• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda po naprawie dymi.

Luk@sz1987

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Lublin
Witam serdecznie. Posiadam auto marki Mazda 323f ba 1.5 16v. Ok tydzień temu odebrałem swoje auto od mechanika z naprawy która polegała na wymianie uszczelki pod głowicą. Problem polega na tym że gdy rano auto odpalę to przez jakieś 30 sek dymi na niebiesko i to można powiedzieć że bardzo. Tak jak by na ssaniu. I po tem już jest ok. Zaznaczę tylko że auto stoi w poziomie. A gdy auto stoi na wzniesieniu lub jest delikatnie przechylone na którąś stronę to tego problemu nie ma. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Luk@sz1987

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Lublin
Poszła usczelka pod głowicą. Zaczęło się od tego że słabo mi grzało w aucie więc postanowiłem wyczyścić układ chłodzenia . I tak zrobiłem. Ale po wyczyszczeniu zaczęło mi zbiorniczkiem wpychać płyn. I mechanik powiedział że prawdopodobnie dawno nie był wymieniamy płyn i ten syf co zalegal uszczelnial trochę ta głowice a po wyczysczeniu puściła. W naprawię miałem robione. Planowanie i spawanie glowicy bo miała wrzery. olej płyn uszczelki kolektora sacego wydechowego usczelka pod głowice i pokrywę zaworow uszczelniacze rozrządu i aparatu zaplonowego. I teraz mam taki problem. Sporo mnie to kosztowało. 1300 pln

Powiedział przy odbiorze bym pojezdzil trochę i w stycznia się pojawił na ustawienie przepustnicy i gazu. Na pokrywie klawiatury mam taki kruciec i w niego był wpiety wąż który miałem przy kruccu pęknięty i go wymienił.

DrCars

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Suwałki
Przy pełnej robocie głowicy nie miałeś docierania zaworów i wymiany uszczelniaczy. Mazda lubi takie błędy. Możesz zabierać się do roboty na nowo. Będzie dymić.

Luk@sz1987

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Lublin
Ale to jak mam to reklamować. Wychodzę z tego założenia że gdy oddaje auto do fachowca to robi to kompleksowo. Powinien on to zrobić przy wymianie?

DrCars

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Suwałki
Dodatkowy koszt to około 200PLN. Tyle byś dołożył, nie wiem jak się z nim umawiałeś. Ale to jest zrobione tak jakbyś wymieniał olej a filtra oleju nie.

Luk@sz1987

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Lublin
Nic mi nie wspominał o uszczelniaczach i docieraniu gniazd. Kazałem mu robić by było dobrze. Jak bym się na tym znał to sam bym zrobił.

To jak kolego radzisz. Co mam zrobić w tej sytuacji.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Wróć do mechanika i powiedz, że kopci. Jak robiłeś w normalnym warsztacie i masz fakture/paragon to masz prawo do reklamacji. Prawdopodobnie uszczelniacze zaworów i niech poprawia skoro chciałeś żeby było dobrze, a nie najtaniej.

Luk@sz1987

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Lublin
Moim zdaniem tanio nie zapłaciłem. 1300 to moim zdaniem zapłata za kompleksowa naprawę. Czy da się uszczelniacze wymienić bez ściągania glowicy i rozrządu tzn sciskiem sprężyny zaworow?

Wcześniej nie dymila. A paragon mam.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Przecież, to nie Ty będziesz wymieniał wiec nawet jak będą ściągać głowicę, to nie Twój problem.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Wiesz droga koleżanko co to znaczy normalny warsztat...Taki gdzie nie walają sie butelki, mechanik wie co robi i nie ma strachu zostawiając samochód. Wtedy można liczyc na jakas reklamacje ;)

A

Anonymous123

Moim zdaniem tanio nie zapłaciłem. 1300 to moim zdaniem zapłata za kompleksowa naprawę. Czy da się uszczelniacze wymienić bez ściągania glowicy i rozrządu tzn sciskiem sprężyny zaworow?

Wcześniej nie dymila. A paragon mam.
Moim zdaniem to tak za wiele to nie zaplaciles ( do tego brutto) gdzie części pochlonely z 500 z planowaniem glowicy( zakladajac ze nie byly robione gniazda, szczelność i uszczelniacze) to za robote tak naprawde zaplaciles 500 bo reszta to zlodziejski vat a wiec biorac pod uwage to
Nic mi nie wspominał o uszczelniaczach i docieraniu gniazd. Kazałem mu robić by było dobrze. Jak bym się na tym znał to sam bym zrobił.
az nie moge sie nadziwić ze mechanik tak sam z siebie chcial zaoszczędzić twoje pieniadze i postanowil nie robic uszczelniaczy i zaworów szczegolnie ze
W moim przypadku warsztat wygląda na profesjonalny
Tak wiec nie obraz sie ale mialem juz wielu takich klientow co przed naprawą mówili, ze ma byc tanio i zdarzalo im sie na usprawiedliwienie opowiedziec mi kilka historii ze swojego zycia w skutek czego ich sytuacja finansowa jest kiepska a po naprawie zapomnieli swoja gadke a ze to zostawiamy, tego nie ruszamy, ma byc jak najtaniej a zaczynali dokladnie taka sama rozmowe jak ty- ze ja sie nie znam, oddalem auto do specjalisty i skoro cos wymagalo naprawy wiecej to powinno byc zrobione bez względu na koszta.

Do góry Bottom