• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Moje Volvo v40 z 1997"1.8 (115KM)

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
20191217_212928.jpg
a to jo...z malym Staśkiem chwile po przywiezieniu ze szpitala bo sie urodził.
20191217_212920.jpg
a to moja pierwsza i ostatnia mlodziencza milosc .w Junaku zakochany bardziej jestem jak w mojej kobicie:p

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Vicia takie fele to mało z rzdkimi szprychami .

łaj tam spokojnie.Do wiosny dopiero bede sie spinał.
Mi o fele takie chodzi jak są w tych v40 poliftowych tzn...z tymi długimi obrysówkami w zderzakach.Taka fajna szprycha i to jest 15.
nie daleko mnie stoi takie volvo jak ide na sume to je mijam jak na ulicy bedzie stało to cykne fote z ukrycia(zeby mnie nikt nie zobaczył) bo co łuni by pomyśleli ze jaki konfident ze mnie ałto obfotografuje.
to z czaisz o jaki wzór mi chodzi.

darcun4

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Toruń
Vicia, parę lat temu sąsiad do Junaka domontował prądnicę od Trabanta.
Umieścił ją pod bakiem i poprzez pasek klinowy przewiercając w odpowiednim miejscu karter na wysokości wału(?) i koła pasowe, pozbył się magneta(?). Samego rozwiązania nie widziałem ale widziałem już zmontowane nawet z osłoną paska wykonaną z blachy.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
cześć Darcun :D

w junaku taka opcja nazywala sie "kalafiorem ".Junak nie posiadał magneta za cylindrem w strone puszek znajdowala się org.prądnica 6v ( ktora juz w produkcji i montazu miala pewne wady,zreszta jak caly junak posiadal choroby wieku dziecięcego)tz.studni.pod aluminiowym deklem montowanym na cztery srubki.
Duzo osób tak niwelowało problemy z prądami czy ładowaniem.Zalozenie alternatora dawalo 12v wiec wiekszą jasność z przodu żaby podczas jazdy po zmroku.
org .pradnice wymontowywano i zakladalo sie walek z szajbką zamiast niej.a na gorze za glowicą montowano altka roźnego rodzaju by pasowal.i spinane to bylo pachem klinowym. Naciecia powstaly pewnie u twojego sąsiada pewnie tym deklu przykrywającym pradnice wlasnie do tego paska klonowego.
Ja natomiast w swoim mialem alternator po prawej stronie silnika tez na wysokosci glowicy tyle tylko ze wal korbowy byl przedluzany w deklu od sprzegla byl otwor z simmeringiem i na wale szajba do p.k.
posiadalem altka od zastavy.
Tak przerobione Junaki mialy juz bateryjny zaplon cos w podobie do jaw.cz. ze do iskry potrzebny byl aku.
:D :D :D tyle mojej wiedzy.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
volvo przelazlo przegląd bez problemu ..sztempel jest najwazniejsze.:D

jeszcze jeden przegląd i na nastepny dowod rej trzeba bedzie zmienic na nr 3

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Siema:D
w związku ze naruszylem temat z poszukiwaniem alusow do mojego volvo .pragne poinformowac was wszystkich ze wczoraj na olx wyczailem oto takie felątka a dzis po nie smiglem.
I tak na pierwsza przymiarke
20200130_133543.jpg 20200130_134132.jpg 20200130_134117.jpg
Tak wizualnie podobaja mi sie lepiej jak tamte co byly zreszta i tak pójdą do huty katowice.
Oczywiscie opony , śruby, i dekielki bedą nowe.
Felgi pojda do sprawdzenia czy sa proste(wizualnie ladnie wygladaja)
pozniej piaskowanie i lakierowanie i tu kuzwa mam dylemt jaki kolor wybrac.
*biały
*czarny
*imitacja chromu.
Jaki zastosowac lakier by pasowal do koloru nadwozia?
pozdrawiam:D

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Ja bym zrobił Dubaii-style... złoty chrom na bogato.... Pytanie tylko czy samochód zasilany jest ropą?? :D :D :D

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
coś jednak pójdzie w strone srebrnego zobacze tą imitacje chromu w lakierni jak by to wyglądalo na gotowym materiale.
Czy ktoś moglby podpowiedzieć jaka firma wyprodukowala te alufelgi? z tego co wiem wewnątrz jest Mejd in Niemcy.

dziękuję za odpowiedzi wszystkim pamietajcie ze moj wątek bedzie sie w miare czasu rozrastal jak bluszcz na plocie, i chcialbym bysvie aktywnie kibicowali za co przeogromnie bede wdzieczny...Pozdrawiam.

20200130_161917.jpg

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
zrób je tak:

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
ojej papirami to bym sie zajezdzil chyba:D polerka...nie , pracochłonne i trudne w utrzymaniu.Nie mowie ze nie ma efektu bo jest ale nie przemawia do mnie.
tak jak we wsk polerowali kapy to tak bylo wylizane ze na tej kapie od magneta to sie mozna bylo ogolic.a wiadomo palce odciski leee pozniej tak wygladalo brzydko.

Lebiedz

SuperMechanior
Punktów
170
dziękuję za odpowiedzi wszystkim pamietajcie ze moj wątek bedzie sie w miare czasu rozrastal jak bluszcz na plocie, i chcialbym bysvie aktywnie kibicowali za co przeogromnie bede wdzieczny...Pozdrawiam.
Ja czytam z zapartym tchem i już nie mogę się doczekać kolejnych odcinków tego sezonu :D;)

Lebiedz

SuperMechanior
Punktów
170
Vicia miesiąc minął...... kiedykolejny odcinek bloga? Bo czekam bardziej niż na grę o tron :D

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Vicia miesiąc minął...... kiedykolejny odcinek bloga? Bo czekam bardziej niż na grę o tron :D

siamanko:D

narazie sie nic nie dzieje:D No po za jednym .jak przy cymentarzu zawracalem na recznym to tak zaciągłem hebel ze linka sie zerwala od dzwigni wymienilem na szybko ale z braku czasu nie dokumentowalem.
a czekam jeszcze za felgami bo jeszcze nie ma odbioru .
Nie martw cie sie bedzie sie działo:D

Do góry Bottom