• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan Almera N16 1.5 16v problem z napinaczem łańcucha

Clarus1995

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Witam. Tak jak w temacie mam problem z napinaczem łańcucha w nissanie, ale od początku. Jakiś czas temu do samochodu zostało zaatakowane złe paliwo tzn zalany diesel. Samochód przejechał na ropie kilka kilometrów maksymalnie. Wyczyacilłem cały układ tzn z baku i przewodow wypompowalem paliwo, zalałem benzyny i próbowałem odpalić auto. Po odpaleniu ( z trudem) zakopcił trochę na siwo ale zaczął pracować normalnie tzn nie falowaly obroty silnik chodził równo i cicho. Ale natychmiast po odpaleniu zapalił się Check związany z czujnikiem wałka rozrządu, po skasowany było ok. Po tym całym zabiegu samochód miał problemy z odpalaniem, bez wyciśniętego pedału gazu do końca można było zapomnieć o odpaleniu. Jak odpalił trzeba było trzymać go na obrotach po czym później było wsyztsko ok. Jakiś czas później kiedy się nagrzał zaczął przerywać podczas przyspieszenia i cały czas palił się check związany z czujnikiem. Zajrzałem do rozrządu a tam zdziwienie, wałek ssący cofnięty o jakieś 30 stopni. No i zaczęły się schody jak zdemontowalem napinacz łańcucha i ustawiłem rozrząd napinacz w ogóle nie trza łańcucha, tzn jak zaczynam obracać silnikiem ręcznie napinacz powiedzmy że pracuje w całym swoim zakresie i w ogóle nie napina rozrządu przez co łańcuch potrafi przeskoczyć. Podmienilem napinacz na innym objaw ten sam. Tylko pytanie teraz czy rozrząd jest tak wyciągnięty ze napinacz go już nie napina czy napinacz trzeba w jakiś sposób zalać olejem żeby był twardszy. Przed rozpięciem rozrządu napinacz chyba jakoś się sklinował i nie mogłem go nawet wcisnąć palcami a teraz jednym palcem mogę go wcisnąć.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Jeden typ napinacza ma zapadki i go nie cofniesz. Ile wystaje trzpień napinacza? Na nowym łańcuchu maksymalnie 0.5 cm. Jeśli więcej to łańcuch rozciągnięty.

Clarus1995

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Napinacz ten tłoczek ma cały gładki. Praktycznie cały hehehe czyli to co obstawiałem, rozciągnięty łańcuch :p rozumiem że napinacz nie ma żadnej procedury serwisowej w postaci napełnienia go olejem. Po prostu wyciągam zabezpieczenie i tyle?

I jeszcze jedno pytanie czy ten schemat ustawienia rozrządu jest ok ?

Załączniki

• 7506854200_1361383642 (1).jpg
    7506854200_1361383642 (1).jpg
    299,4 KB · Wyświetleń: 16

Clarus1995

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Miskę to z doświadczenia wiem że prawie przy każdym łańcuchu rozrządu trzeba zwalać :p autko z 2003 roku i 98 konii jak dobrze pamiętam :p

Clarus1995

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Wrocław
No widzę że schemat się różni od tego który znalazłem na internecie tylko dlaczego? Według oby dwóch jest do silnika QG15DE. A różni się w ustawieniu

Clarus1995

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Yhym dobra już widzę :) dzięki wielkie za informacje i pomoc :D jutro się za to zabiorę tzn zdemontuje stary łańcuch :) a wiesz może jakiej długości powinien być nowy łańcuch ?

Do góry Bottom