewentualna wymiana. Podkreślałem, że jest to dla mnie ważne. Lista była generalnie długa. "Mechaniki" swoje zrobili i zadzwonili z informacją, że samochód naprawiony i gotowy do odbioru. Jakie było moje zdziwienie gdy od razu po odbiorze, po kilku kilometrach samochód na wolnych obrotach kilka razy zdechł. Zadzwoniłem do warsztatu i co się okazało? Jeden z machaników powiedział mi, że egr w ogóle nie był ruszony. To za co ja do ch..ry zapłaciłem 2000 zł? Rozumiem, że coś tam zrobili, ale nie tknęli najważniejszego? Powiedzieli mi też, że mogą go przeczyścić (kasa) i zobaczymy czy pomoże. Jak nie pomoże to wymiana (kolejna kasa) będzie konieczna. To szanowni mechanicy co zrobiłem? Jutuby pomogły, znalazłem oczywiście filmik jak wymienić egr. Do tego komplet tanich kluczy, najtańszy ze znanych markowych egr z alledrogo, trochę zdolności manualnych, kabel za 6 zł do diagnostyki komputerowej, filmiki na oczywiście jutubie jak zaadoptować egr i wszystko śmiga do dzisiaj. Nie lubię być robiony w ciula. Dzięki takiemu podejściu mechanika już nie zarobi na okresowej wymianie filtrów i oleju i naprawie innych prostszych rzeczy. A do poważniejszej roboty pojadę do kolejnego i kolejnego aż znajdę takiego co w ciula nie leci. Tak traci się klientów. Raz zarobi i na tym się skończy.
Inny przykład. Walnięty bok. Czterech blacharzy mówiło: "panie, trzeba ciąć, spawać, malować, cały trzeba malować bo będzie widać, kosztorys trzeba zrobić. Minimum 4000 zł". I co? Szukałem, szukałem aż znalazłem. Jeden taki magik w garażu zrobił. Wyprostował, powyciągał co się dało, polakierował, że śladu nie widać i to wszystko za 1200 zł. Da się? Da.
Jaki z tego morał? Psioczyć to każdy sobie może. Ten Łysy ma dużo racji. A jak dobry mechanik czy blacharz to klienci walą drzwiami i oknami i nie musi bać się jakiegoś jutubera. Proste.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Ciekawe czy temu blacharzowi co za 1200zl zrobił roboczogodzina nie wyszla 20zl hehe. Derby zacznij naprawiać auta. Masz smykalke. Po co przeplacac hehe

Lysy to jak owsiak , strzyze barany.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Odnośnie blacharza to sobie sprawdź czy w ogóle magnes łapie jeszcze jakiś metal :D

No i mam nadzieje, że wiesz jak weryfikowane są naprawy blacharskie ?

Pogadamy po 2 zimie :D

Patryk M.

Początkujący
Punktów
11
Zarejestrowałem się na tym forum, żeby Szanownym Panom przedstawić jak sprawa z mechanikami wygląda od strony klienta.
Uwaga teraz nastąpi elaborat.
Jedna z wizyt u polecanego mi mechanika wyglądała mniej więcej tak, że przekazałem mu listę elementów, które chciałbym, żeby jego warsztat sprawdził i ewentualnie naprawił. Jako pierwsze na liście było sprawdzenie egr i ewentualna wymiana. Podkreślałem, że jest to dla mnie ważne. Lista była generalnie długa. "Mechaniki" swoje zrobili i zadzwonili z informacją, że samochód naprawiony i gotowy do odbioru. Jakie było moje zdziwienie gdy od razu po odbiorze, po kilku kilometrach samochód na wolnych obrotach kilka razy zdechł. Zadzwoniłem do warsztatu i co się okazało? Jeden z machaników powiedział mi, że egr w ogóle nie był ruszony. To za co ja do ch..ry zapłaciłem 2000 zł? Rozumiem, że coś tam zrobili, ale nie tknęli najważniejszego? Powiedzieli mi też, że mogą go przeczyścić (kasa) i zobaczymy czy pomoże. Jak nie pomoże to wymiana (kolejna kasa) będzie konieczna. To szanowni mechanicy co zrobiłem? Jutuby pomogły, znalazłem oczywiście filmik jak wymienić egr. Do tego komplet tanich kluczy, najtańszy ze znanych markowych egr z alledrogo, trochę zdolności manualnych, kabel za 6 zł do diagnostyki komputerowej, filmiki na oczywiście jutubie jak zaadoptować egr i wszystko śmiga do dzisiaj. Nie lubię być robiony w ciula. Dzięki takiemu podejściu mechanika już nie zarobi na okresowej wymianie filtrów i oleju i naprawie innych prostszych rzeczy. A do poważniejszej roboty pojadę do kolejnego i kolejnego aż znajdę takiego co w ciula nie leci. Tak traci się klientów. Raz zarobi i na tym się skończy.
Inny przykład. Walnięty bok. Czterech blacharzy mówiło: "panie, trzeba ciąć, spawać, malować, cały trzeba malować bo będzie widać, kosztorys trzeba zrobić. Minimum 4000 zł". I co? Szukałem, szukałem aż znalazłem. Jeden taki magik w garażu zrobił. Wyprostował, powyciągał co się dało, polakierował, że śladu nie widać i to wszystko za 1200 zł. Da się? Da.
Jaki z tego morał? Psioczyć to każdy sobie może. Ten Łysy ma dużo racji. A jak dobry mechanik czy blacharz to klienci walą drzwiami i oknami i nie musi bać się jakiegoś jutubera. Proste.
Byłem wczoraj u fryzjera i prosiłem o to aby wystrzygł mnie na prawy boczek, a wystrzygł na lewy !!
Kupiłem sobie nożyczki, maszynkę i teraz prostsze fryzury wykonuje sam.
Ostatnio również był u mnie hydraulik aby naprawić kran, przy okazji miał zerknąć do spłuczki ale zagadaliśmy się i chłop zapomniał !!
Ooo nie tak nie będzie :[
Kupiłem gwintownice, klucz hydrauliczny i teraz jestem samowystarczalny.

Mniej wiej tak to brzmi

A prawda wygląda tak, że trafiłeś na bandę pajacy, którzy wymienili przysłowiowe hamulce bo przycięli parę złotych na tarczach a o silniku zapomnieli...

Nie masz znajomych, kolegów, sąsiada którzy są zadowoleni z mechaników, u których naprawiają auta, czy wolisz ,,dać się robić w ciula" tułając się od zakładu do zakładu aż znajdziesz kogoś wartego polecenia ??

derby7

Początkujący
Punktów
2
No właśnie był to mechanik z polecenia. Co do hydrauliki i samowystarczalności to: sam naprawiam średnio skomplikowane usterki w zmywarce (wymiana pompy, grzałki, płaszcza wodnego), pralce (wymiana pasków, grzałki, itp.) i kranach (naprawa głowicy w baterii marki damixa), itp. Bardziej skomplikowane to już profesjonalista. Tylko z tą profesją to niestety różnie bywa i to jest kłopot. Wszyscy mądrzy tylko robić nie ma komu. Najważniejszy aktualnie papieros i komórka. Nie twierdzę, że wszyscy tacy sami. Ciężko znaleźć kogoś sensownego do pracy.

Przykład z innego podwórka dla przestrogi. Znajoma zalała kawą komputer innej znajomej. Trzeba było zabrać sprzęt do serwisu. W trzech serwisach komputerowych mówili, że płyta główna zalana, podpinali pod specjalistyczny sprzęt i okazało się, że trzeba wymienić płytę główną i inne elementy za 2000 zł. Nie zapłacili i zabrali laptopa. Poprosili mnie o pomoc. Nie znam się na tym, ale spróbowałem. Zawsze mówię wtedy, że nie znam się ale spróbuję i ostrzegam, że mogę bardziej zniszczyć. Podłączyłem laptop pod prąd - coś mignęło w rogu matrycy. Podpiąłem laptop pod monitor zewnętrzny i o cudo laptop działa. Ciekawe. Wystarczyło wymienić matrycę i klawiaturę. Koszt w sumie około 350 zł. 2000 zł? Tak się tnie klientów na nie znajomości tematu.
Kolejny przykład. Padnięty iPad. Serwisy stwierdziły, że nie warto próbować naprawiać. Wystarczyła suszarka, rozklejenie sprzętu, powyciąganie wtyków i zmontowanie wszystkiego na nowo. iPad zaczął działać.
Jeszcze inny przykład monitor, który migał i nie dało się korzystać z komputera stacjonarnego. Wystarczyła pomoc internetu jak zwykle i wymiana kondensatora w zasilaczu (w monitorze). Koszt 0,5 zł i czas własny.
"Podwórko" pedicure, manicure. Znajoma jest profesjonalistką od pazurów i u niej wszystko musi być czyste i sterylne. Ostrzegam Wasze żony przed salonami manicure i pedicure. Jednorazowe kapturki są myte i nie bardzo nawet sterylizowane. Narzędzia po innych klientach są tylko trochę myte i nie koniecznie sterylizowane. Lakiery na paznokcie używane są te same dla wszystkich klientów. Jak, która specjalistka się nie zna to przenosi grzyba z jednej klienki na drugą.
Taki mamy rynek. Nie jest łatwo.

Ostatnia edycja:

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Derby rzuć pracę i zacznij za czapke drobnych robić cud naprawy. Zdechniesz z glodu. I skończ pierdo..ic

Co z tego ze kondensator 50gr. Liczy sie wiedza i czas. Za wbicie kodu do radia biore 20zl i tylko wsiadam na minute do auta. I to jest po taniosci.

derby7

Początkujący
Punktów
2
Derby rzuć pracę i zacznij za czapke drobnych robić cud naprawy. Zdechniesz z glodu. I skończ pierdo..ic
Zdaję sobię sprawę z tego, że wiedza kosztuje i nie mam z tym problemu. Problem mam z tym, że ludzie kit wciskają, żeby tylko się nachapać. Uczciwa płaca - nawet duże pieniądze - za uczciwą pracę i ma być zrobione dobrze to co jest zepsute, a nie ściema za ściemą.

derby7

Początkujący
Punktów
2
Kit to najlepszy towar. Czy ty myslisz ze siedzac 3 dni nad trupem wezme za sterownik czu czujnik 50zl.
Przecież ja nie o tym. Ciągle piszę, że to nie kwestia kasy tylko ściemniania co było zrobione lub będzie, tylko tego co rzeczywiście było robione. Jak przychodzę do Ciebie z trupem a Ty mówisz mi, że będziesz siedział nad tym 3 dni i że Twoja stawka jest taka a taka, i siedziałeś nad tym faktycznie 4 dni i mam zapłacić więcej to zapłacę wiedząc, że to naprawisz. No chyba, że przejeżdżając co chwilę koło Twojego warsztatu i widząc nie tknięty i ciągle stojący mój samochód na placu, zastanawiam się o co chodzi z tymi czterema dniami? Za co mam płacić? Uczciwa kasa za uczciwą robotę. O to ciągle mi chodzi.

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Jest dużo warsztatów godnych zaufania tylko tam trzeba odpowiednio długo czekać na termin i też odpowiednio zapłacić. Jeżeli mam coś drutować i wiem że auto może wrócić na reklamację to wolę wymienić całą część. Jest takie coś jak naprawa zgodnie ze sztuką. Kolejna sprawa że mi się nie opłaca naprawiać starych gradów.

derby7

Początkujący
Punktów
2
Katowice trochę za daleko. Nie chce mi się jechać specjalnie do szwagrów.
Poproszę o adres dobrego warsztatu w Warszawie. Ostatnio tu bywam najczęściej.

Do góry Bottom